02.03.2022  |  Strategi & ledelse

Bestyrelsesformanden bliver den nye CSR-chef

Tre sammenhængende og gensidigt forstærkende kriser konfronterer virksomhederne med en virkelighed, de færreste er rustet til at møde - Behov for at nytænke sammensætningen i bestyrelserne

Hvordan skal virksomhederne agere i en verden, der som nu domineres af den ene krise efter den anden. CSR.dk har stillet spørgsmålet til Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen og Sustainia og som samtidig står bag initiativet “Navigating 360”. Under denne overskrift samles den 4. april forskere og fremtrædende lederskikkelser om at drøfte, hvordan Danmark kan omstille sig til en ny virkelighed.

Erik Rasmussen er ikke i tvivl:

“Samspillet mellem tre eksistentielle kriser - corona, krige og klimaforandringer -   ændrer dramatisk vilkårene for virksomhedernes vilkår og deres lederskab. Her taler vi om permanente forandringer. Ét er konsekvenserne af de enkelte kriser. De er i sig selv voldsomme, men de hænger samme, forstærker hinanden og vil forandre vores tilværelse for årtier frem, antagelig for altid. Det gælder også virksomhedernes tilværelse og deres eksistensmuligheder, ” siger han.

Ifølge Erik Rasmussen bliver den alvorligste konsekvens af kriserne, at vi risikerer at tabe klimakampen. Det var vi allerede stærkt på vej til før pandemien og krigen ramte os. Men nu bliver mulighederne for at vinde den kamp stærkt forringet.

Læs også: CSR Agendaen #10 om bæredygtighedsarbejdet i 2022

Behovet er ellers ikke til at komme udenom. Som FN’s klimapanels nye rapport, der blev offentliggjort den 28. februar, dokumenterer, hvor voldsomt klimaforandringerne nu accelererer og har passeret en række kritiske tipping points og dermed muligheden for at undgå uoverskuelige konsekvenser i vores børns levetid.

”Virksomheder skal nu tage bestik af et markant ændret og forværret trusselsblllede. Vi har netop oplevet, hvordan Ørsted havnede i et sikkerhedspolitisk dilemma på grund af sin afhængighed af russisk gas. Det er bare ét eksempel på virksomhedernes ny virkelighed. Kriserne betyder, at virksomhederne i langt større udstrækning skal forholde sig til akutte og komplekse samfundsproblemer og tage del i løsningerne. Den tid er forbi, hvor forretning og politik kunne skilles af,” siger Erik Rasmussen.

Et andet konkret eksempel på dette er Sampensions nye krav til virksomheder, der bedriver lobbyarbejde, i overensstemmelse med pensionsselskabets nye politik for ansvarlig lobbyaktivitet.

”Samfundsansvar og CSR bliver en eksistensbetingelse”
“Hvis det skal udtrykket lidt forenklet: Samfundsansvar og CSR bliver en eksistensbetingelse. Hierarkisk rykker samfundsansvaret fra CSR-chefen op til bestyrelsesformanden. I fremtiden bliver bestyrelsesformanden den egentlige CSR- ansvarlige. Det bliver nemlig virksomhedernes erkendelse af deres ansvar overfor samfundsudviklingen og deres bidrag til at løse samfundets problemer og udfordringer, der udløser deres license to operate,” siger Erik Rasmussen.

Det sidste er han ikke alene om at mene. F.eks. forudser World Economic Forum i den nye Global Risks Report for 2022 et omfattende udskilningsløb i virksomhederne indenfor de nærmeste år.

Den naturlige konsekvens af dette er, at det bliver enhver bestyrelses opgave at nytænke virksomhedernes overordnede formål med samfundet som den primære stakeholder.

”Det handler både om at være bedst i verden og bedst for verden. Det betyder, at virksomhedernes topledelser skal kombinere forretning og politik i alle strategier og planer,” siger Erik Rasmussen.

Virksomhederne generelt dårligt rustet
Spørgsmålet er, om virksomhederne og deres bestyrelser er rustet til at klare så store forandringer?

“Det korte svar er nej. Naturligvis er der undtagelser, men mange bestyrelser og direktioner vil opleve mindre eller større kulturchok de kommende år i takt med, at de mødes med nye krav og forventninger fra såvel aktivistiske aktionærgrupper, investorer, politikere som offentligheden i øvrigt,” forudser Erik Rasmussen.

At kravene er på vej, kan ses i EU-kommissionens udspil til nye regler om due diligence, som kom i sidste uge. Mens der stadig udestår lange forhandlinger frem til det kan vedtages, så er der i forslaget lagt op til vidtgående forventninger til, at ledelser og bestyrelser integrerer bæredygtighed og samfundsansvar i alle virksomhedens beslutninger og strategier. Noget der kræver solide kompetencer. 

Læs også: Podcast: Strategisk bæredygtighed

”Når vi ser på bestyrelsernes sammensætninger, præges de fortsat af en kompetencemæssig indavl. De kommer i vidt omfang fra samme inderkredse med typiske traditionelle erhvervserfaringer. Igen er der forskelle, men generelt savnes modet til at nytænke behovet for den indsigt og de kompetencer, der bliver nødvendige for at navigere i helt nye og langt mere komplekse situationer - f.eks.omkring forståelsen af geopolitiske udfordringer, cybersikkerhed eller en indlevelese i helt nye adfærdsnormer. Der er for mange forretningsfolk og økonomer og for få antropologer og sociologer i bestyrelserne. De skal være langt mere multikompetente,” siger Erik Rasmussen.

Bliv bedre rustet d. 4. april
Det er denne oprustning på viden og forståelser, som Navigating 360 handler om. Og d. 4. april 2022 indbyder initiativet til en unik mulighed for at forstå de vilkår, virksomhederne skal omstille sig til, og hvor en hurtig omstillingsevne kan blive en eksistensbetingelse.

Kom med til reduceret pris ved at tilmelde dig på hello@navigating360.dk med koden CSR-RABAT. 

Se programmet for d. 4. april 2022 her.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere