“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

Mange af havproblemerne skal løses på land. Men indsatsen under vandet skal også med. Den danske organisation er gået forrest og får nu selskab af andre lande.

Foto: Havhøst

23.08.2024

CSR.dk

”Havproblemerne findes i hele Østersøen, og selvom vi i Danmark er i gang med at indføre miljø- og klimaafgifter, og skal til at beplante skov og omstille til mere vild natur, er der fortsat alt for lang vej til varige løsninger,” siger Joachim Hjerl til FødevareFokus. Han er stifter af den danske organisation Havhøst, der vil skabe mere regenerativ havdyrkning i Østersøen gennem initiativet Cool Blue Future. 

Ti år med havdyrkning

Organisationen Havhøst har i mere end et årti skabt blå åndehuller gennem regenerativ havdyrkning, dvs. dyrkning af fx tang, muslinger og østers, der bringer liv tilbage til dansk farvand – og nu skaber de danske erfaringer inspiration for blå omstilling i 8 andre lande gennem initiativet Cool Blue Future – kort for Community Ocean Farms and Local Business Clusters. Initiativet skal skabe levedygtige virksomheder og netværk, der bygger på småskala regenerativ havdyrkning og oveni kan puste liv i de små kystsamfund i form af forarbejdning, salg og turisme med fokus på blå afgrøder.

”Iltsvind og døde have er et fælles problem, vi har i Østersøregionen og mange andre steder i Europa. Desværre er vi også fælles om, at de politiske tiltag går for langsomt. Det er fortvivlende at være vidne til, ikke mindst når en af løsningerne har været her hele tiden: Den regenerative havdyrkning, hvor man dyrker marine afgrøder som østers, tang og muslinger, kan på en og samme tid genopbygge de marine økosystemer og give os mad på bordet. Lige nu ser vi måned for måned forværringer i havmiljøet, som ikke kan vente til 2030 – der er brug for løsninger, der gør en forskel lige nu,” forklarer Joachim Hjerl .

Den regenerative havdyrkning har vist sig at være til fordel for miljø og omgivelser. Det viser Havhøsts partnerskaber med universiteter, uddannelsesinstitutioner, organisationer og virksomheder. 

Cool Blue Future på vej 

Bølgen af regenerativ havdyrkning, som startede i Danmark for 11 år siden, har formået at inspirere organisationer i 8 andre lande, nemlig Tyskland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Finland, Sverige og Norge til at starte lokale fællesskaber, der på hver deres måde arbejder for en omstilling af vores blå fødevareproduktion baseret på regenerative principper. 

Det er blevet til projeket “Cool Blue Future”, som samler landene omkring Østersøen i en fælles bestræbelse på at udbrede kendskabet til regenerativ havdyrkning og inspirere flere til at dyrke tang, muslinger og østers. I hvert af de deltagende lande er der allerede udpeget en national Cool Blue Future facilitator-organisation, som fremover vil arbejde på at udbrede den regenerative dyrkning i det pågældende land. 

Cool Blue Future giver en guide til dyrkning af afgrøder i havet, som er rettet mod kommende havhøstere. Hvad kan man dyrke? Hvordan gør man? Hvor er det bedst at placere sin havmark? Og så kan man møde nogle af pionererne indenfor regenerativ havdyrkning, 

Cool Blue Future er støttet af EU. Samarbejdspartnere på Cool Blue Future er: SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG, University of Tartu, Aktion Österbotten, EUCC – Die Küsten Union Deutschland, Latvian Institute of Aquatic Ecology, Klaipeda Science and Technology Park, Marinreparatørene, Gdynia Maritime University og Centre for Sea and Society, University of Gothenburg.

Læs mere her:http://www.coolbluefuture.org

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V