Biobaseret plast vinder ikke frem som forudset

Biobaseret plast kræver store landarealer og er forbundet med en lang række udfordringer. Derfor har biobaseret plast ikke erstattet den del af plastmarkedet som tidligere forudset, mener forsker.

11.09.2020

CSR.dk

For blot få år siden mente mange forskere og eksperter indenfor plast, at de biobaserede plasttyper ville overtage store dele af plastmarkedet. 

Sådan er det dog ikke gået. Det skriver JyllandsPosten.

Læs også: Salling Group og Driscoll’s tester pap-emballage  

Det blev f.eks. spået i 2015 at biobaseret plast ville udgøre 40 procent af al plastemballage i EU i 2020. Dette tal er dog langt lavere end forventet, hvor det samlede marked for biobaseret plast i dag udgør under 1 procent af det samlede globale marked.

Hvor gik det galt?
Mange virksomheder kæmper med at finde hoved og hale i hvilken plasttype, de skal vælge når de ønsker at træffe et mere klimavenligt valg.

Biobaseret plast, som kan være baseret på planter som majs eller rasp og typisk har et mindre CO2 aftryk end mange andre former for plast, fører f.eks. til overvejelser om afgrøderne i stedet kunne være brugt til fødevarer, om der er brugt meget vand i processen og hvad med pesticider til dyrkelse af afgrøden? Og for at kunne sammenligne bioplast med andre mere almindelige plasttyper vil man være nødt til at kigge på de specifikke produkters totale livscyklus.

Kompleksiteten i dette kan i sig selv få mange virksomheder til at vælge de mere gængse plastformer.

En anden udfording med bioplast er, at den ofte ikke har de egenskaber produktet kræver. Det kan være manglende transparens, styrke og varmeresistens eller at den ikke er vandafvisende.  Derudover er biobaseret plast ofte langt dyrere end almindelig plast.

Desuden gælder det for mange virksomheder, at de har brugt almindelig plast i deres produkter i en lang årrække, og der kan være en stor risiko forbundet med at skifte til bioplast: en proces med lange testperioder og ikke mindst store omkostninger.

Areal-forbruget er en udfordring
I følge Jesper de Claville Christiansen, der er professor i materialeteknologi ved Aalborg Universitet og forsker i anvendelse af plastmateriale og plastteknologi er en af de største udfordringer ved bioplast relateret til den plads, det vil kræve at dyrke.

‘Hvis biobaseret plast skulle være den dominerende plasttype på markedet, ville det kræve enorme mængder plads på verdens marker, og det gør det vanskeligt at argumentere for materialets miljømæssige fordel’, siger han til Jyllandsposten.

Der bruges 360 mia. ton plast om året globalt. Skulle denne plast erstattes af bioplast udvundet af raps, vil det kræve et areal svarende til 42 gange Danmarks størrelse, fortæller professoren. 

Læs også: Lovgivning og forbrugerkrav er et meget stærkt makkerskab  

Genanvendelse er vejen frem
Meget tyder på at biobaseret plast ikke er fremtiden, men hvor skal virksomhederne så kigge hen?

Spørger man Jesper de Claville Christiansen, er svaret simpelt: genanvendelse. Både som privat forbruger og i industrien.

Han peger på, at vi i Danmark har gode muligheder for at blive frontrunners, hvis vi får økosystemet på plads. Vi indsamler og sorterer plastik, men der er stadig et stykke vej. Vi mangler virksomheder der kan administrere og afsætte det sorterede plast, lige som vi mangler virksomheder, der kan lave ny plast i god kvalitet af det gamle affald, distribuere og markedsføre plasten.

- MT

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J