17.01.2020  |  Klima, miljø og energi

De største klimasyndere undgår klimaafgifter

Selvom store, danske virksomheder øger deres CO2-udslip frem for at nedsætte det, slipper de for at betale klimaafgifter. Det skyldes frygten for, at virksomhederne ellers ville blive tvunget til at rykke til udlandet.

De virksomheder, der udleder mest CO2 i Danmark, er undtaget fra at betale klimaafgifter – også selvom de står for over halvdelen af dansk industris samlede udledning. Det skriver DR Nyheder.

Læs også: Aalborg Portland kæmper med at leve op til sine grønne mål

Frem til 2030 vil de største klimasyndere få tildelt gratis CO2-kvoter fra EU. Blandt virksomhederne er Arla, Rockwool og Aalborg Portland.

Det bekymrer især regeringens støttepartier.

De Radikale foreslår blandt andet en dansk CO2-afgift, der også skal dække de virksomheder, der er under særlig beskyttelse af EU.

Årsagen til, at disse virksomheder tildeles CO2-kvoter – og står på EU’s særlige undtagelsesliste – er den store konkurrence fra udlandet. De gratis CO2-kvoter tildeles alle virksomheder i EU, der er i særligt udfordrende brancher konkurrencemæssigt.

Første skridt er klimapartnerskaber
Troels Ranis, branchedirektør hos Dansk Industri, advarer da også om at indføre en CO2-afgift, da det kan få de store virksomheder til at flytte deres produktioner ud af landet:

”Vi skal løse opgaven med den grønne omstilling for de virksomheder, vi har i Danmark. Vi skal ikke have virksomhederne til at flytte deres produktion til et andet sted i verden, hvor vi i virkeligheden bare flytter klimaproblemet”, forklarer han til DR.

Han er optimistisk i forhold til regeringens nye klimapartnerskaber med erhvervslivet, og håber, at de finder en god løsning.

Det samme håber klimaminister Dan Jørgensen (S).

Læs også: DI: Vi er stærk imod nationale CO2-afgifter

”Hvis vi skal have den her del af den tunge industri til at levere mere, så må vi bruge andre virkemidler. Og det er vi gået i gang med. Første skridt er klimapartnerskaber, hvor vi i samarbejde med industrien vil finde løsninger”, siger han til DR.

- SMF

Denne artikel er en del af temaet I fokus: 15 mest læste i 2020

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere