23.02.2017  |  Samfund

Brugt elektronik kan give virksomheder milliardgevinst

Indhold fra partner Hvad er dette?

Køb af lys i stedet for elpærer og lamper, gensalg af brugt it-udstyr, genanvendelse af værdifulde råstoffer og andre måder at forbedre udnyttelsen af elektronik kan give virksomheder og samfund milliardgevinster, viser nye analyser.

Der ligger mange tusinde tons brugt elektronik i skuffer og skabe hos danske virksomheder og husholdninger. For størstedelens vedkommende gælder det, at værdien for ejerne er lig nul.

Men der er guld at hente i elektronikken. Både i overført og bogstavelig forstand. For eksempel indeholder mobiltelefoner og computere mange værdifulde råstoffer. Alene guldindholdet i dansk elektronikaffald anslås at have en værdi på 400 mio. kr. 

- Det skal gøres nemmere at adskille produkter med indhold af kritiske metaller fra øvrig elektronik. For eksempel ved at genindsamle produkterne hos forhandlere og ved at behandle produkter med høj værdi mere nænsomt på landets genbrugsstationer, så de kritiske metaller i højere grad kan reddes og bruges igen, siger Karin Klitgaard.

Barrierer for genanvendelse skal fjernes

Brugte computere og mobiltelefoner - fortrinsvis fra virksomheder - kan også give stor værdi, hvis de får længere levetid. 

Konsulentvirksomheden Accenture har beregnet, at genbrug af højværdiprodukter har et markedspotentiale på ca. 2 mia. kr. om året.

- Der er altså store værdier i cirkulær elektronik, og der vil være en klar miljøgevinst både ved at genbruge og ved at genindvinde ressourcerne, siger Karin Klitgaard.

Hun ønsker, at elektronikproducenterne får fuld adgang til brugt, indsamlet elektronik. Samtidig skal lovgivningen ændres, så den understøtter cirkulære forretningsmodeller.

- For eksempel skal det gøres lettere at omsætte og transportere ”værdifuldt” affald på tværs af grænser for at forbedre genanvendelsen. Samtidig skal det sikres, at dem, der håndterer den brugte elektronik, også har ansvaret for miljø- og produktsikkerhedsmæssige forhold ved gensalg, siger Karin Klitgaard. 

Læs mere om potentialerne ved nye forretningsmodeller for elektronik 

Spar 3.900 ton 
Længere levetid for smartphones, tablets og andre produkter med høj værdi har et markedspotentiale på 2 mia. kr. årligt og kan spare 3.900 ton elektronikaffald om året.


Guld for millioner
Der er guld for cirka 400 mio. kr. i dansk WEEE (Waste Electric and Electronic Equipment). Det og andre brugbare og værdifulde komponenter og metaller kan i højere grad genanvendes i andre produkter – for eksempel nye mobiltelefoner.

Se infografikken om elektronikaffald i Danmark her

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere