24.09.2021 | Strategi & ledelse
CSR Agendaen #9 om kunder som partnere
Hvordan kan kunder være med til at få fart i et nyt forretningsområde? Det ser CSR Agendaen #9 nærmere på i denne podcast finansieret af De Forenede Dampselskaber.
De Forenede Dampvaskerier (DFD) er en cirkulær virksomhed. De køber tekstiler, lejer dem ud til både offentlige og private kunder på flerårige kontrakter, og når produktet er udtjent, prøver de at finde en måde at genbruge dugene, lagnerne, dynerne, håndklæderne osv.
Den udfordring er anseelig, for det er store mængder tekstiler, der er i rotation gennem DFD. På bare et af DFD's 14 vaskerier i Danmark bliver mellem 10 og 60 tons tøj vasket, tørret, rullet og foldet hvert år.
Seneste skud på stammen er DFD Upcy, hvor de kasserede tekstiler bliver omdannet til alt fra kokkejakker til indkøbsposer og alternativer til papirhåndklæder. På den måde kan DFD holde liv i tekstilerne i endnu flere år, og arbejde sig hen mod sin målsætning om at genbruge 100 procent af deres tekstiler. I dag ligger det tal på omkring 40 procent.
En del af DFD's strategi for udviklingen af forretningsområdet Upcy er at involvere sine kunder. I CSR Agendaen #9, fortæller marketingchef Peter Bjerg Jørgensen om den strategi i dialog med DFD's kunde, adm. direktør for Loca Gruppen Merete Holst, som driver en håndfuld restauranter og tilbyder kantinedrift og frokostordninger til virksomheder.
Læs også: Tøj af kasserede tekstiler på catwalken til grønt modeshow
Loca Gruppen er grundlagt på bæredygtighed og hver af deres enheder arbejder ud fra et charter og konkrete krav til forbedringer hvert år - og ikke kun på maden. Loca Gruppen fokuserer på alle aktiviteterne i deres virksomhed. Fordi det er vigtigt med et opgør i deres egen branche.
Det er blevet til en spændende samtale om at stille krav, om at udvikle ideer, om at ændre mindset og om nødvendigheden af forandring.
Lyt med her - eller i den podcast app du normalt bruger.
Hvis du efter udsendelsen sidder med spørgsmål, kan deltagerne kontaktes her:
Peter Bjerg Jørgensen: https://www.dfd.dk/om-dfd/kontakt
Merete Holst: https://lunchroom.dk/kontakt-os/
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.