Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma
Urolighederne i Myanmar har fået Bestseller til at sætte ordrer midlertidigt på standby i hele landet. Tøjgiganten ønsker dog ikke at opsige samarbejdet med de potentielt involverede fabrikker.
FN’s Menneskerettighedsråd fastslog i 2019 at industrizonen Ngwe Pinlae uden for Myanmars hovedby Yangon er kontrolleret af industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL), hvis ejere består af militæret samt enkeltpersoner i den militære ledelse.
Det skriver Politiken.
MEHL står bag det kup der fandt sted i februar i år, hvor militæret skød over 700 mennesker og tog magten i Myanmar.
Tøjgiganten Bestseller producer på tre fabrikker i Ngwe Pinlae, og står derfor overfor et etisk dilemma af karakter.
”Vi kan ikke forestille os noget værre, end at vores virksomhed på nogen vis overhovedet skal bidrage til den situation, Myanmar nu befinder sig i. Vores arbejde i landet til dato har præcist handlet om det modsatte, at bidrage til landets udvikling, både økonomisk og politisk”, siger virksomhedens ejer og øverste direktør Anders Holch Povlsen.
Bestseller søsatte allerede tilbage i 2019 en undersøgelse af deres leverandørnet i området, og man har indtil nu ikke fundet indikationer på, at fabrikkerne hverken direkte eller indirekte skulle bidrage økonomisk til MEHL.
Læs også: Den grønne omstilling har sin pris
Bestseller har dog indtil videre indstillet produktionen hos de i alt 36 samarbejdspartnere i Myanmar og afventer at situationen i området igen bliver etisk og operationelt forsvarligt.
Flere eksperter mener dog, at Bestseller helt bør ophæve samarbejdet med de tre fabrikker placeret i Ngwe Pinlae, men det afviser Bestseller.
”Vi har et ansvar for de mennesker, der er ansat på fabrikkerne. Hvis vi stak af, hver gang der var problemer, kunne vi ligge og shoppe rundt mellem leverandørerne. Sådan ønsker vi ikke at være, og sådan kan man heller ikke drive en forretning”, udtaler Claus Teilmann Petersen, der er Bestsellers interne menneskerettighedsekspert.
Storbritannien og USA har allerede indført sanktioner mod virksomheder, der samarbejder med MEHL, og det ventes at EU vedtager lignende sanktioner i nær fremtid.
”Der er ingen tvivl om, at det nemmeste i verden ville have været at stoppe al samhandel - særligt når vi kun taler tre fabrikker - men vi føler os imidlertid forpligtet til først at forsøge at undersøge og afdække, dernæst at forbedre eller afhjælpe forholdene - det er det samfundssind og menneskesyn, der forventes af os, og som vi finder mest rigtig og ansvarligt”, siger Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse og fortsætter:
”Vi vil naturligvis til fulde anerkende de sanktioner, der er i udsigt til at blive annonceret mandag. Vi føler et samfundsansvar for de mange arbejdere i Myanmar og håber, at landet kommer på rette spor så hurtigt som muligt, og står parat til at hjælpe landet og til at genoptage samhandel, ligeså snart det er muligt”.
- MTN