CDP: Værdier for 6.000 mia. kr. står og falder med verdens skove

Omsætninger for sammenlagt op mod 941 mia. dollars er afhængig af produkter, der er forbundet med skovrydning, viser ny rapport fra CDP. Trods udbredte risici og en god business case har for få virksomheder konkrete mål på området.

Verdens skove er essentielle for klimaforandringerne, og business casen i at beskytte dem er god, viser rapport fra CDP. Mange virksomheder kan dog gøre det bedre..

22.11.2017

CSR.dk

Håndteringen af den globale skovrydning er helt central i kampen mod klimaforandringerne. 15 procent af alle drivhusgasudledninger kommer direkte fra skovrydning og op mod 33 procent af tiltagene, der skal hjælpe klimaet, afhænger af at bevare verdens skove.

Læs også: Nyt værktøj til klimavurdering af fonde klar

Det skriver CDP, der med sin Global Forests Report for 2017 viser en ”klar business case for investorer, der understreger de materielle risici, som er forbundet med skovrydning, og de muligheder der opstår for dem, der arbejder i mod den”, som det hedder.

Ifølge det non-profitbaserede konsulenthus er værdier for op mod 941 mia. dollars (5.975 mia. kr.) afhængige af råvarer, der er forbundet til skovrydning, herunder eksempelvis soya, palmeolie, kvæg og tømmer. 87 procent af de virksomheder, der har rapporteret til CDP, kan identificere risici ifm. skovrydning og knap en tredjedel (32 procent) kan allerede mærke effekterne.

Til trods for dette, viser rapporten også, at kun 13 procent af disse virksomheder har tidsbestemte målsætninger omkring nul-skovrydning, ligesom der mangler gennemsigtighed; ud af de 838 selskaber, CDP henvendte sig til på vegne af investorerne, vendte færre end hver fjerde (23 procent) tilbage med informationer.

God business case i at bekæmpe skovrydning
På den baggrund opfordrer CDP investorerne til at ”… løfte deres engagement og kræve et højere niveau af transparens fra virksomhederne”, som CDPs director of forests, Morgan Gillespy, siger. Specielt ser man gerne, at flere selskaber sørger for, at ansvaret og overblikket når ind i bestyrelserne. Ifølge rapporten tillægger 36 procent af virksomhederne ikke deres bestyrelse noget ansvar på området.

Samtidig ser CDP et voksende marked for skovrydningsfri produkter. 87 procent af selskaberne i undersøgelsen melder således, at de ser forretningsmuligheder i råvarer, der er skabt uden rydning af skov, og at 73 procent rapporterer om strategier, der skal reducere eller fjerne skovrydning helt. Ifølge Tropical Forest Alliance 2020 er der et årligt investerings- og finansieringspotentiale på $200 mia. (ca. 1.250 mia. kr.) frem mod 2020.

Her fremhæver CDP en god håndfuld virksomheder, bl.a. Brambles, L’Oreal, Tetra Pak og Unilever, der har fået topkarakterer i selskabets A List 2017, og dermed illustrerer at best practice omkring skovrydning kan forenes med profitabilitet på langt sigt.

Læs også: Ny rapport: Kakao dyrkes ulovligt i beskyttede nationalparker

”Det at være en bæredygtig virksomhed går hånd i hånd med at være en succesfuld virksomhed, i takt med at vi understøtter profitabel vækst for vores brands, spare omkostninger, reducerer risici og skaber innovation”, siger CFO for Unilever, Graeme Pitkethly, til CDP i forbindelse med rangeringen.

Selskaber som Unilever skal ifølge CDP være med til at ”tippe balancen og opnå visionen om en økonomi, der trives til glæde for både mennesker og planet”.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online