Bolden er rund – og kunstgræsset snart cirkulært

Den danske startup Re-Match omdanner udtjente kunstgræsbaner til genanvendelige plastmaterialer. Det er ved at blive en stor forretning, til gavn for miljøet og snart også bundlinjen.

Dennis Andersen er stifteren og administrerende direktør bag miljøvirksomheden Re-Match, der som den første i verden har fundet en metode til at genanvende kunstgræsbaner. Foto: Re-Match. .

16.05.2018

CSR.dk

Fodboldbaner af kunstgræs breder sig i disse år hastigt gennem Danmark og mange andre lande verden over. I modsætning til traditionelle græsbaner er de slidstærke, jævne og ensartede året rundt. Men der er en bagside af den medalje, skriver Euroman.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Banerne udgør således et voksende problem for miljøet, fordi de store mængder materialer - en bane til 11-mandsfodbold indeholder ca. 240 tons sand, gummi og plastik – som regel ender i et forbrændingsanlæg eller på lossepladsen, og kun ganske lidt genbruges.

Det vil den godt fem år gamle danske startup Re-Match imidlertid lave om på.

99 procent til genbrug 
Iværksættervirksomheden er den eneste i verden, der hidtil har fundet en metode til at sortere alle delene i udpinte kunstgræsbaner, så materialerne kan genbruges. 

”Vi kan genbruge 99 procent af de brugte baner, vi får ind. Det er der store miljøfordele i”, siger stifter og administrerende direktør af Re-Match, Dennis Andersen til Euroman.

I løbet af et år kan firmaets 8.000 kvadratmeter store fabrik tæt på Herning omdanne 40.000 tons fodboldbaner til genanvendelige råmaterialer, fortæller han.

30 timer lang proces
Først bliver de gamle baner, der ankommer i kæmpemæssige ruller, skåret op og tørret, hvorefter en række specialmaskiner ryster og lufter materialerne fra hinanden i en patenteret separationsproces.

Det tager 30 timer, og så er rullerne skilt ad i gummi, sand, plastik og backingmateriale – en blanding af klæbemiddel, gummi og plastik.

99 pct. af de brugte baner kan bruges igen efter en tur hos Re-Match-fabrikken, der ligger lige uden for Herning. Foto: Re-Match. .

Gummi og backing kan bruges som råmateriale til eksempelvis gummifliser, fitnessmåtter og i asfaltindustrien.

Sandet kan bruges i byggebranchen eller til nye kunstgræsplæner. Og selve plastikstråene smeltes om og sendes til plastproducenter, som kan bruge dem i deres produktioner af for eksempel spande og paller af plast.

Endnu mere genbrug
Lige nu kan Re-Match rense ’græsstråene’ til en renhedsgrad mellem 90 og 95 porcent. Der sidder stadig en smule sand og støv tilbage, og det er barrieren for at kunne genbruge det til helt nye plæner.

”Det er dét, vi skal arbejde med. Vi forsøger at forfine dette produkt, så det er lige så godt som helt nyt materiale. Det er dér, pengene virkelig ligger”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Stort marked i vente
Dennis Andersen og resten af investorkredsen har ambitioner om at bygge op til fem fabrikker i Europa og USA inden udgangen af 2020.

Første skridt er at bygge en fabrik i Pennsylvania, USA, da parterne ser et stort potentiale for genbrug af kunstgræsbaner.

Markedsanalyse fra AMI

  • Der er 10.000 baner verden over, som er modne til nedtagning.
  • Det antal forventes at stige til 23.500 i 2025.
  • Alene i Danmark er der over 400 kunstgræsbaner. Det er en stigning fra knap 50 i 2007.

Kilde: Euroman

En markedsrapport, som firmaet har fået udarbejdet af konsulenthuset AMI, anslår, at der i USA venter godt 12.000 kunstgræsbaner.

”I princippet kunne vi godt koncentrere os om fabrikken herhjemme og fintune den. Men der ligger et stort marked og venter. Især i USA er vores model voldsomt profitabel med dobbelte salgspriser i forhold til Europa. Det største problem har været at bevise, at vi kan gøre det, vi siger, vi kan, men det kan vi nu dokumentere”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Tilbage i oktober fik Re-Match bekræftet sin teknologi af EU gennem en certificering kaldet The Environmental Tecknology Verification, ETV.

-JJK/AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J