27.04.2016  |  Klima, miljø og energi

Daka ReFood indvier ny fabrik, som omdanner madaffald til biogas

Indhold fra partner Hvad er dette?

Daka ReFood indvier ny fabrik i Horsens, som i symbiose med Horsens Bioenergi omdanner både madaffald og gylle til biogas.

Daka ReFoods nye fabrik til forbehandling af madaffald er koblet direkte sammen med Horsens Bioenergis biogasanlæg. Samarbejdet mellem Daka ReFood og Horsens Bioenergi har skabt en symbiose, hvor der produceres biogas baseret på madaffald indsamlet af Daka ReFood, kombineret med gylle fra lokale landbrug. Symbiosen opstår ved, at produktionens biprodukter samtidig udnyttes på en bæredygtig måde.

Anlægget, der kan håndtere 50.000 tons madaffald om året, kommer til at bidrage væsentligt til Horsens Bioenergis produktion af biogas, som opgraderes til naturgas og sendes ud på det nationale naturgasnet. Biogasanlæggets kapacitet kan dække omkring 8.000 husstandes årlige energiforbrug.

”Anlægget er det første af sin art i Danmark, men bygger på en gennemtestet teknologi, som også benyttes i mere end 40 andre Saria ReFood anlæg rundt omkring i Europa. Konceptet er udviklet og afprøvet igennem mere end 20 år, og kan derfor nemt og hurtigt udrulles i resten af landet, hvis efterspørgslen er til stede”, fortæller Birger Parsberg Olesen, Daka ReFood Business Unit Manager.

Landbrug-, fødevare- og energisymbiose
Placeringen af forbehandlings- og biogasanlægget ved siden af hinanden sikrer en kort transportvej af det forbehandlede madaffald til biogasanlægget, men det er kun én af fordelene ved den nye fabrik. Samarbejdet bygger også på udnyttelse af de biprodukter, som opstår i produktionen af biogas. Den gylle, som afhentes ved lokale landmænd, indeholder begrænsede mængder næringsstoffer såsom fosfor. Når gyllen blandes med madaffald accelereres processen, så der skabes en bedre biogasproduktion, men på samme tid tilføres gyllen næringsstoffer, som gør den til en bedre gødning, der tilmed også er nemmere at sprede på marken. Som en del af processen benyttes processpildevand fra lokale industrivirksomheder i behandlingen af madaffaldet, mens overskudsvarme fra biogasproduktionen udnyttes på forbehandlingsanlægget via et moderne varmepumpesystem.

Cirkulær økonomi, vedvarende energi og grønne arbejdspladser
Dette meget håndgribelige eksempel på cirkulær økonomi er et beviset på, at forskellige brancher i samarbejde kan skabe bæredygtige resultater. Samarbejdet sikrer, at bi- og affaldsprodukter udnyttes på en effektiv måde. Dette er et solidt bidrag til den grønne omstilling i Danmark og er et skridt i den rigtige retning når det kommer til leveringssikkerhed af vedvarende energi. Samtidig skabes der grønne arbejdspladser i Daka ReFood, som nu beskæftiger knap 30 medarbejdere og en række eksterne vognmænd.

Indvielsen finder sted den 2. maj. Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen og Horsens Borgmester Peter Sørensen holder åbningstaler og står for den officielle indvielse.

Mere fra Daka Denmark A/S

Daka Denmark A/S

www.daka.dk

Vores grønne vision Vi arbejder hver dag på at skabe et grønnere Danmark, præget af mere genanvendelse, mere vedvarende energi og mindre spild af ressourcer.     Genanvendelse er vores eksistensgrundlag I Daka Denmark ser vi det som vores opgave at udbrede viden om genanvendelse af organisk affald og påvirke danskernes rutiner omkring genanvend…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere