18.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Biodiversitet og bundlinje går hånd i hånd i østjysk boligforening

Det behøver ikke altid være dyrt og besværligt at gøre det bedste for naturen. Faktisk kan det gøres overskueligt og med økonomisk gevinst.

I boligområdet Sundparken i Horsens har boligforeningen Odinsgaard fundet en af løsningerne på den skrantende biodiversitet på verdensplan. Løsningen er at transformere en stor græsskråning på 4.500 m2 til smuk urte- og blomstereng, så vilde bestøvere, sommerfugle og andre insekter kan se frem til en tiltrængt håndsrækning.

Med i projektet er biodiversitetsaktøren Let it bee, som er specialister i at lave grønne plænegræsarealer om til biodiversitetsunderstøttende urte- og blomsterenge. Og i Sundparken kan de med Let it bee's hjælp se frem til intet mindre end 15 forskellige blomster og urter. Heriblandt kornblomst og en lang række andre planter, som har til formål at hjælpe insekter og fugle med at overleve.

Fra uoverskuelig proces til nemt koncept
Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) er godt 70 pct. af verdens økosystemer ødelagt, og dyrearter uddør i et unaturligt højt tempo. Derfor er der i den grad brug for konkret handling. Og hellere i dag end i morgen.

Men at give sig i kast med at lave plænegræs om til blomstereng kan for mange virksomheder, kommuner og foreninger virke som en uoverskuelig proces, hvor både etablering og vedligeholdelse kræver specifik faglig viden og systematik.

”I bestyrelsen havde vi gennem længere tid overvejet idéen om vildere arealer til at højne kvaliteten af vores udenomsarealer, men vores første bekymringer gik på hvordan processen skulle gribes an, på økonomien, og på hvorvidt vi kunne være sikre på et resultat, som rent faktisk ender med at understøtte lokal biodiversitet,” fortæller driftschef i Odinsgaard, Kenneth Frederiksen.

Da Let it bee, et knopskud af anlægsgartnerfirmaet Winther & Trolle, meldte sig på banen med et nyt koncept, som skal gøre det lettere for virksomheder, kommuner og foreninger at arbejde med biodiversitet på grønne arealer, blev bestyrelsen dog nysgerrig efter at høre mere.

”Let it bee kunne ikke alene bidrage til beslutningsprocessen ved at visualisere idéen for os med 3D-tegninger over området, de kunne også håndtere både etablering og vedligeholdelse for os og sørge for udarbejdelse af skilte, certifikat og information til vores beboere. Deres frøblandinger er samtidig sammensat i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus, så vi er sikre på, at vi med indsatsen understøtter danske hjemmehørende arter”, fortæller driftschefen videre.

Tilbagebetalingstid på bare 2,5 år
Så langt så godt. Men hvad med økonomien, ville bestyrelsen for de 2.319 boliger naturligt nok vide. Da bestyrelsen fik fremlagt omkostningerne ved at lade en specialiseret aktør som Let it bee står for etablering deres urte og blomstereng, faldt bekymringsniveuaet. Eftersom Odinsgaard har hvert år en række udgifter til slåning af græsarealer, som reduceres markant med den nye eng, så ville man efter 2,5 år endda begynde at tjene penge på omlægningen. Og så kunne Odinsgaard ikke andet end slå til.

”For os er det ren win-win. Vi hjælper naturen, får et smukkere boligområde og sparer tilmed penge i det lange løb. Derfor har jeg også allerede tænkt mig at foreslå lignende tiltag i nogle af vores andre afdelinger,” slutter Kenneth Frederiksen.

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: biodiversitet

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere