Concito: Vi skal bo på færre kvadratmeter, hvis klimaaftrykket skal ned

Byggeriet er en af de helt store hovedpiner for klimaet, og den bliver kun stærkere fremover i takt med, at vi bliver flere, og alle skal have tag over hovedet. Der er derfor al mulig grund til politisk at tage fat og med en bred indsats få skåret ned på den enorme klimabelastning fra byggeriet. Det påpeger Concito på baggrund af en ny udgivelse, Byggeriets Klimaanalyse.

At renovere frem for at bygge nyt er et af de fokusområder, Byggeriets Klimaanalyse fra CONCITO peger på til at accelerere den grønne omstilling af byggeriet. Foto: Concito..

23.06.2023

CSR.dk

”Det er på høje tid, at vi får taget fat på den grønne omstilling af byggeriet. Udfordringerne er kendte, de går ikke væk af sig selv. Vi kommer ikke til at kunne undvære bygninger – og vi kommer heller ikke til at stoppe med at bygge nyt og bygge om. Derfor skal vi have sat gang i en systematisk omstilling, hvor vi tænker det hele sammen, fra byggematerialer til byggeplads og bygningens drift.”

Sådan lyder det fra den grønne tænketank Concitos programchef Nethe Veje Laursen i forbindelse med den nye udgivelse Byggeriets Klimaanalyse, hvor tænketanken definerer 18 fokusområder, der kan accelerere omstillingen.

Læs også: Sjælland sætter turbo på udviklingen af bæredygtigt byggeanlæg

Målet er at få en cirkulær tankegang i byggebranchen til at fremme renovering, genbrug, genanvendelse og udbredt brug af ressourceeffektive materialer.

Og der er nok at tage fat i, men Concito fremhæver især bygningers størrelse. Det er nemlig antallet af kvadratmeter, der er den faktor, der har størst indflydelse på de samlede CO2-udledninger, da store boliger har større materiale- og energiforbrug.

Antallet af byggede kvadratmeter er stigende, nye parcelhuse bygges nu på over 200 kvadratmeter, og vi har nu et gennemsnitligt boligareal på 54 kvadratmeter pr person.

”Den trend skal vendes, hvis byggeriet for alvor skal være bæredygtigt. Derfor skal vi bygge mindre, og med mere klimavenlige, biobaserede materialer. Vi anbefaler også, at man renoverer eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt,” siger Nethe Veje Laursen.

Læs også: Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid

80 procent af de bygninger, vi har i dag, står også i 2050. Det er derfor afgørende, at vores bygninger renoveres for at leve op til nutidige – og fremtidige – standarder på en bæredygtig måde, mener tænketanken.

Det bør ske ved at forbedre bygningen generelt og reducere driftsenergibehovet, lyder det.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus