CSR-kriser rammer hver fjerde virksomhed

CSR-kriser er ikke fremmede for Danmarks største virksomheder. De forværrer omdømmet og er den slags krise virksomhederne helst vil undgå.

CSR kriser forekommer hyppigt og er den slags krise, virksomhederne nødigst vil ud i..

29.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg og Pernille Winge Nymark Hahn, CSR.dk

En spørgeskemaundersøgelse blandt Danmarks største virksomheder er en central del af cand. Merc. Pernille Winges Nymark Hahns kandidatafhandling ’Når etikken brister’ fra slutningen af 2015. Den undersøger kriser, med særligt fokus på CSR-kriser – hvorfor opstår de og hvilke konsekvenser har de?

I alt har 155 virksomheder svaret på, om de har oplevet en krise inden for de sidste fem år, hvilket var tilfældet i 100 virksomheder svarende til 65 procent. Ser man herunder på de enkelte krisetyper, så er CSR-krisen den hyppigst forekommende.

Mere end hver fjerde virksomhed i undersøgelsen (27 procent) været udsat for en CSR-krise inden for de sidste fem år. Med snedig statistikmagi kan man på baggrund af undersøgelsens besvarelser med 95 procent sikkerhed sige, at mindst hver femte af Danmarks 1000 største virksomheder har oplevet en CSR-krise inden for de sidste fem år.

Ansvar defineres udefra
CSR-kriser er i undersøgelsen defineret som en konflikt relateret til virksomhedens samfundsansvar. Det kan både være et spørgsmål om mangel på eller overskridelse af CSR-løfter og spørgsmål om adfærd og kommunikation, der ikke direkte omhandler virksomhedens CSR-arbejde men som af omverdenen opfattes som uetisk. Som Pernille Winge skriver, så ”…er virksomhedens samfundsansvar ikke kun det, virksomheden selv definerer.” Tidens store skandale om skattely er et eksempel på dette.

Hvem er de?

Virksomheder der har oplevet en CSR-krise inden for de sidste fem år:
  • 41 procent er børsnoterede
  • 90 procent har en CSR-strategi
  • 83 procent af dem, der har oplevet CSR-kriser, er B2C-virksomheder

CSR-aktive virksomheder er særligt udsat for CSR-kriser
Særligt virksomheder, der arbejder proaktivt med CSR, er udsat for CSR-kriser. Det gælder for ni ud af ti tilfælde. For 31 procent handlede CSR-krisen mangel på CSR-tiltag eller etiske retningslinjer, og for 69 procent om eksisterende CSR-tiltag og etiske retningslinjer.

Det resultat giver opbakning til den melding, som flere virksomheder gav udtryk for ved Dansk Initiativ for Etisk Handels konference d. 20. april, nemlig at medier og NGO’er gerne måtte prøve at fokusere mere ”på dem der står bagerst” og ikke kun på dem, der prøver at arbejde med de svære emner.

CSR-kriser er frygtede men sandsynlige
Undersøgelsen har også bedt virksomhederne om at sammenligne med f.eks juridiske, økoomiske, teknologiske kriser. Dem har der også været nogle af, men CSR-krisen den krisetype, som flest virksomheder har oplevet og den de mest frygter at opleve igen.

Oven i det mener virksomheder, der har oplevet CSR-kriser, at der er større risiko for at opleve endnu en CSR-krise inden for de næste fem år, end det er tilfældet for andre typer af kriser. Måler man risikoen på en skala fra 1-5, hvor 1 er meget lille, så vurderer de risikoen til at være 3,6.

Konsekvenserne af en CSR-krise
I undersøgelsen peger virksomhederne på, at CSR-krisen i høj grad mener skaber negativ medieomtale i både traditionelle og sociale medier (hhv. 88% og 73%). Over halvdelen oplever at konsekvensen er et dårligere image. Også i det perspektiv opleves en CSR-krise som værre end andre kriser, hvor kun ca. 40 procent mente at krisen havde påvirket deres image.  

Der er også meget, der tyder på, at CSR-kriser i høj grad er forbrugerdrevne. Ud af virksomhederne, der har oplevet CSR-kriser, er 83 procent B2C-virksomheder. Op mod 15 procent vurderer at have mistet kunder som direkte konsekvens af CSR-krisen, mens 21 procent vurderer, at tillidsforholdet til interesseorganisationer er blevet forværret.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V