Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling

Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.

11.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Uden voldsom vækst i brugen af visse typer af mineraler er der ingen grøn omstilling. Efterspørgslen på materialer som kobolt, kobber, grafit, nikkel, kobber og litium vil ifølge det Internationale Energiagentur og Verdensbank seksdobles i løbet af de næste 20-30 år, fordi de er bærende elementer i produktionen af elbiler, batterier, solceller og vindmøller.

Mineralerne skal – for så vidt cirkulære processer ikke opfylde behovet - hentes op af miner, og det er en dårlig nyhed for mennesker, der arbejder i og lever ved minerne. Hvis minedriften fortsætter som nu, vil de nemlig se et stigende pres på miljø og menneskerettigheder. Det er også dårligt nyt for den grønne omstilling, fordi lokalt drevne protester over mineselskabernes praksis forsinker udvindingen og dermed hastigheden i den grønne omstilling.

Derfor bør investorer, virksomheder og regeringer sætte ind for at tæmme ”uansvarlige investeringer og virksomhedsdrift”.

61 nye sager i 202
Det er konklusionen i den seneste udgave af rapporten ”Minerals Tracker” udgivet af Business and Human Rights Resource Center (BHRRC).

Ved at indsamle og analysere data fra 495 anklager siden 2010 om miljø- og menneskerettighedskrænkelser mod mineselskaber, der udvinder mineraler, er organisationen nået frem til, at der er påfaldende mange krænkelser inden for angreb på menneskerettighedsforkæmpere, vandforurening og brud på ytringsfrihed.

Mere end to tredjedele af disse anklager omhandler blot 12 virksomheder, heriblandt Grupo México, Codelco, BHP, Anglo American og Glencore.

I 2021 er der kommet 61 nye anklager til, som dækker alt fra miljøpåvirkninger, til krænkelser af retten til fredelige demonstrationer til anklager om vold og drab.

Due diligence kan gøre meget
Rapporten anser det for sandsynligt, at de fleste tilfælde og sager kunne have været undgået med ordentlig brug af due diligence-værktøjer, men at virksomhederne derudover er udfordret, når de skal reducere risikoen for krænkelser, og når de skal udbedre forvoldte skader.

Ifølge DanWatch siger Jessie Cato, programchef for naturressourcer hos BHRRC, at virksomheder må tage et opgør med de tendenser, man ser udvikle sig nu, fordi det er essentielt for den grønne omstilling.

Jessie Catos ræsonnement er, at hvis mineselskaberne fortsætter den nuværende praksis vil vi se stadig flere protester, aktioner og strejker, som vil sænke tempoet i den grønne omstilling.

Til Danwatch forklarer Jessie Cato, hvad BHRRC mener, der skal til, for at den grønne omstilling kan ske på en hensigtsmæssig måde:

  • Det frie og informerede samtykke skal sikres fra dem, der vil blive påvirket af minedriften, inden operationerne går i gang
  • Eksisterende national lovgivning omkring miljøbeskyttelse skal implementeres og håndhæves bedre
  • Virksomheder skal overholde deres menneskerettighedsforpligtelser som beskrevet i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv

“Vi må se den grønne omstilling som en mulighed for at bevæge os væk fra den måde, som minedrift har fungeret på indtil nu”, siger Jessi Cato.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J