CO2-afgifter skal indfri Danmarks klimaambitioner

Topøkonomer mener, at der skal indføres markant højere afgifter på CO2 og andre drivhusgasser, hvis regeringen skal kunne realisere målet om at reducere udledningen med 70 procent inden 2030. En ny reform møder både positive og skeptiske reaktioner.

Small Great Nation-initiativet har lanceret en reform i samarbejde med flere parter, der konkret stiller forslag op til, hvordan Danmark kan nå at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030..

24.02.2020

CSR.dk

I et nyligt publiceret forslag om en samlet grøn reform fastlægges det, at regeringens ambitioner om en 70 procents reduktion af CO2, kan lade sig gøre med forholdsvis enkle midler der ikke skaber større ulighed eller belaster de offentlige kasser. Det skriver Berlingske.dk.

Reformen er udarbejdet af initiativet Small Great Nation, der er et samarbejde mellem tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte. Herunder har tre danske økonomer rådgivet og deltaget i udspillet.

Konkret foreslår Small Great Nation-initiativet, at Danmark skal reducere udledning af drivhusgasser, ved gradvist at syvdoble afgiften til 1.250 kroner pr. ton CO2e eller mere frem til 2030. Fra omkring 2030 skal afgiftssatsen være ensartet og omfatte alle virksomheder, husholdninger og sektorer.

Læs også: De største klimasyndere undgår klimaafgifter

Hertil får Klimarådet til opgave at anbefale det præcise afgiftsniveau, der skal til for at kunne nå regeringens klimaplan. Derudover skal rådet løbende vurdere tilpasningshastigheden og komme med eventuelle justeringer på afgiftssatserne.

Det indebærer også, at danske virksomheder skal have mulighed for at tilpasse produktionen ved at investere i bæredygtig teknologi eller lignende, hvorfor afgifterne indfases gradvist.

Samtidig foreslås det at sænke de nuværende afgifter på energiproduktion med tre fjerdele, med undtagelse af benzin og diesel, hvor CO2-afgiften hæves til 1.000 kroner i 2025 – det svarer til en afgiftsstigning på henholdsvis to og 2,2 kroner per liter.

Udfordringer og blandede reaktioner
En af de medvirkende økonomer, tidligere overvismand og formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, understreger, at en af de store udfordringer med høje CO2-afgifter er risikoen for lækage – at danske virksomheder mister konkurrenceevne eller flytter produktionen til udlandet, hvorfor udledningen flytter med.

For så vidt muligt at undgå dette, foreslår reformen, at der indføres et bundfradrag på 80 procent af den historiske udledning for de virksomheder, der bruger meget energi og udleder mest CO2.

Den nye reform møder blandede reaktioner ude i erhvervslivet og i det politiske miljø.

Den radikale leder, Morten Østergaard, kalder forslaget om høje CO2-afgifter som en ualmindelig god måde at gennemføre den grønne omstilling på.

Læs også: Vismænd advarer mod konkrete klimamål, mens FN vil hæve globale ambitioner

”Vi står her med det mest gennemarbejdede udspil, vi til dato har set, til at bruge skattesystemet som motor i den grønne omstilling. Hvis man ønsker at gennemføre reduktionen så hurtigt og effektivt som muligt, er en grøn skattereform, hvor man markant øger CO2-afgiften, den eneste rigtige vej”, siger Morten Østergaard til Berlingske.dk.

Til gengæld er man i industrien og energisektoren bekymret for at stigningen i afgifter kan resultere i, at den danske produktion outsources.

”Forslaget om så stor en forøgelse af CO2-afgiften vil sende en milliardstor regning til danske virksomheder, som vil få reduceret deres muligheder for at investere – blandt andet i den grønne omstilling. Dette vil uundgåeligt føre til, at dansk CO2-udledning – og arbejdspladser – flytter til udlandet, uden at klimaet får det bedre af den grund”, siger skattepolitisk chef i Dansk Industri, Jacob Bræstrup.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart