Compliance kræver nyt niveau af samarbejde

Compliance-delen af CSR-arbejdet er på vej op ad virksomhedens dagsorden. Løsningen på mange nye krav er overblik og samarbejde. Og CSR-folk skal afgive ansvar for at få mere indflydelse.

29.04.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Man må ikke lave en ny boble, som får ansvaret for processer og data, der har med bæredygtighed at gøre. De nye og voksende krav kan kun imødekommes og skabe værdi for virksomheden, hvis man kommer i et helt andet gear og arbejder opgaverne ind på en helt anden måde.”

Læs også: Fra blød til hård øger behovet for klarhed

Marie Voldby, Director ESG, Sustainability & Compliance, hos Deloitte i Danmark, er helt sikker. Det er nye tider for den del af CSR-arbejdet, der handler om compliance.

De tre store fra EU

Ud af de mange lovakter fra EU, som påvirker virksomhedernes arbejde med CSR, fremhæver Marie Voldby især tre:

Taksonomien – der klassificerer, hvad man kan betegne som bæredygtigt. De fleste virksomheder vil ikke have pligt til at rapportere i forhold til denne endnu, men den er god at orientere sig i mod, for at konstatere om ens virksomhed og dens produkter regnes for at være bæredygtige.

Rapporteringsdirektivet – CSRD – hvor man i øjeblikket er ved at udviklet standarder for rapportering på forskellige emner.

Due Diligence-direktivet – som pålægger virksomheder at etablere processer og gennemføre due diligence på miljø- og menneskerettigheder i deres værdikæde. Forslaget til dette initiativ er først nu på vej igennem EU’s beslutningsprocesser.

Det er værd at huske på, at alle tre initiativer refererer til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og til OECD’s retningslinjer for ansvarlig drift af multinationale selskaber. Desuden at de tre direktiver ikke skal opfattes isoleret, men som en familie af tiltag, der er en del af effektueringen af EU’s Green Deal og Fit for 55-strategi.

EU, kunder og finans driver udviklingen
Den første og største driver af den nye compliancetid er de nye EU-tiltag for klassificering, rapportering og due diligence. (Se tekstboks). Men EU er ikke de eneste med nye forventninger. Kunder har brug for performancedata fra leverandører, for at leve op til deres kædeansvar og complianceforpligtelser. Og i finanssektoren er CSR – eller ESG, som man kalder det i den sektor – ikke længere noget kun investorer kigger på, man ser stadig flere eksempler på låneaftaler eller forsikringsaftaler knyttet til ESG-performance.

"Det hører dog med til historien, at de fleste af de compliancekrav, virksomhederne påføres nu, stadig er rapporteringskrav og ikke handlingskrav. Målet er at give dig motivation til at ændre din virksomhed, men ingen kræver, at og hvordan du skal gøre det - undtaget til dels due diligence-direktivet. Den handlingsanvisende regulering ligger stadig i anden lovgivning om miljø, arbejdsmiljø, eksportkontroller osv.  Det betyder, at "følg eller forklar"-princippet stadig gælder, men det er måske de færreste virksomheder, der har fordel af og lyst til at vælge den model. Og selv om lovgivningen ikke kræver det af dig, så kan dine kunder jo stadig vælge dig fra eller dine ejere pålægge dig at engagere dig dybere i en bæredygtig transformation af din virksomhed," siger Marie Voldby

Arbejde på en anden måde
Det, Deloittes complicance-konsulenter typisk hjælper sine kunder med i øjeblikket, er at få overblik over, hvad det er, der kommer, som er relevant for deres virksomhed, at få lavet en god opgave- og ansvarsfordeling – altså en governancestruktur – som også involverer direktion og bestyrelse, og at få operationaliseret de beslutninger. 

”Man kan sige, der er et flow fra involvering og beslutninger, som handler om bestyrelse, ledelse og strategi, over operationalisering af de beslutninger, man har taget, og ender i etableringen af et sikkert data og dokumentationssystem. De tre ting skal på plads, fortæller Marie Voldby.

