Cirkulære indkøb med krav til miljømærker

Cradle to Cradle CertifiedTM lever op til kravene i udbudsloven om offentlige indkøb

Et ansvarligt indkøb af Cradle to Cradle certificerede produkter støtter udviklingen fra lineær til cirkulær økonomi..

Der tales mere og mere om, at det offentlige skal gå forrest og efterspørge cirkulære løsninger og leve op til FN’s verdensmål om ansvarligt forbrug. Men hvordan gør man det rent praktisk?

Hvilke krav kan man stille, og hvor ambitiøs skal man være, når man formulerer sin indkøbspolitik eller sit udbud? Det har Vugge til Vugge ApS et konkret bud på.

Udbudsloven og det europæiske direktiv for offentlige indkøb (2014/24/EU) giver offentlige myndigheder og institutioner mulighed for at stille krav om, at et produkt skal leve op til bestemte standarder – for eksempel et miljømærke.

Nu har Cradle to Cradle Products Innovation Institute beskrevet, hvordan miljømærket Cradle to Cradle CertifiedTM opfylder reglerne i udbudsloven. Se dokumentet her.

”Cradle to Cradle Certified er meget mere end bare et ambitiøst miljømærke. Det er ikke kun en dokumentation for, at produktet er tænkt ind i den cirkulære økonomi. Det er heller ikke bare en dokumentation for, at produktet er ’mindre skadeligt’ end de fleste. Det er der så mange produkter, der er. Det er meget mere end det, og derfor er det et vigtigt mærke at kende for offentlige og for så vidt også private indkøbere,” siger direktør for Vugge til Vugge ApS, Annette Hastrup.

Bedre produkter i en cirkulær fremtid

I Annette Hastrups optik er Cradle to Cradle CertifiedTM en garanti for endnu bedre produkter i fremtiden

”For at få mærket, forpligter producenten sig på at udvikle sit produkt og sin produktion med det mål, at det ikke bare skal være ’mindre skadeligt’, men faktisk skal blive ’gavnligt’ for miljø og mennesker,” fortæller direktøren.

Målet med Cradle to Cradle certificeringen er ressourceeffektive og langtidsholdbare produkter

  • uden skadelige stoffer
  • der kan genbruges igen og igen OG
  • til sidst skilles ad, så materialerne kan anvendes til noget nyt i et teknisk kredsløb eller indgå sikkert i det biologiske kredsløb.

Virksomheden skal ovenikøbet sikre, at der findes systemer, der effektivt vil recirkulere materialerne. Med andre ord, vil produktet indgå sikkert i den cirkulære økonomi uden at belaste miljøet!

Cradle to Cradle gavner klima, vand og mennesker

Cradle to Cradle certificerede produkter bidrager også på andre bæredygtige parametre. Målet er nemlig også, at de bliver produceret med

  • 100 pct. vedvarende energi
  • socialt ansvar og
  • respekt for vandressourcen

Og de er som regel ikke dyrere for kunden.

”Så ved at stille krav om Cradle to Cradle certificerede produkter, når man laver sit udbud, kan man være med til at støtte innovation og en produktion, der for alvor vil ændre den måde, vi bruger Jordens ressourcer på,” siger Annette Hastrup.

Cradle to Cradle Products Innovation Institute har en oversigt over alle de produkter, der er Cradle to Cradle certificerede. Den finder du her.  Der er eksempler på dansk producerede produkter her.

19.12.2023Vugge til Vugge ApS

Sponseret

C2C Certified giver Superwood et forspring

29.08.2023Vugge til Vugge ApS

Sponseret

B&O har skærpet strategien med Cradle to Cradle  

13.10.2022Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Standarder arbejder for mere lighed

21.06.2022Vugge til Vugge ApS

Sponseret

C2C Certified® gør gode produkter bedre

07.09.2021Vugge til Vugge ApS

Sponseret

B&O og Novo Nordisk opnår verdens første v. 4.0 Cradle to Cradle certificeringer

16.03.2021Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Cradle to Cradle sætter nye standarder for fremtidens produkter