Bolden er rund – og kunstgræsset snart cirkulært

Den danske startup Re-Match omdanner udtjente kunstgræsbaner til genanvendelige plastmaterialer. Det er ved at blive en stor forretning, til gavn for miljøet og snart også bundlinjen.

Dennis Andersen er stifteren og administrerende direktør bag miljøvirksomheden Re-Match, der som den første i verden har fundet en metode til at genanvende kunstgræsbaner. Foto: Re-Match. .

16.05.2018

CSR.dk

Fodboldbaner af kunstgræs breder sig i disse år hastigt gennem Danmark og mange andre lande verden over. I modsætning til traditionelle græsbaner er de slidstærke, jævne og ensartede året rundt. Men der er en bagside af den medalje, skriver Euroman.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Banerne udgør således et voksende problem for miljøet, fordi de store mængder materialer - en bane til 11-mandsfodbold indeholder ca. 240 tons sand, gummi og plastik – som regel ender i et forbrændingsanlæg eller på lossepladsen, og kun ganske lidt genbruges.

Det vil den godt fem år gamle danske startup Re-Match imidlertid lave om på.

99 procent til genbrug 
Iværksættervirksomheden er den eneste i verden, der hidtil har fundet en metode til at sortere alle delene i udpinte kunstgræsbaner, så materialerne kan genbruges. 

”Vi kan genbruge 99 procent af de brugte baner, vi får ind. Det er der store miljøfordele i”, siger stifter og administrerende direktør af Re-Match, Dennis Andersen til Euroman.

I løbet af et år kan firmaets 8.000 kvadratmeter store fabrik tæt på Herning omdanne 40.000 tons fodboldbaner til genanvendelige råmaterialer, fortæller han.

30 timer lang proces
Først bliver de gamle baner, der ankommer i kæmpemæssige ruller, skåret op og tørret, hvorefter en række specialmaskiner ryster og lufter materialerne fra hinanden i en patenteret separationsproces.

Det tager 30 timer, og så er rullerne skilt ad i gummi, sand, plastik og backingmateriale – en blanding af klæbemiddel, gummi og plastik.

99 pct. af de brugte baner kan bruges igen efter en tur hos Re-Match-fabrikken, der ligger lige uden for Herning. Foto: Re-Match. .

Gummi og backing kan bruges som råmateriale til eksempelvis gummifliser, fitnessmåtter og i asfaltindustrien.

Sandet kan bruges i byggebranchen eller til nye kunstgræsplæner. Og selve plastikstråene smeltes om og sendes til plastproducenter, som kan bruge dem i deres produktioner af for eksempel spande og paller af plast.

Endnu mere genbrug
Lige nu kan Re-Match rense ’græsstråene’ til en renhedsgrad mellem 90 og 95 porcent. Der sidder stadig en smule sand og støv tilbage, og det er barrieren for at kunne genbruge det til helt nye plæner.

”Det er dét, vi skal arbejde med. Vi forsøger at forfine dette produkt, så det er lige så godt som helt nyt materiale. Det er dér, pengene virkelig ligger”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Stort marked i vente
Dennis Andersen og resten af investorkredsen har ambitioner om at bygge op til fem fabrikker i Europa og USA inden udgangen af 2020.

Første skridt er at bygge en fabrik i Pennsylvania, USA, da parterne ser et stort potentiale for genbrug af kunstgræsbaner.

Markedsanalyse fra AMI

  • Der er 10.000 baner verden over, som er modne til nedtagning.
  • Det antal forventes at stige til 23.500 i 2025.
  • Alene i Danmark er der over 400 kunstgræsbaner. Det er en stigning fra knap 50 i 2007.

Kilde: Euroman

En markedsrapport, som firmaet har fået udarbejdet af konsulenthuset AMI, anslår, at der i USA venter godt 12.000 kunstgræsbaner.

”I princippet kunne vi godt koncentrere os om fabrikken herhjemme og fintune den. Men der ligger et stort marked og venter. Især i USA er vores model voldsomt profitabel med dobbelte salgspriser i forhold til Europa. Det største problem har været at bevise, at vi kan gøre det, vi siger, vi kan, men det kan vi nu dokumentere”, siger Dennis Andersen til Euroman.

Tilbage i oktober fik Re-Match bekræftet sin teknologi af EU gennem en certificering kaldet The Environmental Tecknology Verification, ETV.

-JJK/AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart