16.01.2020  |  Strategi & ledelse

BlackRock-chef: Klimaforandringerne vil omdanne finansverdenen

Ikke kun den fysiske verden, men også de globale finansielle systemer vil ændre sig sammen med klimaet, og derfor bør alle virksomheder tænke bæredygtigt fremover, lyder det fra Larry Fink, der er chef for kapitalforvalteren BlackRock, som dermed foretager et markant sporskifte.

Når Larry Fink taler, så har folk det med at lytte. Som topchef for verdens største kapitalforvalter, amerikanske BlackRock, sidder han på en pengetank med i omegnen af 46 billioner kr. i investeringsmidler, som man flytter rundt på for at skabe afkast for sine mange kunder, der tæller nogle af klodens største virksomheder.

Læs også: Investorer opfordrer til klimahandling

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I den nyeste udgave af sit årlige brev til virksomhedsledere annoncerer Fink, at man fra BlackRocks side fremover i langt højere grad vil basere sin investeringsstrategi på miljømæssig bæredygtighed. Det skyldes klimaforandringerne, som ”er blevet en definerende faktor for virksomheders langsigtede udvikling”, som han skriver.

Beviserne for klimaforandringerne er overvældende, og det er verden for alvor ved at få øjnene op for, skriver han videre, selvom de finansielle markeder har været langsomme til at reflektere den udvikling. ”Men opmærksomheden ændrer sig hurtigt, og jeg tror, at vi står på kanten af en fundamental omdannelse af finansverdenen.”

”Investorer anerkender i stigende grad (…) at klimarisici er investeringsrisici. Faktisk er klimaforandringerne næsten uden undtagelse hovedemnet, som kunder fra hele verden tager op med BlackRock. Fra Europa til Australien, Sydamerika til Kina, Florida til Oregon, spørger investorerne, hvordan de skal modificere deres porteføljer”, skriver Larry Fink.

Klimaforandringerne rejser ifølge Fink en lang række spørgsmål omkring nogle af de globale finansielle systemers hjørnesten – lånemuligheder, obligationer, inflation, renter etc., alt sammen ikke mindst på statsligt niveau – som han mener vil føre til en markant revurdering af risici og likviditet.

”Og fordi kapitalmarkederne trækker fremtidige risici til sig hurtigt, vil vi se ændringer i kapitalfordelingen hurtigere end vi ser klimaet i sig selv ændrer sig. I den nærmeste fremtid – og før mange forventer det – vil der ske en markant re-allokering af kapital”, lyder det fra Fink.

På den baggrund fremlægger BlackRock i sit brev til sine kunder en stribe initiativer, der skal ’placere bæredygtighed i kernen af vores investeringstilgang’, som det hedder.

Det omfatter bl.a. at man vil trække sig ud af investeringer med et højt niveau af bæredygtighedsrisici, eksempelvis kulproducenter, lancere investeringsprodukter, der udelukker fossile brændstoffer, og stemme imod direktører, der ikke gør en ordentlig indsats på området, ligesom man vil styrke sin egen bæredygtighedsindsats og transparens.

Larry Fink understreger i den forbindelse, at BlackRock er overbeviste om, at bæredygtigheds- og klimarelaterede porteføljer kan levere bedre afkast til investorerne, og at den trend kun vil fortsætte med at vokse. ”Vi er [finansielt] betroede. Politik har intet med sagen at gøre”, som den erklærede demokrat Fink har sagt ifølge New York Times.

Et jordskred, der kan varsle nye tider
Og udmeldingen fra BlackRock repræsenterer et stort skifte for selskabet. Så sent som i sit brev sidste år nævnte Fink ikke klimaforandringerne en eneste gang, men pegede derimod på, at hans altoverskyggende pligt var at tjene penge til kunderne, skriver Berlingske, og NY Times fremhæver, hvordan BlackRock er blevet kritiseret gennem længere tid for at halte bagud på disse områder.

En af BlackRocks største kritikere er miljøgræsrodsorganisationens Sierra Clubs direktør Michael Brune, og han mener bestemt, at ”vi bør fejre Larry Finks løfte om at transformere en af de største aktører i den globale økonomi”, som han skriver. Samtidig understreger han dog også vigtigheden af at holde Fink op på det løfte, så en af verdens største investorer i olie, kul, gas og skovfældning rent faktisk ændrer kurs.

NY Times peger videre på, at det er første gang en af landets største investorer viser sig villig til at gøre bæredygtighed til en central del af sin investeringsstrategi, og derfor kan Finks udmelding potentielt være et jordskred, der kan få snakken til at gå blandt såvel finansielle aktører som politikere, og lægge pres på andre kapitalforvaltere og lignende for at følge trop.

”BlackRocks beslutning kan give CEO’s licens til at ændre deres egne virksomheders strategi og fokusere mere på bæredygtighed, selv hvis det går ud over den kortsigtede indtjening. Sådan et skifte kan også give banker og andre finansielle institutioner, der finansierer CO2-udledende virksomheder, lejlighed til at ændre deres politikker”, skriver NY Times.

Den betragtning får opbakning fra Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør i Kirk Kapital, selvom han dog også maner til besindighed.

Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer

”Det gode er her, at vi oplever en dønning, der populært sagt løfter alle skibe og altså trækker finanssektoren generelt mod grønnere løsninger. I det praktiske er der dog endnu mange udfordringer, herunder hvem der skal betale eventuelle omkostninger”, siger han til Berlingske.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere