CSRD-erfarne virksomheder fremhæver positive gevinster

Arbejdet med CSRD-rapportering har både fordele og udfordringer, men ideen om at få et bedre grundlag for beslutninger og øget integration af bæredygtighed synes at holde stik. Det viser ny rapport fra tænketank.

01.11.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ved lanceringen af ESG Barometeret 2024 blev der fra scenen fortalt en anekdote om mødet med en kapitalfondschef, som mente at CSRD var det værste, der nogensinde var sket for business. Om hvordan det fik virksomheder i Europa til at sidde og flytte rundt på papirer, mens resten af verden buldrede afsted med investeringer og iværksætteri. 

En undersøgelse fra Center for Strategisk CSRD, som er et samarbejde mellem Erhvervslivets Tænketank (tidligere AxcelFuture) og EY,  tyder dog på, at virkeligheden for de virksomheder, som faktisk har prøvet at arbejde med CSRD, er noget andet end at sidde og flytte rundt på papirer. De ser flere fordele. Eller som Lene Bjørn Serpa, bæredygtighedschef i Mærsk siger til Finans: 

”Jeg synes, det er et skræmmebillede, der er blevet malet op omkring de nye rapporteringskrav. Det er blevet brugt som et eksempel på, hvad der er galt med EU. Men med den retorik risikerer man at overse de fordele, vi rent faktisk kan få ud af det.”

Ifølge Christina Kjær, forskningschef og ph.d. i Erhvervslivets Tænketank, bliver en vigtig pointe overset, i kritikken: 

»Det er, som om man ikke anerkender, at det kan gavne de strategiske beslutninger, når virksomhederne får solide oplysninger om deres egen forretning,” siger hun til Finans. 

Gevinster og udfordringer

Center for Strategisk CSRD's analyse peger på både fordelene, som arbejdet med CSRD trækker med sig, og på nogle af de største udfordringer, virksomhederne oplever.  Rapporten om undersøgelse formulerer dem sådan her: 

Fordele

  • Effektiv rapportering: Integration af CSRD i finansafdelingen sikrer fokus og væsentlighed i rapporteringen, som harmonerer med den eksisterende finansielle rapportering. 
  • Strategisk katalysator: CSRD styrker forretningsstrategien og kernefortællingen om bæredygtighed ved at skabe en fastsat ramme for hvordan virksomheder arbejder med bæredygtighed. Tilgang og indhold ændrer sig ikke nødvendigvis, men CSRD markerer en fælles spillebane der giver strategisk rygstød bæredygtighedsindsatsen og hjælper med at accelerere integrationen af bæredygtighed i forretningen. 
  • Beslutningsgrundlag: CSRD bibringer, herunder særligt i kraft af dobbelt væsentlighedsanalysen, nye og styrkede indsigter vedr. relevante bæredygtighedsemner der hjælper med at styrke direktionens beslutningstagning på tværs af forretningsområder. Dette gælder også for den vigtige og svære opgave der ligger i at fravælge og skære til.

Udfordringer

  • Ressourcekrævende: Implementeringen af CSRD, især dobbeltvæsentlighedsanalysen, kræver omfattende ressourcer og tværgående samarbejde, hvilket kan være tidskrævende. Samtidig er det en vigtig øvelse der danner fundamentet for CSRD-rapporteringen, hvormed der stilles høje krav til grundighed og dokumentation. 
  • Datahåndtering: Kompleksiteten i at integrere ESG-data troværdigt i den finansielle rapportering kan skabe udfordringer, især når det kommer til at sikre datakvalitet og sammenhæng. Dette er fortsat et område der skal modnes, og balancen mellem kvalitet og kvantitet bliver især afgørende i de første år med CSRD. 
  • Kompetencekrav: CFO'en skal tilegne sig nye kompetencer til at forstå og håndtere de påvirkninger, risici og muligheder, der knytter sig til ESG og bæredygtighed. Dette er en vigtig del af virksomhedernes forandrings- og læringsrejse.

CSRD kan løse forankringsproblem

Center for Strategisk CSRD sætter resultaterne i perspektiv ved at fremhæve forskning, som viser – måske endda beviser – at beskyldningerne om at virksomhedernes bæredygtighedsoverbevisning måske ikke altid stikker så dybt, som de siger. 

”Et tilbagevendende problem er fænomenet dekobling, hvor organisationer vedtager formelle politikker for at opnå legitimitet hos interessenter, men uden at disse politikker nødvendigvis implementeres effektivt i praksis (Palmer, 2019). Nyere studier viser, at det ofte er for let for topledere at opfylde ESG-kriterier på overfladen, hvilket resulterer i en mangel på reel værdiskabelse (Lu, 2023). Selv når intentionerne er gode, er der ofte en svag forankring i organisationens ledelse, hvilket underminerer ESG-initiativers effektivitet (Halme et al., 2020),” står der i rapporten. 

Nøglen til at komme forbi denne dekobling er dyb integration i hele organisationen. Og det viser Center for Strategisk CSRD’s undersøgelse, er netop det, CSRD bidrager til. 

Det, undersøgelsen ikke kan give svar på, er, om det er vigtigt, at virksomheder er ambitiøse i deres arbejde med bæredygtighed? 

Det er også et helt andet spørgsmål. Men der er en tendens til, ikke at tage den diskussion, men i stedet diskutere for eller imod nye lovgivningskrav. Det har hverken den ene eller den anden debat godt af. 

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

27.11.2024CSR.dk

Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?

26.11.2024CSR.dk

Årelang strid når et foreløbigt punktum

18.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

ESRS-læringsrejsen

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom