Cement og stål giver klima-hovedpine

I sin nye bog om klimaløsninger peger Bill Gates på stål og cement som de to sektorer, der stadig ikke er troværdige klimaplaner for. Stål er en af Ørsteds to største udfordringer i værdikæden.

Billedet af etableringen af en vindmøllebase i Holland i 2014 viser brugen af både stål og cement i vindmølleindustrien. Foto: arikiv..

17.02.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Bill Gates har skrevet en bog om klimakrisen. Om udfordringerne forbundet med den, og hvad der skal til, hvis den skal løses: investeringer. Investeringer i innovation og udvikling af nye løsninger og investeringer i udbredelse af eksisterende løsninger. Og politiske rammer der kan åbne markeder, innovation og udvikling – som Folkekirkens Nødhjælp skriver i en anmeldelse af bogen på CSR.dk

I et interview med Reuters fra 15. februar 2021 flyder optimismen, men går på grund når talen falder på fremstillingsindustrien, og især dens tungeste deltagere: stål og cement.

”På nuværende tidspunkt findes der ikke måder, hvor man kan producere stål eller cement uden udledninger, der bidrager til global opvarmning. Alligevel er der ingen regeringer eller investorer som for alvor ser på, hvordan det problem kan løses,” sagde Bill Gates til Reuters.

Læs også: FL Smidth sætter ambitiøse klimamål for værdikæden

Stål og cement bidrager omkring en tredjedel af de globale udledninger af drivhusgasser, og er således mere forurenende end energi- eller transportsektorerne. Men sidstnævnte er hvor den politik og investeringer lægger deres ressourcer.

På Ørsteds dagsorden
Den problemstilling Bill Gates rejser er meget konkret for Ørsted. I januar 2020 satte virksomheden sig det mål, at de ville arbejde mod en fuld decarbonisering af deres værdikæde i 2040.

En livscyklusopgørelse af, hvor udledningerne sker for en vindmøllepark, viser at mere end 90 procent ligger i udvindingen og produktion af materialer. Og i et oplæg hos Dansk Initiativ for Etisk Handel, gjorde Virginia Dundas, som er leder af arbejdet med decarbonisering på vegne af Ørsted, det klart, at de største udfordringer er stål og transport, hvor omkring 50 procent af udledningerne i Ørsteds havvindmølle-leverandørkæde kommer fra.

Efterspørgslen skal sikres
Et vigtigt skridt i arbejdet med at reducere udledninger for stål har for Ørsted været at gå med i en ny, international alliance: SteelZero initiative. Sammen med syv andre storforbrugere af stål, forpligter medlemmerne sig til at overgår 100% til netto nul stål inden 2050, for på den måde at bidrage til at der efterspørgslen på den type produkter stiger. SteelZero initiativet forventer, at det kan have en væsentlig betydning for netop investeringer, politiske tiltag og fremstillingsformer i sektoren.

”…stålproducenter skal vide, at deres kunder vil købe nye, renere produkter. Ved at udnytte den samlede indkøbskraft og påvirke de største stålforbrugere kan SteelZero etablere et afgørende signalom efterspørgsel, som kan flytte det globale marked og politiske miljø henimod bæredygtig produktion og indkøb af stål,” sagde Jenny Chu fra the Climate Group, som driver SteelZero, i en pressemeddelelse.
 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V