20.03.2015  |  Klima, miljø og energi

Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

Regeringens byggepolitiske udspil skal blandt andet få byggebranchen til at genanvende byggematerialer. I Carlsberg Byen genanvender man mursten fra ikke-bevaringsværdige bygninger og sparer derved store mængder CO2.

Genbrug af mursten i Carlsberg Byen

  • Der er genanvendt 10.000 mursten til renovering af Carlsbergs gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen.
  • Der skal udvikles i alt 564.000 kvadratmeter byggeri i Carlsberg Byen. I alt nedrives 150.000 kvadratmeter, hvoraf der indtil nu er nedrevet mere end 50.000 kvadratmeter. 
  • Carlsberg Byen samarbejder med virksomheden ’Gamle Mursten’, der, som de eneste på markedet, kan rense og genbruge mursten.

Regeringen præsenterede i november et byggepolitisk udspil, hvor et centralt tema er genbrug af byggematerialer, så byggebranchen kan udvikle sig i en grøn og bæredygtig retning.

Eksempelvis sparer man et 0,5 kg CO2 ved at genanvende én mursten. Og netop genanvendelse af byggematerialer er på dagsordenen i Københavns nye bydel Carlsberg Byen, der er under opførelse på Carlsberg-bryggeriets gamle areal.  

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Carlsberg vil udvikle selvnedbrydende flasker

For at give plads til udviklingen af Carlsberg Byen, bliver der nedrevet en række ældre, ikke-bevaringsværdige bygninger på den tidligere bryggerigrund. Dermed bliver en masse gamle mursten til overs, som med fordel kan genanvendes til bygge- og renoveringsprojekter både i og uden for bydelen. Genanvendelse af gamle mursten er nemlig en effektiv kilde til CO2-besparelser.

Genanvendte mursten giver miljøgevinst 
Senest er 10.000 mursten fra nedrivningen af en værkstedsbygning blevet genbrugt til at renovere facaden på den gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen, som blev færdig før årsskiftet. Det gav en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten. 

"I Carlsberg Byen kigger vi hele tiden på, hvordan vi kan udleve vores vision om at skabe en bæredygtig bydel – og her er genanvendelse af mursten fra nedrevne bygninger en oplagt mulighed. Der er store miljømæssige gevinster ved at genanvende mursten, fordi det udleder langt mindre CO2 at rense gamle mursten end at producere nye", forklarer administrerende direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus, og uddyber:

"I et byudviklingsprojekt som vores, hvor der løbende skal rives ned og bygges nyt, er det helt oplagt at udnytte de eksisterende byggematerialer. Ud over de klart miljømæssige gevinster har genanvendelse af gamle mursten desuden den fordel, at de bidrager til at bevare det oprindelige udseende på de mange bevaringsværdige bygninger, der løbende renoveres som en del af byudviklingen". 

Læs også: Klimaministeren på besøg i Carlsberg Byen

Udregninger fra rådgivningsvirksomheden Niras viser, at 2.000 gamle mursten sparer miljøet for et ton CO2 i forhold til produktion af nye mursten. Til produktion af rensede, palleterede gamle mursten bruges cirka 98 procent mindre energi, end hvad der går til produktion af en ny mursten. 

Om Carlsberg Byen

  • Udviklingsselskabet Carlsberg Byen opfører over de næste 10-15 år et nyt bykvarter på Carlsbergs tidligere bryggeriområde på Vesterbro med blandt andet kontorlokaler, butikker, restauranter, skoler, kulturinstitutioner, og 3.000 boliger i forskellige størrelser og prisklasser. 
  • Visionen er at skabe et mangfoldigt, levende og bæredygtigt bykvarter, som vil være attraktivt for erhvervsliv, beboere og besøgende.
  • Når Carlsberg Byen er fuldt udviklet, vil bykvarteret være på knap 600.000 etagemeter, der forventes fordelt med cirka 45 procent til boliger, cirka 45 procent til butikker og erhverv og cirka 10 procent til kultur, idræt og institutioner. 
  • Bykvarteret kommer til at rumme tæt bebyggelse med byrum og pladser, smalle gader og snævre passager kombineret med åbne, grønne parker og ni tårnhuse i varierende højder fra 50 m til 120 m. 
  • Den kollektive trafik til og fra området sikres gennem en ny S-togsstation, Carlsberg Station, der står færdig i 2016. 
  • Carlsberg Byen ejes af Carlsberg, Realdania, PFA Pension, PenSam og Topdanmark. 

-JKK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere