08.06.2020 | Klima, miljø og energi
Danmark har førertrøjen på i toneangivende bæredygtighedsindeks
Danmark er blevet udpeget som ny nummer ét i det verdensomspændende Environmental Performance Index, hvor forskerne peger på dansk klimalederskab som en afgørende årsag til topplaceringen.
Yale Center for Environmental Law and Policy udarbejder i samarbejde med Columbia University’s Earth Institute og World Economic Forum hvert andet år Environmental Performance Index (EPI).
Læs også: Danmark er verdensmester i FN’s verdensmål
Heri listes 180 lande ud fra 32 bæredygtighedskriterier, der både ser på miljømæssig sundhed og økosystemers vitalitet, herunder tiltag til at imødegå klimaforandringer.
Således har EPI de helt store roser fremme i bedømmelsen af Danmarks klimaindsats, som er placeret som nummer ét på indekset. Her bliver der blandt andet fremhævet, hvordan landet har opnået en reduktion på mere end 50 procent siden udledningerne toppede i 1996, og at Danmark fik 47 procent af sin strøm fra vind i 2019.
Eksperterne fra de to eliteuniversiteter skriver, at Danmark leder verden i klimakampen, og roser også de danske planer om to energiøer samt målsætningen om en 70 procents CO2-nedsættelse.
Top-10 lande på Environmental Performance Index i 2020
- Danmark
- Luxembourg
- Schweiz
- Storbritannien
- Frankrig
- Østrig
- Finland
- Sverige
- Norge
- Tyskland
"Det er rigtig flot, at Danmark ligger nr. 1 over miljøperformance i verden. Det vidner om, at Danmarks mangeårige indsats nytter. Det skal vi være stolte af. Men vi er slet ikke i mål. Vi står i en global natur- og biodiversitetskrise, hvor arterne forsvinder i et foruroligende tempo. Også i Danmark. Vi har lang vej endnu med fælles globale miljøproblemer, ressourceforbrug, biodiversitet, kemikalier og klima”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Den danske topplacering sker imidlertid på en lidt trist international baggrund, da forskerne konkluderer, at den globale grønne omstilling slet ikke sker i det tempo, der er nødvendigt for at levere på Parisaftalens mål.
Læs også: Klimaplan: Regeringen vil bygge verdens første energi-øer
”Det her er absolut ikke tidspunktet til at hvile på laurbærrene. Anerkendelsen forpligter os tværtimod til at holde en høj kadence og sætte handling bag vores ambitiøse mål. De nuværende forhandlinger om første kapitel i vores klimahandlingsplan skal netop levere på den front. Vores mål er at inspirere andre til at følge trop og sætte turbo på omstillingen, og her kan førstepladsen i EPI give os en endnu stærkere stemme i den globale debat”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Nyt finansieringsprogram skal genopbygge Ukraine grønt
Massive ødelæggelser i Ukraine skaber behov for genopbygning. Nordisk finansieringsinstitution vil hjælpe med at gøre den grøn.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.