Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

I samarbejde med DHI præsenterer TotalEnergies som operatør af Dansk Undergrunds Consortium Nordsøportalen, der giver adgang til mere end 40 års data om Nordsøens havmiljø og biodiversitet.

Foto: TotalEnergies

I samarbejde med DHI præsenterer TotalEnergies som operatør af Dansk Undergrunds Consortium Nordsøportalen, der giver adgang til mere end 40 års data om Nordsøens havmiljø og biodiversitet. Portalen skal understøtte arbejdet med at kombinere fremtidens offshore energianlæg med ansvarlig forvaltning af havets økosystemer.


For første gang er omfattende data om havbunden, biodiversiteten og miljøpåvirkninger fra Nordsø platformene samlet i én portal og gjort tilgængelig for forskere, myndigheder og beslutningstagere. Portalen giver mulighed for at visualisere og analysere data, der hidtil har været gemt væk i rapporter, og kan blandt andet hjælpe med at forstå, i hvilket omfang platformene fungerer som levesteder for fisk og dyreliv.


Nordsøportalen er en vigtig ressource, når fremtidens løsninger for energiinfrastruktur skal udformes. Den giver nemlig en værdifuld indsigt i, hvordan eksisterende platforme kan og har bidraget til biodiversiteten, samt hvordan nye projekter som vindmølleparker og CCS-installationer kan designes med hensyntagen til havmiljøet.


DHI har indsamlet og leveret miljødata, og står for opbygningen og udviklingen af den nye portal:


”I DHI har vi igennem årtier indsamlet miljødata fra Nordsøen, og vi er meget glade for, at vi nu er med til at gøre disse data nemt tilgængelige i en online portal. Det giver alle interessenter et rigtig godt grundlag for at analysere de naturlige variationer i Nordsøens biodiversitet og miljøtilstand,” siger Mikael Kamp Sørensen, forretningsdirektør for energi i DHI.


Tænketanken Hav byder det nye initiativ velkommen:


"Den nye biodiversitetsportal markerer et vigtigt skridt for deling af data om Nordsøens økosystemer og arter. Den bidrager til viden om havmiljø og biodiversitet i tilknytning til offshore strukturer - viden som kan bruges, når man indtænker hensynet til livet i havet i andre sammenhænge, f.eks. ved byggeri af havvindmøller og CO2-lagring under havoverfladen. Derfor glæder vi os over, at portalen i dag er en realitet og vi opfordrer til, at data fra alle sektorer fremover deles offentligt”, siger Ditte Mandøe Andreasen, programchef i Tænketanken Hav.


TotalEnergies Danmark ser Nordsøportalen som et vigtigt værktøj for energitransformationen:


”Omstillingen af vores energisystem betyder, at der skal ske en markant udbygning i Nordsøen. Derfor står vi i en tid, hvor biodiversitet og ansvarlig udvikling er vigtigere end nogensinde før. Det handler ikke mindst om at forstå det aftryk, vi allerede har sat, så vi kan skabe de bedste løsninger for fremtiden. Og det er her, Nordsøportalen markerer et nybrud,” siger Ole Hansen, administrerende direktør for TotalEnergies EP Danmark.
 

En fælles indsats for Nordsøens fremtid
Nordsøen er en af Europas mest produktive og travle havområder. Den er ikke kun kilde til energi, fiskeri og transport - den er også hjem for et utal af arter og økosystemer, som spiller en afgørende rolle for både naturen og arternes udvikling og overlevelse. 

Nordsøen står over for omfattende politiske ambitioner for udbygning af energianlæg, herunder store CCS-projekter og havvindmølleparker. Nordsøportalen kan blive et vigtigt værktøj til at understøtte kvalificerede beslutninger, der understøtter en bæredygtig udvikling i Nordsøen.


