Combi-varmeanlæg med enorme energibesparelser

SabetoFLEX har udviklet et produkt med et meget stort potentiale – et combi-varmeanlæg, der sætter helt nye standarder for energiforbrug. Ejeren af det lille firma er vvs-installatør Per Poulsen, som har lagt hele firmaet an på miljørigtige løsninger.

På HI Industri i 2007 vandt Sabetoflex årets Miljø- og Energipris. ”Hvis man vil spare energi når man kører på arbejde, så køber man jo ikke en bil med lastbilmotor, men i virkeligheden er det sådan 80-90 procent af varmeanlæggene fungerer," mener Per Poulsen, Sabetoflex..

16.05.2008

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

Combi-varmeanlægget er så effektivt, at det kan revolutionere hele området inden for sol- og jordvarme kombineret med køl og ventilation. På basis af solvarme, jordvarme og et ventilationsanlæg, forsyner combi-anlægget huset med varmt vand, varme og et godt ventileret indeklima.

Solens stråler bevirker, at man får ca. 35 procent gratis varme og varmt vand, hvilket yderligere er med til at reducere det samlede årlige elforbrug til blot 13 procent af omkostningerne ved for eksempel et gasfyr.

Energimaskinen
Vedvarende energiformer som sol- og jordvarme leverer hovedparten af energien til combivarmeanlægget, som består af et ventilationsanlæg, en varmtvandstank og et superintelligent energistyringssystem. Det nye anlæg bygger på allerede kendte og velgennemprøvede principper og teknologier, der er sat sammen og fungerer på en helt ny måde. Styringsboksen er selve hjernen.

Med den er det nemt at styre og overvåge det internetbaserede combivarmeanlæg. Det betyder, at forbrugeren selv fra en computer med internetopkobling, kan justere og overvåge sit anlæg overalt på kloden. Det er ikke uden grund, at anlæggets opfinder direktør Per Poulsen, SabetoFLEX, kalder det en energimaskine.

Investering i fremtiden
Der er rigtig mange penge at spare ved at investere i fremtiden. Ved køb af blot 1,3 kWh el er det med combivarmeanlægget muligt at producere ikke mindre end 10 kW energi i et gennemsnitsparcelhus. Med andre ord, hvorfor nøjes med 13 procent, når man kan få 100 procent for samme pris.

Anlægget, der skræddersys efter ønsker og behov, koster normalt 25-30.000 kr. mere end et normalt anlæg til et nyt hus. Men med en årlig energibesparelse på kr. 7-8.000, er investeringen tjent hjem på blot fire til fem år. Er huset i dag opvarmet med olie, naturgas, el eller træpiller, er besparelsen endnu større, og forrentningen endnu hurtigere. I disse tal er den positive effekt på klima og miljø ikke medregnet.

Combivarme-anlægget fra SabetoFLEX består af:

  • 8 m² solvarmefanger
  • 6 kW jordvarmeanlæg (frekvensreguleret)
  • Ventilationsanlæg (300 m³/h)
  • Varmtvandstank (300 liter)
  • Superintelligent energistyring med mulighed for internetopkobling
  • Køleflade til indbygning i ventilationsanlæg (1-1,5 kWh)

Varme, varmt vand og aircondition
Ud over varme og varmt vand sikrer anlæggets ventilation et godt indeklima (aircondition). Den indbyggede køleflade giver desuden mulighed for indblæsning af 17° svalende luft – en god funktion på en lun sommerdag og så er den tilmed gratis.

Netop kølemuligheden er ifølge Per Poulsen vigtig i eksportsammenhæng, for set på globalt plan er behovet for køling større end behovet for opvarmning.

De første anlæg er i gang
"Vi satte det første anlæg op for et års tid siden, og indtil videre har vi ordrer frem til nytår. Vi er nu i gang med at etablere samarbejder med typehusfirmaer og arkitekter. Dem vi hidtil har samarbejdet med var arkitekter, som havde projekteret klasse 2 lavenergihuse, med installationen af vores anlæg kunne de opgraderes til klasse 1," siger han. Anlægget koster lidt mere end en gaskedel, men til gengæld kan man spare på isoleringen.

Ny teknologi gjorde det muligt
Egentlig er anlægget ikke en ny idé. Per Poulsen stiftede i sin tid Salling VVS, hvor de første forsøg for adskillige år siden blev gjort.

"Dengang forsøgte vi at opbygge et tilsvarende system, men styringen fyldte en hel garage, så vi blev enige om, at vi var nødt til at vente til der kom en nyere teknologi, det gjorde vi så, og i dag kan det være i en madkasse," siger han og fortsætter:

"I virkeligheden er der jo ikke ret meget, der er nyt. Komponenterne eksisterede i forvejen, vi har bare sat dem sammen på en ny måde. Det eneste nye er to ventiler, fire rør og en styring der kan noget, der aldrig er set før."

På vej mod plus-huset
Per Poulsen stopper dog ikke her. "For øjeblikket er vi i gang med at udvikle en 'usynlig' vindmølle," siger han og uddyber. "Folk beklager sig altid over, at de ikke kan lide at se på vindmøller, så nu vil vi fremstille én, der kan se ud som en integreret del af bygningen, og så har vi et plus-hus."

Klima og miljø er i det hele taget emner, som optager Sabetoflex. Derfor har Per Poulsen også i adskillige sammenhænge optrådt som energirådgiver.

"Hvis man vil spare energi når man kører på arbejde, så køber man jo ikke en bil med lastbilmotor, men i virkeligheden er det sådan 80-90 procent af varmeanlæggene fungerer. Det ville i virkeligheden være nemt at spare store mængder af energi", siger han og slutter: "Så gå da ud og skru på de rigtige knapper, så det virker."

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online