Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda
Håndlavet ugandisk Rafiki-chokolade sælges nu for første gang i et dansk supermarked. Overskuddet fra salget i Wefood sendes tilbage til Uganda, og hjælper kvinder som blandt andre Beatrice Nauto i gang med landbrug eller business.
Man kan dufte kakaoen helt ude på vejen foran den grønne port, der leder ind til den lille chokoladeproducent Equator Chocolate i Ugandas hovedstad Kampala. Her produceres chokolade, der fra bønne til indpakket chokoladebar er skabt med håndkraft.
En af chokoladerne produceret hos Equator Chocolate hedder Rafiki. Den sælges nu for første gang i et dansk supermarked.
Det er den socialøkonomiske importør af samme navn som chokoladen, der har initieret både produktion i Uganda og salg i Danmark. Viborg-virksomheden Rafiki Chokolade, der er stiftet af Stig Glent-Madsen og Maj Schiøtte Griffiths, insisterer på fornuftige vilkår for kakaobønder og i chokoladeproduktionen, så arbejdspladser og fortjeneste bliver i landet.
Chokolade til salg for første gang i danske supermarkeder
Chokoladen er nu rykket ind i den danske supermarkedskæde Wefood, i butikker i Vejle, Århus og på Nørrebro i København.
”Wefood er jo normalt kendt for at sælge overskudsmad til en billig penge. Men vi har valgt at sætte Rafiki-chokolade på hylderne, da det socialøkonomiske projekt fra bag produktet er foreneligt med Wefoods og Folkekirkens Nødhjælps værdier,” siger leder af Wefood Jan-Martin Mikkelsen og forklarer, hvordan chokoladen er en win-win-win."
Begynder og slutter i Uganda
Chokoladeproducenten køber kakaobønner direkte hos 125 ugandiske kakaofarmere, der har organiseret sig i et kooperativfor for at stå stærkere i forhandlingen om afsætning og pris. Handlen sker udenom fordyrende mellemmænd og dermed med fair indtjening til bønderne.
Forarbejdningen af kakaobønner, produktion og pakning sker hos Equator Chocolate. Dermed bliver arbejdspladserne i Uganda. Det gælder også arbejdspladser til mennesker, som ellers har svært ved at få job, da virksomheden har en social profil og blandt andet ansætter mennesker med et handicap.
Chokoladen importeres til Danmark og sælges til cafeer og hoteller og nu også i Wefood. Herfra går overskuddet til Fonden Det Nytter og direkte tilbage til Uganda, hvor det gennem et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp hjælper udsatte unge gravide og mødre, som er flygtet til Uganda fra krige i nabolandene.
Chokoladesalg hjælper Beatrice i gang med business
En af de kvinder, der får gavn af chokoladesalget i Wefood, er 28-årige Beatrice Nauto. For to år siden måtte hun på grund af overgreb fra militsen M23 flygte fra sit hjem i DR Congo. Under flugten blev hun og hendes nevø og niece væk fra resten af familien. Og hun har ikke set sin mand og to små børn siden.
Beatrice Nauto har – ligesom 1,4 millioner andre flygtninge fra DR Congo og Sydsudan -bosat sig i det nordøstlige Uganda og forsøger her at skabe sig et liv.
Uganda har en særlig flygtningepolitik, der giver alle samme rettigheder som landets borgere til sundhedsydelser, til at slå sig ned og få et arbejde. Men arbejdsløsheden er høj – og både flygtninge og ugandere er fattige og udsatte.
For alle flygtningene er det en vanskelig tilværelse. Men for unge mødre, der er flygtet alene med små børn, er situationen ekstra svær. Derfor uddeler Folkekirkens Nødhjælp kontanter til de unge kvinder, finansieret af Fonden Det Nytter og overskud af chokoladesalg i Danmark.
”Det betyder meget for mig og for børnene, at vi får hjælp fra Fonden Det Nytter. Jeg kan købe mad til os alle tre. Jeg har fået lov til at dyrke grøntsager på et lille stykke jord hos min nabo, så nogle af pengene har jeg brugt til frø,” fortæller hun.
Hun har skabt sig en lille forretning ved at sælge nogle af afgrøderne. For de tjente penge har hun sendt begge børn i skole og investeret i indtil videre fire grise, som skal sælges senere og overskuddet investeres i flere grise og en opsparing.
”Hvis jeg får råd, vil jeg købe et lille stykke land her i Uganda,” siger hun.