Besøg Nordsøportalen her: https://www.northseaenvironmentportal.eu

Foto: TotalEnergies

Fakta

  • Verdens første af sin slags. The North Sea Environment Portal er det første værktøj i verden, der gør mere end 40 års miljø- og biodiversitetsdata fra Nordsøen tilgængelige for offentligheden.
  • Nordsøportalen er udviklet i fællesskab mellem DHI og TotalEnergies som operatør af Dansk Undergrunds Consortium med en arbejdsandel på 43,2 % sammen med joint venture-partnerne BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %).
  • Portalen indeholder mere end 10.000 uafhængige datapunkter fra målinger af bl.a. havbundens kemi, biodiversitet, flora og fauna.
  • Brugere kan visualisere og analysere data med værktøjer som heatmaps, tidsserier og geografisk præcision ned til specifikke målepunkter.
  • Nordsøportalen bidrager med viden til fremtidige miljøvurderinger og beslutninger for energiprojekter i Nordsøen.
  • Data kan afdække, om platformene over tid kan blive til kunstige rev, som understøtter fisk og dyreliv – en trend, der kunne forstærkes med yderligere offshore infrastruktur i Nordsøen.

Om DHI A/S
DHI er en global rådgivningsvirksomhed, der i mere end 60 år har arbejdet for at fremme og dele viden om vandmiljøer. Hver dag arbejder DHI's mere end 1.100 ingeniører og øvrige specialister med at udvikle nye måder at bruge, håndtere og leve med vand og beskytte vandrelaterede økosystemer. Ved at kombinere faglig ekspertise, avanceret teknologi og unik modelleringssoftware støtter DHI beslutningstagere i hele den globale vandindustri – fra at udvikle havvindmølleparker til at sikre byer mod oversvømmelser, beskytte kystlinjer mod erosion og forbedre biodiversitet i vand. DHI er godkendt som teknologisk serviceinstitut (GTS) af Forsknings- og Uddannelsesministeriet og er en del af GTS-netværket.


Om Tænketanken Hav
Tænketanken Hav er en uafhængig, vidensbaseret tænketank og er stiftet som en forening med medlemmer, som samler og udvikler viden om havet og dets udfordringer og anviser løsninger herpå. Tænketanken Hav faciliterer dialog på tværs af havets interesser og bidrager til øget opmærksomhed og engagement både politisk, i erhvervslivet og blandt befolkningen - til gavn for det pressede havmiljø.


Om TotalEnergies i Danmark  
TotalEnergies er et førende energiselskab i Danmark med aktiviteter inden for olie og gas samt vedvarende elektricitet, der beskæftiger en mangfoldig og international arbejdsstyrke på omkring 1.200 personer i Esbjerg, offshore og i København. TotalEnergies driver mere end 80 % af den olie og 90 % af den gas som operatør af Dansk Undergrunds Consortium, der produceres i Danmark, med et stærkt fokus på emissionsreduktioner, som det fremgår af afslutningen af rutinemæssig afbrænding på selskabets aktiver i 2023. Derudover er selskabet i gang med at udvikle kulstoflagringsprojekter i landet, som kan lagre op til 5 Mt/år CO₂ inden 2030. I Integrated Power er TotalEnergies i gang med at udvikle to havvindprojekter (med en kapacitet på 405 MW) og arbejder på at udvikle yderligere aktiviteter inden for vind, solenergi og biogas. Vores aktiviteter går mere end et halvt århundrede tilbage og leverer et vigtigt bidrag til den danske energiforsyning, økonomi og beskæftigelse.  


TotalEnergies mediekontakt 
Thorkild Diness Jensen / Head of External Communications for TotalEnergies Danmark /  
+45 20 20 42 36 / thorkild-diness.jensen@totalenergies.com 


DHI A/S mediekontakt
Annette Mystek / Corporate Communication hos DHI / +45 20 88 77 70 / acmy@dhigroup.com


Tænktetanken Hav mediekontakt
Emil Lee Madsen / Kommunikationschef hos Tænketanken Hav / + 45 30 92 00 10 / elm@taenketankenhav.dk

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

13.09.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Forskere indsamler vigtige data om kunstige rev under offshore platforme

11.10.2023TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Nyt studie: Forskere vil undersøge offshore-installationers betydning for livet i havet

15.09.2023TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Årtiers miljødata skal sættes fri for at styrke fremtidige havmiljøplaner i Nordsøen

24.05.2023TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Når biologen møder reservoir-ingeniøren

24.03.2023TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Biodiversitetsstudier ved olie og gasfelter positive for udbygning af havvind i Nordsøen