Byggebranchen skal gå forrest i grøn omstilling
Installatører, rådgivere og kommuner skal i fremtiden selv sikre, at både virksomheder og private er ordentligt informeret om energibesparelser i bygninger. Det blev diskuteret af politikere, organisationer og fagfolk på Christiansborg.
Byggebranchen er en helt central spiller i den grønne omstilling, og det handler især om, at gøre opmærksom på energibesparelsesmuligheder i bygninger, skriver Licitationen.
Det fokus diskuterede branchefolk, organisationer og politikere på Christiansborg den 5. marts. Og der var en bred politisk enighed om, at der skal gøres en indsats for at fremtidssikre en grøn byggebranche.
Læs også: Unge kræfter skal gøre byggebranchen grønnere
Op til byggebranchen selv
Byggebranchen skal dog også selv være mere oppe på dupperne, hvis der skal brydes igennem til erhvervslivet, mener Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
”Installatører, håndværkere, rådgivere skal nok være lidt bedre til selv at byde sig til. Måske kunne også kommunerne - hvoraf mange ønsker at være grønne kommuner - være større drivfaktorer i forhold til at inspirere både borgere og erhvervslivet med kampagner, hvor virksomhederne via cases og eksempler får kendskab til, hvad de kan gøre for at nedsætte energiforbruget”, siger Michael H. Nielsen til Licitationen.
Og det skal være nemt for både private boligejere og erhvervslivet, mener han.
Mulighed for stor energibesparelse
Erhvervsorganisationen Dansk Byggeri anbefaler, at der sker en reduktion i energiforbruget på 30 procent i 2030 i forhold til 2005. Det tal kommer fra Byggeriets Energianalyse 2019, der skal skabe inspiration til en grøn debat.
”Med den nuværende energispareordning, der står til at løbe ud om godt et år, har der været rigtig meget fokus på procesenergi, men vi skal holde os for øje, at der også er alle forretningerne, supermarkederne, autoforhandlerne og så videre. Her ligger et kæmpepotentiale i at skifte lys og el til mere grønne løsninger, og vi mangler endnu en diskussion af, hvordan man effektivt udnytter for eksempel spildvarme”, siger Michael H. Nielsen til Licitationen.
Der er en masse muligheder for at lave store besparelser i små- og mellemstore virksomheder, for eksempel service- og handelssektoren, mener Michael H. Nielsen.
”Ser vi på erhvervslivets CO2-belastning, kommer i hvert fald 11 procent af udledningen fra små og mellemstore virksomheder. Så også her skal vi kigge nærmere på den sektor”, siger han til Licitationen.
Energianalysen slår ned på, at over halvdelen af virksomhederne i Danmark bor i bygninger af ældre dato.
Energieffektivitet skal op på listen
Adm. direktør for rådgivervirksomheden Sustain Solutions, Christian Niepoort, mener der skal ydes en ekstra indsats, hvis de travle virksomheder skal få øjnene op for potentialet.
”Projekterne er derude. Men det er ikke altid, de passer ind i virksomhedernes beslutningsstruktur: Skal de for eksempel betale sig hjem om fem år, kan det ikke altid lade sig gøre, men hvis vi taler flere år, så måske, siger Christian Niepoort til Licitationen.
Virksomhederne har ofte nogle tungere strategiske mål end lige netop energibesparelser, vurderer han:
”Derfor må målet være at komme længere op på hitlisten, for lige nu fylder energieffektivitet ikke helt nok, hverken som mål for virksomhederne eller i forhold til kroner og øre” siger han til Licitationen.
Læs også: Genbrug i byggebranchen
Over 4.000 håndværkere har efteruddannet sig til energivejledere, så de bedre kan hjælpe virksomheder og boligejere med grønne investeringer, ifølge Energianalysen fra Dansk Byggeri.
- SDN