Beton- og byggebranchen vil have politikerne op ad stolen med nye klimaudspil

Brancheorganisationerne FRI og Dansk Byggeri vil have større klimakrav til beton- og byggebranchen. De mener ikke, politikerne har leveret på dette og foreslår derfor nu selv ambitiøse nye mål og regler.

Beton og byggebranchen stiller sig ikke tilfredse med politikernes miljøkrav og foreslår derfor nye ambitiøse mål. Arkivbillede..

24.04.2019

CSR.dk

Folketinget og regeringen har gjort for lidt for at håndtere den store klimaudfordring i byggeriet. Det mener to store brancheorganisationer, der nu foreslår nye tiltag og regler for at sænke klimabelastningen. Det skriver Politiken.

Læs også: Byggebranchen skal gå forrest i grøn omstilling

Der er brug for banebrydende tiltag i byggebranchen, lyder det fra direktørerne fra henholdsvis Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Dansk Byggeri:

”Ved det seneste energiforlig kiggede man alt for lidt på byggeriet. Man droslede det ned fra politisk side. I hele branchen synes vi, at energieffektivitet og klima skal fylde mere”, siger Thomas Uhd, der er branchedirektør i Dansk Beton, der er et branchefællesskab for betonvirksomheder i Dansk Byggeri, til Politiken.

”Bygninger har ikke fyldt meget i klimadebatten, selv om de er rigtig væsentlige for både bæredygtighed og klimamål«, siger Henrik Garver, der er direktør for FRI, til Politiken.

Byggebranchen står for op mod 40 procent af den globale udledning af drivhusgasser.

Klimaregnskab inden opførelse
Organisationen FRI ser gerne, at der kommer nye regler, som tvinger alle byggeprojekter til at beregne et samlet klimaregnskab for hele en bygnings levetid, før den opføres. Et mål, der allerede er indført i Norge, Holland, Frankrig og Østrig og i forskellige versioner er på vej i Sverige, Finland, Tyskland og Storbritannien.

”En livstidsanalyse kan bruges til at sætte fokus på cirkulær økonomi – hvilke materialer anvender vi, hvad er klimabelastningen, i hvilket omfang kan vi genbruge dem?”, siger Henrik Garver til Politiken og forklarer, at det første skridt kunne være krav om miljødeklarationer på alle byggematerialer. Han tilføjer:

”Når jeg taler med mine medlemsvirksomheder, så siger de, at de gerne leverer de bedst mulige projekter, men det er svært at overbevise nogle kunder. Bygherrer er meget forskellige: Nogle er meget kortsigtede”.

Henrik Garver finder det samtidig uforståeligt, at næsten alle Danmarks nabolande har indført eller er ved at indføre ordninger med livstidsanalyse, mens Danmark intet gør.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt har tidligere betonet, at han foretrækker frivillige initiativer fra branchen frem for statslig regulering, men han er heller ikke afvisende:

”Man kan godt overveje, om der skal stilles krav til nybyggeri og elementers CO2-udledning. I et videre perspektiv kan det også være EU-krav. Jeg ved ikke, om det er offentlige krav, der er løsningen, men lad os se på det”, siger ministeren til Politiken.

Bæredygtig Beton Initiativ
Cement står alene får fem procent af det globale kulstofudslip, og det på trods af at nye cementtyper, der kan spare 18-30 procent af CO2-udslippet, har set dagens lys.

Derfor er 20 aktører i byggebranchen i form af cement- og betonproducenter, arkitekter, forskere og store bygherrer som Pension Danmark og Region Hovedstaden samt branchforeningen Dansk Beton har dannet ’Bæredygtig Beton Initiativ’.

Initiativet har udarbejdet en handlingsplan, hvor CO2-aftrykket fra betonbyggeri skal falde med 45-50 procent frem til 2030.

Det er et tal, der kræver mere end bare vidundercement, lyder det fra Thomas Uhd fra Dansk Beton. For eksempel skal man måske udnytte, at betonarmering ikke behøver at være lige så tyk i 10. etage som i stueetagen. Eller man kan udfordre arkitekterne lidt på de kunstneriske visioner eller materialebrug, mener han.

”Byggeriet er kendetegnet ved at være lidt traditionelt, sådan lidt ”business as usual”, men hvis man nu tænker lidt mere kreativt, kunne bygherren give plads til lidt mere intelligente udbud, bedre samarbejdsformer og bedre beregningsgrundlag”, siger Thomas Uhd til Politiken.

Læs også: Grøn cement kan begrænse byggeriets CO2-udledning

Branchedirektørerne vil gerne have et blidt pres fra politisk hold, selvom branchen kan gøre meget på egen hånd. Derved har branchen klare regler, der skal leves op til, og som er ens for alle, påpeger han.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart