Cement og stål giver klima-hovedpine
I sin nye bog om klimaløsninger peger Bill Gates på stål og cement som de to sektorer, der stadig ikke er troværdige klimaplaner for. Stål er en af Ørsteds to største udfordringer i værdikæden.
Bill Gates har skrevet en bog om klimakrisen. Om udfordringerne forbundet med den, og hvad der skal til, hvis den skal løses: investeringer. Investeringer i innovation og udvikling af nye løsninger og investeringer i udbredelse af eksisterende løsninger. Og politiske rammer der kan åbne markeder, innovation og udvikling – som Folkekirkens Nødhjælp skriver i en anmeldelse af bogen på CSR.dk.
I et interview med Reuters fra 15. februar 2021 flyder optimismen, men går på grund når talen falder på fremstillingsindustrien, og især dens tungeste deltagere: stål og cement.
”På nuværende tidspunkt findes der ikke måder, hvor man kan producere stål eller cement uden udledninger, der bidrager til global opvarmning. Alligevel er der ingen regeringer eller investorer som for alvor ser på, hvordan det problem kan løses,” sagde Bill Gates til Reuters.
Læs også: FL Smidth sætter ambitiøse klimamål for værdikæden
Stål og cement bidrager omkring en tredjedel af de globale udledninger af drivhusgasser, og er således mere forurenende end energi- eller transportsektorerne. Men sidstnævnte er hvor den politik og investeringer lægger deres ressourcer.
På Ørsteds dagsorden
Den problemstilling Bill Gates rejser er meget konkret for Ørsted. I januar 2020 satte virksomheden sig det mål, at de ville arbejde mod en fuld decarbonisering af deres værdikæde i 2040.
En livscyklusopgørelse af, hvor udledningerne sker for en vindmøllepark, viser at mere end 90 procent ligger i udvindingen og produktion af materialer. Og i et oplæg hos Dansk Initiativ for Etisk Handel, gjorde Virginia Dundas, som er leder af arbejdet med decarbonisering på vegne af Ørsted, det klart, at de største udfordringer er stål og transport, hvor omkring 50 procent af udledningerne i Ørsteds havvindmølle-leverandørkæde kommer fra.
Efterspørgslen skal sikres
Et vigtigt skridt i arbejdet med at reducere udledninger for stål har for Ørsted været at gå med i en ny, international alliance: SteelZero initiative. Sammen med syv andre storforbrugere af stål, forpligter medlemmerne sig til at overgår 100% til netto nul stål inden 2050, for på den måde at bidrage til at der efterspørgslen på den type produkter stiger. SteelZero initiativet forventer, at det kan have en væsentlig betydning for netop investeringer, politiske tiltag og fremstillingsformer i sektoren.
”…stålproducenter skal vide, at deres kunder vil købe nye, renere produkter. Ved at udnytte den samlede indkøbskraft og påvirke de største stålforbrugere kan SteelZero etablere et afgørende signalom efterspørgsel, som kan flytte det globale marked og politiske miljø henimod bæredygtig produktion og indkøb af stål,” sagde Jenny Chu fra the Climate Group, som driver SteelZero, i en pressemeddelelse.