Danish Crown skifter 55 millioner kødbakker ud
Om et par uger vil alle kødbakker fra Danish Crown bestå af bæredygtigt materiale. Derudover skal 80 procent komme fra genbrugsplast. Målet er 100 procent, men det kræver hjælp fra kommunerne.
Danish Crown langer omkring 55 millioner bakker med okse- og grisekød over disken i de danske supermarkeder årligt. Det svarer til lidt over 1000 tons plastik, der pt. ikke bliver genanvendt, men det vil slagterikoncernen nu lave om på.
Læs også: En skitse af fremtidens fødevarebranche
Om et par uger vil alle Danish Crowns kødbakker blive skiftet ud med bæredygtigt materiale. De nye kødbakker skal produceres af det miljøvenlige PET-plast.
Planen er at de mange tons plastik skal kunne genanvendes. Til at starte med skal emballagen bestå af 80 procent genbrugsplast og med tiden skal det tal være 100 procent, men det kræver, at kommunerne og borgerne samler mere plast ind.
Der skal indsamles mere plast
”Vores foreløbige beregninger viser, at skiftet til PET-plast vil reducere CO2-udledningen per plastikbakke med 54 procent, hvis bakken genanvendes. Det tal vil blive endnu større, hvis det med tiden bliver muligt at fremstille kødbakkerne af ren genbrugsplast. Hvis PET-bakken derimod brændes af, er reduktionen kun seks procent, så derfor er det centralt at få løftet genanvendelsesgraden”, siger Preben Sunke, der er Group COO i Danish Crown og har ansvaret for koncernens bæredygtighedsstrategi.
Kun omkring 15 procent af plastikken fra de danske husstande genanvendes, resten ender i skraldespanden. Sådan lyder vurderingen i VLAK-regeringens plastplan. Det selvom, at 71 ud af 98 kommuner indsamler plastik, ifølge Dansk Affaldsforening.
”Nu tager vi sammen med dagligvarekæderne et stort skridt i den rigtige retning, og så håber vi, at kommunerne vil gøre en endnu større indsats for at få både forbrugere, virksomheder og institutioner til at sortere affald, så blandt andet kødbakkerne kan blive genanvendt i stedet for at ende som fjernvarme”, siger Preben Sunke.
Læs også: Fremtiden for kød er bæredygtig
Udskiftningen til den mere miljøvenlige emballage gælder både Danish Crowns sorte plastikbakker og datterselskabet Frilands grønne bakker.
- SDN