CO2-afgifter skal indfri Danmarks klimaambitioner

Topøkonomer mener, at der skal indføres markant højere afgifter på CO2 og andre drivhusgasser, hvis regeringen skal kunne realisere målet om at reducere udledningen med 70 procent inden 2030. En ny reform møder både positive og skeptiske reaktioner.

Small Great Nation-initiativet har lanceret en reform i samarbejde med flere parter, der konkret stiller forslag op til, hvordan Danmark kan nå at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030..

24.02.2020

CSR.dk

I et nyligt publiceret forslag om en samlet grøn reform fastlægges det, at regeringens ambitioner om en 70 procents reduktion af CO2, kan lade sig gøre med forholdsvis enkle midler der ikke skaber større ulighed eller belaster de offentlige kasser. Det skriver Berlingske.dk.

Reformen er udarbejdet af initiativet Small Great Nation, der er et samarbejde mellem tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte. Herunder har tre danske økonomer rådgivet og deltaget i udspillet.

Konkret foreslår Small Great Nation-initiativet, at Danmark skal reducere udledning af drivhusgasser, ved gradvist at syvdoble afgiften til 1.250 kroner pr. ton CO2e eller mere frem til 2030. Fra omkring 2030 skal afgiftssatsen være ensartet og omfatte alle virksomheder, husholdninger og sektorer.

Læs også: De største klimasyndere undgår klimaafgifter

Hertil får Klimarådet til opgave at anbefale det præcise afgiftsniveau, der skal til for at kunne nå regeringens klimaplan. Derudover skal rådet løbende vurdere tilpasningshastigheden og komme med eventuelle justeringer på afgiftssatserne.

Det indebærer også, at danske virksomheder skal have mulighed for at tilpasse produktionen ved at investere i bæredygtig teknologi eller lignende, hvorfor afgifterne indfases gradvist.

Samtidig foreslås det at sænke de nuværende afgifter på energiproduktion med tre fjerdele, med undtagelse af benzin og diesel, hvor CO2-afgiften hæves til 1.000 kroner i 2025 – det svarer til en afgiftsstigning på henholdsvis to og 2,2 kroner per liter.

Udfordringer og blandede reaktioner
En af de medvirkende økonomer, tidligere overvismand og formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, understreger, at en af de store udfordringer med høje CO2-afgifter er risikoen for lækage – at danske virksomheder mister konkurrenceevne eller flytter produktionen til udlandet, hvorfor udledningen flytter med.

For så vidt muligt at undgå dette, foreslår reformen, at der indføres et bundfradrag på 80 procent af den historiske udledning for de virksomheder, der bruger meget energi og udleder mest CO2.

Den nye reform møder blandede reaktioner ude i erhvervslivet og i det politiske miljø.

Den radikale leder, Morten Østergaard, kalder forslaget om høje CO2-afgifter som en ualmindelig god måde at gennemføre den grønne omstilling på.

Læs også: Vismænd advarer mod konkrete klimamål, mens FN vil hæve globale ambitioner

”Vi står her med det mest gennemarbejdede udspil, vi til dato har set, til at bruge skattesystemet som motor i den grønne omstilling. Hvis man ønsker at gennemføre reduktionen så hurtigt og effektivt som muligt, er en grøn skattereform, hvor man markant øger CO2-afgiften, den eneste rigtige vej”, siger Morten Østergaard til Berlingske.dk.

Til gengæld er man i industrien og energisektoren bekymret for at stigningen i afgifter kan resultere i, at den danske produktion outsources.

”Forslaget om så stor en forøgelse af CO2-afgiften vil sende en milliardstor regning til danske virksomheder, som vil få reduceret deres muligheder for at investere – blandt andet i den grønne omstilling. Dette vil uundgåeligt føre til, at dansk CO2-udledning – og arbejdspladser – flytter til udlandet, uden at klimaet får det bedre af den grund”, siger skattepolitisk chef i Dansk Industri, Jacob Bræstrup.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J