Concito: Vi skal bo på færre kvadratmeter, hvis klimaaftrykket skal ned
Byggeriet er en af de helt store hovedpiner for klimaet, og den bliver kun stærkere fremover i takt med, at vi bliver flere, og alle skal have tag over hovedet. Der er derfor al mulig grund til politisk at tage fat og med en bred indsats få skåret ned på den enorme klimabelastning fra byggeriet. Det påpeger Concito på baggrund af en ny udgivelse, Byggeriets Klimaanalyse.
”Det er på høje tid, at vi får taget fat på den grønne omstilling af byggeriet. Udfordringerne er kendte, de går ikke væk af sig selv. Vi kommer ikke til at kunne undvære bygninger – og vi kommer heller ikke til at stoppe med at bygge nyt og bygge om. Derfor skal vi have sat gang i en systematisk omstilling, hvor vi tænker det hele sammen, fra byggematerialer til byggeplads og bygningens drift.”
Sådan lyder det fra den grønne tænketank Concitos programchef Nethe Veje Laursen i forbindelse med den nye udgivelse Byggeriets Klimaanalyse, hvor tænketanken definerer 18 fokusområder, der kan accelerere omstillingen.
Læs også: Sjælland sætter turbo på udviklingen af bæredygtigt byggeanlæg
Målet er at få en cirkulær tankegang i byggebranchen til at fremme renovering, genbrug, genanvendelse og udbredt brug af ressourceeffektive materialer.
Og der er nok at tage fat i, men Concito fremhæver især bygningers størrelse. Det er nemlig antallet af kvadratmeter, der er den faktor, der har størst indflydelse på de samlede CO2-udledninger, da store boliger har større materiale- og energiforbrug.
Antallet af byggede kvadratmeter er stigende, nye parcelhuse bygges nu på over 200 kvadratmeter, og vi har nu et gennemsnitligt boligareal på 54 kvadratmeter pr person.
”Den trend skal vendes, hvis byggeriet for alvor skal være bæredygtigt. Derfor skal vi bygge mindre, og med mere klimavenlige, biobaserede materialer. Vi anbefaler også, at man renoverer eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt,” siger Nethe Veje Laursen.
Læs også: Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid
80 procent af de bygninger, vi har i dag, står også i 2050. Det er derfor afgørende, at vores bygninger renoveres for at leve op til nutidige – og fremtidige – standarder på en bæredygtig måde, mener tænketanken.
Det bør ske ved at forbedre bygningen generelt og reducere driftsenergibehovet, lyder det.
- HCL