Så man skal være rigtig god til at levere data og dokumentation for målsætninger og performance inden for CSR. Men hvordan bliver man så det?

”Man er nødt til at arbejde på en anden måde, med andre mennesker og andre kompetencer end tidligere. Der er stadig behov for de specifikke CSR- kompetencer, men de skal kobles med kompetencer inden for f.eks. finans, jura, indkøb, risiko, strategi, HR, revision og kommunikation,” siger Marie Voldby.

Marie Voldby er Director ESG, Sustainability & Compliance hos Deloitte i Danmark.

Brug eksisterende strukturer
Et spørgsmål, som næsten altid indgår i rådgivningsforløbet, er, om man kan integrere de nye opgaver i processer og strukturer, som allerede er etableret i virksomheden.  Ifølge Marie Voldby vil svaret på det sidste ofte være ”ja”.

”Der vil sjældent være brug for at opfinde helt nye strukturer. Det handler snarere om at involvere de personer eller teams, der i forvejen tager sig af compliance og jura i virksomheden. At se på om nogle af de nye opgaver måske kan passes ind i nogle af de strukturer og arbejdsprocesser, man allerede har for anti-korruption, ansvarlige indkøb, finansiel kontrol, medarbejderinvolvering eller lignende, hvis vi sætter de ansvarlige for de områder sammen med dem, der har et dybere kendskab til menneskerettigheder og klimadokumentation,” forklarer Marie Voldby og understreger, at svaret i hvert fald aldrig er at lægge hele ansvaret og opgaveløsningen ovre i det ofte lidt for lille bæredygtighedsteam, man havde i forvejen.

Medlemmerne af de teams kan se frem til langt større interaktion og integration i deres kollegaers arbejde. Den anden side af den medalje er, at man også skal afgive opgaver, man tidligere har haft ansvaret for, hvis kravene har ændret sig i et omfang, så man ikke længere er den bedste til at løse en opgave.

Alle skal på omgangshøjde
Til gengæld spiller de eksisterende CSR-folk ofte en stor rolle i at få designet den nye governancestruktur og i at sikre, at ledelse, bestyrelse og relevante kollegaer får det nødvendige mandat og indsigt i CSR.

”Det er også noget af det, vi hjælper nogle af vores kunder med. Det kan være ESG-labs for bestyrelser, for at få det øverste lag i virksomheden til at være på omgangshøjde med hvad kravene er og tage beslutninger om, hvad virksomhedens mål og ambitioner er, og hvordan de på højt niveau kan arbejde lige så professionelt med dette område, som alle andre materielle områder for virksomheden,” fortæller Marie Voldby.

Udviklingen i CSR-arbejdets omfang og betydning for virksomhederne kan også ses internt i Deloitte.

Læs også: Tilfreds, skeptisk og edderspændt rasende

”For det første er vi jo blevet mange flere, der arbejder med det, og der er brug for endnu flere. Desuden er vores projektteams i dag sat sammen på en anden måde, end for fem år siden – så vi har kompetencer fra flere af vores teams med inde og løse en CSR-relateret opgave for vores kunder. På den måde, spejler vores måde at arbejde i høj grad det, vi anbefaler vores kunder,” siger Marie Voldby.

Så er vi tilbage, hvor vi begyndte. Tiden med små kompetencelommer, som nøje afgrænset skal stå på mål for alt med bæredygtighed i virksomheden, er ovre. Aå velkommen til den nye tid, hvor overblik, kompetencer og god governance inden for også CSR-compliance opstår ud af bredt og dybt internt samarbejde.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: compliance

Store dele af CSR-arbejdet har historisk været baseret på soft law i form af f.eks. frivillige guidelines, bliver i disse år til hard law gennem især lovgivning fra EU om obligatorisk due diligence og dokumentations- og datakrav afledt af taksonomien for bæredygtig finans. Hvordan kommer virksomheders compliancefunktion til at se ud i årene der kommer og hvad betyder det for CSR-funktionen?

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus