08.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Danmark har førertrøjen på i toneangivende bæredygtighedsindeks

Danmark er blevet udpeget som ny nummer ét i det verdensomspændende Environmental Performance Index, hvor forskerne peger på dansk klimalederskab som en afgørende årsag til topplaceringen.

Yale Center for Environmental Law and Policy udarbejder i samarbejde med Columbia University’s Earth Institute og World Economic Forum hvert andet år Environmental Performance Index (EPI).

Læs også: Danmark er verdensmester i FN’s verdensmål

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Heri listes 180 lande ud fra 32 bæredygtighedskriterier, der både ser på miljømæssig sundhed og økosystemers vitalitet, herunder tiltag til at imødegå klimaforandringer.

Således har EPI de helt store roser fremme i bedømmelsen af Danmarks klimaindsats, som er placeret som nummer ét på indekset. Her bliver der blandt andet fremhævet, hvordan landet har opnået en reduktion på mere end 50 procent siden udledningerne toppede i 1996, og at Danmark fik 47 procent af sin strøm fra vind i 2019.

Eksperterne fra de to eliteuniversiteter skriver, at Danmark leder verden i klimakampen, og roser også de danske planer om to energiøer samt målsætningen om en 70 procents CO2-nedsættelse.

Top-10 lande på Environmental Performance Index i 2020

  1. Danmark
  2. Luxembourg
  3. Schweiz
  4. Storbritannien
  5. Frankrig
  6. Østrig
  7. Finland
  8. Sverige
  9. Norge
  10. Tyskland

"Det er rigtig flot, at Danmark ligger nr. 1 over miljøperformance i verden. Det vidner om, at Danmarks mangeårige indsats nytter. Det skal vi være stolte af. Men vi er slet ikke i mål. Vi står i en global natur- og biodiversitetskrise, hvor arterne forsvinder i et foruroligende tempo. Også i Danmark. Vi har lang vej endnu med fælles globale miljøproblemer, ressourceforbrug, biodiversitet, kemikalier og klima”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Den danske topplacering sker imidlertid på en lidt trist international baggrund, da forskerne konkluderer, at den globale grønne omstilling slet ikke sker i det tempo, der er nødvendigt for at levere på Parisaftalens mål.

Læs også: Klimaplan: Regeringen vil bygge verdens første energi-øer

”Det her er absolut ikke tidspunktet til at hvile på laurbærrene. Anerkendelsen forpligter os tværtimod til at holde en høj kadence og sætte handling bag vores ambitiøse mål. De nuværende forhandlinger om første kapitel i vores klimahandlingsplan skal netop levere på den front. Vores mål er at inspirere andre til at følge trop og sætte turbo på omstillingen, og her kan førstepladsen i EPI give os en endnu stærkere stemme i den globale debat”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere