02.09.2019 | Samfund
Danmark er verdensmester i FN’s verdensmål
Danmark topper FN’s indeks over bæredygtig udvikling for 2019 med en score på 85, der antyder at landet i gennemsnit er 85 procent af vejen mod det bedst mulige resultat inden for 17 verdensmål.
FN’s indeks for bæredygtig udvikling måler de 193 medlemslandes præstation inden for de 17 verdensmål. Der er ingen lande, der har kurs mod at opfylde alle målene, men Danmark topper indekset, efterfulgt af Sverige og Finland, skriver Copenhagen Capacity.
Læs også: Sådan skal du rapportere på verdensmålene
Danmark markerer sig særligt inden for sikring af god uddannelse, bæredygtige byer, grøn energi, rent vand og reduktion af ulighed. Resultaterne angiver et lands position mellem de værste (0) og de bedste resultater (100).
'Danmarks samlede indeksscore på 85, antyder at landet i gennemsnit er 85 procent af vejen mod det bedst mulige resultat inden for 17 mål', fremgår det af SDG index 2019.
Bæredygtig tilværelse og lige muligheder
Landene, der ratificeret Parisaftalen, har forpligtiget sig til at opfylde de 17 verdensmål frem mod 2030. Inden for den tidsfrist skal de præstere inden for velstand, mennesker, planeten, fred og samarbejde - fem P'er på engelsk: Prosperity, People, Planet, Peace og Partnership.
Top 10 lande med de bedste præstationer
- Danmark
- Sverige
- Finland
- Østrig
- Tyskland
- Tjekkiet
- Norge
- Holland
- Estland
Ifølge indekset for 2019 er Danmark godt på vej med, eller overholder ni ud af de 17 konkrete mål for bæredygtig udvikling.
- Afskaf fattigdom
- Kvalitetsuddannelse
- Rent vand og sanitet
- Bæredygtig energi, der er til at betale
- Mindre ulighed
- Bæredygtige byer og lokalsamfund
- Livet på land
- Fred, retfærdighed og stærke institutioner
- Partnerskaber for handling
Danmark har den nemmeste virksomhedskultur
Danmark blev for nyligt rangeret i toppen af 2019-indekset for "Business Culture Complexity" ud af 50 økonomier i verden. Toppræstationen korresponderer fint med resultaterne fra FN's rapport om de 17 mål:
Læs også: Ny app vil inspirere virksomheders arbejde med verdensmålene
"Den bæredygtige udvikling har enkelt sagt brug for erhvervslivet. Dog er denne afhængighed fuldstændig gensidig - ultimativt er en længerevarende succes for erhvervslivet også meget afhængig af en realisering af de 17 verdensmål. Erhvervslivet kan ikke trives i samfund, der mislykkedes", pointerer rapporten.
-MGC
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.