07.10.2022  |  Klima, miljø og energi

CO2 lagring i Danmark rykker et skridt nærmere

Indhold fra partner Hvad er dette?

For første gang i Danmarkshistorien har Staten (Energistyrelsen) udbudt licenser til lagring af CO2 i Nordsøens undergrund. Lørdag d. 1. oktober, 2022 var deadline for at søge tilladelse (licens) til de udbudte lagringsområder i Nordsøen.

Begge de selskaber, der i dag er operatører på de danske felter i Nordsøen, har ansøgt om licenser og hos energiselskabet TotalEnergies er det med en øget ambiton for CO2-lagring.

”Det ansøgte licensområde understøtter vores selskabs strategi om at kunne tilbyde kunder transport og lagring af CO2 i en størrelsesorden, der overstiger 10 millioner tons årligt fra 2030”, siger direktør i TotalEnergies i Danmark”, Martin Rune Pedersen, og fortsætter: ”Vi har den fornødne geologiske ekspertise og erfaring med ledelse af storskala-projekter, som vil være afgørende for at udvikle CO2 transport- og lagringsprojekter”.

Med CCS er det muligt at indfange CO2 fra industrielle processer, som ellers er meget udfordrende at omstille. Det drejer sig om CO2 (røggasser), der i stedet for at blive udledt direkte til atmosfæren fra kraftværker, cementfabrikker mv. kan indfanges og derefter omdannes til flydende CO2. Herefter kan CO2en fragtes til Nordsøen, enten via skib eller direkte i rørledninger, hvorfra CO2en pumpes ned og lagres permanent i undergrunden under et lerforseglende lag – enten i tømte olie og gasfelter eller i andre egnede geologiske formationer.  

CO2-lagring er valgt af regeringen og et bredt politisk flertal som en nøgleteknologi til at nå Danmarks klimamål, fordi teknologien kan nedbringe CO2-udledningen i store volumener og dermed bliver et effektivt værktøj til at afhjælpe global opvarmning. Både FNs klimapanel IPCC, det internationale energiagentur IEA, Klimarådet og andre eksperter fastslår, at CCS er en afgørende del af de teknologiske løsninger, der skal i spil for at indfri Parisaftalens mål om at begrænse globale temperaturstigninger.

Danmark skal være centrum for CO2-lagring
Danmarks geologiske forhold er særdeles velegnede til CO2-lagring, både til lands og til vands, og der er samtidig masser af lagringsplads i den danske undergrund.  Samtidig kan eksisterende infrastruktur som rørledninger og Nordsøplatforme genbruges og tilpasses til at håndtere transport og lagring af CO2. Mange af de kompetencer og arbejdsopgaver som den danske olie- og gasbranche har og udfører inden for installation, service og vedligehold kan overføres direkte til opgaver inden for en ny CCS-industri. Derfor er det TotalEnergies ambition at gøre Danmark til et europæisk knudepunkt for CO2-lagring.

”TotalEnergies ønsker at tage aktiv del i Danmarks grønne omstilling gennem konkrete projekter. Det er vores ambition at gøre Danmark til et centrum for CO2-lagring i Europa, hvor vi både kan fastholde og skabe mange arbejdspladser her i landet og i den øvrige Nordsø-region”, slutter Martin Rune Pedersen.

TotalEnergies er allerede partner i flere storskala CCS-projekter rundt om i verden. I Nordsøregionen er TotalEnergies i dag partner i projekterne Northern Lights i Norge, Northern Endurance Projektet (NEP) i Storbritannien og Aramis-projektet i Holland.

Læs også

Energistyrelsens pressemeddelelse om licensansøgerne
 

Mere fra TotalEnergies Upstream Danmark A/S

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

https://corporate.totalenergies.dk/

TotalEnergies er et globalt multi-energiselskab, som producerer og markedsfører en bred vifte af energiformer: olie og biobrændsel, naturgas, biogas, hydrogen, vedvarende energi og elektricitet. Vores ambition er, at være i den globale top-5 indenfor vedvarende energiproduktion i 2030 med en installeret kapacitet på 100 mere end GigaWatt. Vores mere end 100.000 medarbejder…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere