18.09.2018  |  Klima, miljø og energi

Genbrug i byggebranchen

Der skal laves nye råstoffer af gamle bygninger i de næste par år. Men kvaliteten skal kunne dokumenteres, lyder det fra branchen.

Byggebranchen sætter fart på den grønne omstilling med mere genbrug og mindre ressourceforbrug, viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, TI, skriver hvacfokus.dk. Mere genbrug kræver dog at kvaliteten kan dokumenteres, hvis det for alvor skal komme på banen, lyder det fra branchen.

I løbet af de næste fem år skal alt byggemateriale være genanvendeligt, men manglende dokumentation på kvaliteten er en udfordring, viser TI’s undersøgelse af cirkulær økonomi i byggebranchen.

Læs også: Unge kræfter skal gøre byggebranchen grønnere

Især byggefremstillings-, arkitekt- og rådgivningsfirmaer, skal tænke i cirkulære baner:

”Det er positivt og det rigtige sted, omstillingen til cirkulær økonomi er ved at slå igennem. Det er i høj grad her, vi – som noget af det vigtigste – kan sikre og dokumentere kvaliteten af byggematerialerne. Det er netop de virksomheder, som kan gribe den cirkulære økonomi og bidrage til at byggematerialer i højere grad kan genanvendes i fremtidens byggeri,” siger centerchef Kathrine Birkemark, Teknologisk Institut, til hvacfokus.dk.

Stopklodser
I undersøgelsen peger hver fjerde på, at de ”i høj grad” har brug for dokumentation af genbrugsmaterialets kvalitet.

”Det er afgørende, at man som indkøbsansvarlig køber materialer, man er sikker på er i orden – miljømæssigt – og at de er holdbare. Hvis ikke dette sker, sender vi bare problemerne videre. Derfor er det vigtigt, at man fra lovgivernes, myndighedernes og branchens side stiller ordentlige miljøkrav til genanvendte byggematerialer, så vi sikrer, at genanvendte byggematerialer lever op til de samme krav som de nuværende materialer,” siger Kathrine Birkemark til hvacfokus.dk.

Læs også: Samarbejde skal gøre byggebranchen cirkulær

”I genanvendelse skal begreberne økonomi, kvalitet og miljø hænge sammen. Hvis ikke man kan dokumentere, at kvaliteten på de genanvendte materialer er i orden, vil det give for stor usikkerhed, og derved vil det hindre udbredelsen af den cirkulære økonomi,” siger centerchefen til hvacfokus.dk.

61 procent af de adspurgte peger på en række barrierer, som hindrer øget genanvendelse i branchen. 22 procent af dem mener det er for dyrt, ni procent bebrejder lovgivningen og syv procent på manglende information og viden.

- SN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere