29.07.2019  |  Menneskerettigheder

Computerchips bliver produceret under slaveforhold i Malaysia

Illegale immigranter er ofre for griske mellemhandlere i Malaysia, der sælger deres arbejdskraft videre til store it-virksomheder i Europa og USA men beholder pengene selv. Men de beder selv om det, lyder det fra en agent.

Mange af de computerchips, der er installeret i europæiske og amerikanske mobiltelefoner, tablets og computere er produceret i Malaysia. Der er bare det men, at de Malaysiske mellemhandlere bruger illegale immigranters arbejdskraft under slavelignede forhold.

Læs også: EU: Ny vejpakke skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen

Mellemhandlerne sælger immigranternes arbejdskraft videre til de store it-virksomheder til en god løn, men de beholder langt størstedelen selv. Det viser en undersøgelse som DanWatch har foretaget.

”Jeg var nødt til at betale dem penge i slutningen af måneden i stedet for at få penge”, fortæller en 25-årige anonym nepaleser til Danwatch.

Dækker sig ind med kritiske gebyrer
I løbet af halvandet år trak agenten JS Global 12.500 kroner i løn fra den ansatte. Pengene skulle angiveligt gå til, at han kunne få en arbejdstilladelse. Men det fik han aldrig, som også ses i mange andre tilfælde. Og gebyret er også langt over, hvad det normalt koster at blive legaliseret i landet.

”Da jeg bad om at få mit pas retur, truede agenten med at melde mig til myndighederne”, fortæller en 23-årige anonym, der også er ansat gennem JS Global, og tilføjer:

”Jeg ville bare have mit pas retur og afslutte den kontrakt, jeg var på”.

Men i stedet blev hun tvunget til at fortsætte med at arbejde, forklarer hun DanWatch.

Mener tingene er på plads
Jamal Mohd Sheike Moed, der er chef hos agenten JS Global erkender, at firmaet både tilbageholder pas og tager penge for at legalisere de illegale arbejdere.

”De vil gerne have, at jeg passer på deres pas, fordi de frygter at få dem stjålet. Jeg har også fortalt arbejderne, at vi tager ekstra penge. Og de sagde, at de ville betale hvad som helst for dokumenterne”, siger han til DanWatch.

Læs også: Amazon møder kritik for løn- og arbejdsforhold

Forholdene i Malaysia blev også undersøgt tilbage i 2014, hvor det ligeledes kom frem, at mange arbejderes pas blev tilbageholdt – strengt imod landets love.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere