Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.
Uden voldsom vækst i brugen af visse typer af mineraler er der ingen grøn omstilling. Efterspørgslen på materialer som kobolt, kobber, grafit, nikkel, kobber og litium vil ifølge det Internationale Energiagentur og Verdensbank seksdobles i løbet af de næste 20-30 år, fordi de er bærende elementer i produktionen af elbiler, batterier, solceller og vindmøller.
Mineralerne skal – for så vidt cirkulære processer ikke opfylde behovet - hentes op af miner, og det er en dårlig nyhed for mennesker, der arbejder i og lever ved minerne. Hvis minedriften fortsætter som nu, vil de nemlig se et stigende pres på miljø og menneskerettigheder. Det er også dårligt nyt for den grønne omstilling, fordi lokalt drevne protester over mineselskabernes praksis forsinker udvindingen og dermed hastigheden i den grønne omstilling.
Derfor bør investorer, virksomheder og regeringer sætte ind for at tæmme ”uansvarlige investeringer og virksomhedsdrift”.
61 nye sager i 202
Det er konklusionen i den seneste udgave af rapporten ”Minerals Tracker” udgivet af Business and Human Rights Resource Center (BHRRC).
Ved at indsamle og analysere data fra 495 anklager siden 2010 om miljø- og menneskerettighedskrænkelser mod mineselskaber, der udvinder mineraler, er organisationen nået frem til, at der er påfaldende mange krænkelser inden for angreb på menneskerettighedsforkæmpere, vandforurening og brud på ytringsfrihed.
Mere end to tredjedele af disse anklager omhandler blot 12 virksomheder, heriblandt Grupo México, Codelco, BHP, Anglo American og Glencore.
I 2021 er der kommet 61 nye anklager til, som dækker alt fra miljøpåvirkninger, til krænkelser af retten til fredelige demonstrationer til anklager om vold og drab.
Due diligence kan gøre meget
Rapporten anser det for sandsynligt, at de fleste tilfælde og sager kunne have været undgået med ordentlig brug af due diligence-værktøjer, men at virksomhederne derudover er udfordret, når de skal reducere risikoen for krænkelser, og når de skal udbedre forvoldte skader.
Ifølge DanWatch siger Jessie Cato, programchef for naturressourcer hos BHRRC, at virksomheder må tage et opgør med de tendenser, man ser udvikle sig nu, fordi det er essentielt for den grønne omstilling.
Jessie Catos ræsonnement er, at hvis mineselskaberne fortsætter den nuværende praksis vil vi se stadig flere protester, aktioner og strejker, som vil sænke tempoet i den grønne omstilling.
Til Danwatch forklarer Jessie Cato, hvad BHRRC mener, der skal til, for at den grønne omstilling kan ske på en hensigtsmæssig måde:
- Det frie og informerede samtykke skal sikres fra dem, der vil blive påvirket af minedriften, inden operationerne går i gang
- Eksisterende national lovgivning omkring miljøbeskyttelse skal implementeres og håndhæves bedre
- Virksomheder skal overholde deres menneskerettighedsforpligtelser som beskrevet i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv
“Vi må se den grønne omstilling som en mulighed for at bevæge os væk fra den måde, som minedrift har fungeret på indtil nu”, siger Jessi Cato.