Carlsbergs arbejde med vand rammer virkeligheden

Bryggerikoncernen fremviste i denne uge et innovationspartnerskab, som skal skaffe rent vand og arbejde til kvinder i et særligt vandtrængt område i Indien. Strategien for vand strækker sig dog meget længere end det.

Indien mærker allerde presset på vandressourcerne - ikke mindst i the Sundarabans, hvor Carlsbergs nye vandprojekt bliver etableret. .

27.11.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Vestbengal ligger The Sundarbans, et område som allerede er hårdt mærket af klimaforandringer og knaphed på vand. Området har saltvand på alle sider og den voksende havstand påvirker allerede vandforsyningerne. Nu sætter Carlsberg – i et partnerskabsprojekt – ind for at skaffe rent og afsaltet drikkevand til en landsby med 4.000 indbyggere i The Sundarbans, og beskæftigelse til en mindre gruppe kvinder. 

Konkret består partnerskabet af Carlsberg, Desolenator – som har udviklet verdens første vandrensnings- og afsaltningsteknologi baseret på solenergi, og NGO’en WaterAid og the Sundarbans Social Developemtn Centre, som bidrager med lokalkendskab, og Strathclyde University, som sammen med WaterAid har designet en community-ledet distirbutionsmodel for det rene vand, der kommer. Byggeriet af anlægget begynder før nytår og tages i brug i løbet af 2021. 

En del af en større strategi for vand
Indsatsen passer ind i Carlsbergs Together towards Zero-strategi, hvor man etablerer et ønske om at beskytte de fælles vandressourcer i højrisikoområder. Og netop sådan et er The Sundabarans, hvor Carlsberg også har bryggeriet Kolkata.  Vandet der renses igennem Desolenator installationen kommer udelukkende til at blive distribueret til lokalbefolkningen i Sunderbans, og har derfor ingen direkte forbindelse til selve bryggeriet.

”Vores ambition er at lave partnerskaber, der beskytter de vandressourcer vi deler med lokalsamfund, og derfor er initiativet en del af Together Towards Zero programmet, da alle bryggerierne i Indien er identificeret som liggende i et højrisiko vandområde i vores analyse foretaget af WWF, siger Simon Boas Hoffmeyer.

Carlsbergs interesse og ansvarsfølelse i forhold til vandforsyning stammer fra, at vand er en af de fire hovedingredienser i øl, og at bryggerier typisk har et ikke uvæsentligt vandtræk i de områder, de er placeret.  Det er også baggrunden for analysen fra WWF, som dækker Carlsbergs 82 bryggerier i 24 lande med et blik på hvor udsatte bryggeriernes omgivelser var for vandmangel.

Et model af anlægget til rensning og afsaltning af vand med solkraft. Den rigtige udgave forventes klar i 2021. .

”Denne installation er blandt de første i verden, så planen er at sørge for en succesfuld implementering i West Bengal, for derefter at identificere andre områder hvor teknologien kan bidrage med rent vand. Projektet er et eksempel på den slags projekter vi vil iværksætte from mod 2030 i alle de områder, som defineres som høj-risiko i den analyse som WWF lavede for os. Vi har 17 bryggerier, der ligger i områder, som defineres som høj-risiko, som er forbundet til 9 forskellige vandområder. Målet er at lave vandprojekter, i alle 9 vandområder,” forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Skaber også jobs
Ud over brugen af den nye rensningsteknologi fra Desolenator ligger der forholdsvis meget innovation i den vanddistributionsmodel, som projektet også er baseret på.

”Vi har sikret, at kvinder fra lokalsamfundet skal lede og styre distributionen af det nye rene vand. Det gør vi for at forbedre deres dagligdag, sundhed, skabe jobs og sikre lokal forankring af projektet. Her er vores partnerskaber med WaterAid og Sundarbans Social Development Center helt afgørende, da der er langt fra Valby Bakke til ØstIndien, specielt i disse COVID-19 tider,” siger Simon Boas Hoffmeyer.

Uafhængigt af den indiske forretning
Det er ikke nogen hemmelighed, at Carlsberg i øjeblikket oplever udfordringer omkring ledelse og korruption i dele af deres aktiviteter i Indien. Det har virksomheden selv fortalt ganske åbent om. Spørgsmålet er, hvordan man som virksomhed håndterer, at man både har fremadrettede projekter som dette i samme marked?

”Jeg forstår godt, du spørger, men de udfordringer vi har med vores joint venture-partner i det indiske selskab, har heldigvis ikke noget at gøre med vores bæredygtighedsambitioner,” siger Simon Boas Hoffmeyer.

”Desolonator projektet er finansieret her fra Valby, og drives i samarbejde med Desolenator, WaterAid, Sundarbans Social Development Center, Strathclyde University, samt kollegaer fra centrale, regionale og lokale funktioner. Ydermere er de 9 vandområder, hvor vi vil lave projekter, spredt ud over Sydøstasien. Grunden til at vi er begyndt i The Sunderbands, er, at det uden tvivl er et af de områder, der mærker de negative effekter fra den globale opvarmning værst. Dertil kommer, at området blev ekstremt hårdt ramt af cykloner og COVID-19. Derfor har vi valgt dette vandområde som et af de første,” afslutter han.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J