Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Ny vejledning fra UN Global Compact og Global Reporting Initiative giver klare retningslinjer for, hvordan virksomheder kan fortælle om deres arbejde med verdensmålene. Den bygger på kendte principper, og beder om at få både det gode og det dårlige med.

19.12.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med en ny udgivelse om rapportering og verdensmålene vil de to organisationer bidrage til at fjerne usikkerhed og uvished om, hvordan de skal arbejde med de 17 mål.

Således får virksomhederne i  rapporten Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide vejledning i, hvordan de kan definere og prioritere, sætte mål for og rapportere på deres bidrag til FN’s 17 verdensmål. Hensigten er, at alle virksomheder uanset størrelse kan gøre brug af de forskellige elementer i den proces, vejledningen foreslår, og som er indsat som grafik til højre.

Fra "Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide". .

Både negativt og positivt skal med
Det bærende princip i vejledningen er, at virksomheder skal se på både deres positive og negative bidrag til verdensmålene. Det skal ske gennem det, rapporten kalder ”principled prioritization”, hvor man med udgangspunkt i etablerede principper undersøger:

  1. Risiko for mennesker og miljø, hvor virksomheder kan bidrage til verdensmålene ved at håndtere deres aktiviteters potentielle og aktuelle negative påvirkninger af mennesker og miljø – både i egen drift og i værdikæden.
  2. Muligheden for at skabe verdensmålsrelaterede produkter, services og investeringer som bidrager positivt opfyldelsen af målene.

I en pressemeddelelse siger GRI’s direktør, Tim Mohin, da også, at vejledningen vil ”...hjælpe virksomhederne med at komme videre fra den nuværende trend hvor man bare kortlægger aktiviteter og programmer ud fra verdensmålene og hen mod at skabe forandring”. Noget man vist godt kan oversætte til, at rapportering på verdensmål som en kommunikationsøvelse med gode historier og ikoner i fine farver bør være fortid.

Se det som en forlængelse af ledelse og implementering
Repræsentanter for en international gruppe af virksomheder, er også kommet med deres input til vejledningen, og bakker om fokus på handling. En af gruppens deltagere er Lene Bjørn Serpa, som har ansvaret for governance og integration af bæredygtighed i A.P. Møller-Mærsk – herunder rapportering. 

Lene Bjørn Serpa fra A.P. Møller-Mærsk har deltaget i den gruppe af virksomheder, som har hjulpet Global Compact og GRI med at udvikle rapporteringsvejledeningen. .

”Virksomheder er modsat stater ikke forpligtet til at rapportere på deres bidrag til verdensmålene, men vi oplever klart stigende forventninger fra stakeholders om, at vi gør det. Det har været en af virksomhedsgruppens input til vejledningen, at den må tale om rapportering i bredeste forstand, hvor rapporteringen er en forlængelse af ledelse og implementering,” siger Lene Bjørn Serpa.

Læs mere: Pharmavirksomhed rapporter direkte på SDG-targets

Tre år efter verdensmålenes lancering er situationen den, at virksomhederne prøver sig frem med rapportering på verdensmålene. Det fører til rigtig mange modeller og varianter.

”Men hvis der skal ske et ordentligt ryk frem på rapportering for virksomheder, kræver det enighed om, hvad best practice er. Her har vores input været, at det ikke skal være en isoleret indsats at rapportere på verdensmålene set i forhold til det virksomhederne allerede bør og gør, når de rapporterer på deres samfundsansvar,” siger Lene Bjørn Serpa.

Principper og væsentlighed
Måske af den grund er vejledningen er en samtænkning af forventningerne til rapportering i forhold til Global Compacts 10 principper, GRI’s rapporteringsstandard, verdensmålene, retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s guidelines for multinationale selskaber.

Og lige så snart man hiver disse nøgleværktøjer ud af CSR-redskabsskuret, så er man færdig med at arbejde kun med det, man bedst kan overskue selv. Så handler det om hvor ens påvirkning er størst og hvad stakeholderne forventer. Eller som der står i lanceringspressemeddelelsen:

Læs mere: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Vejledningen fraråder virksomheder at udvælge verdensmål og tilknyttede målsætninger baseret på hvad der er lettest for dem at rapportere på. I stedet bør virksomheder fokusere på, hvad det er vigtigst for dem at arbejde med og derfor også væsentligst for deres forretning.”

Flere gode råd
Vejledningen kommer som en del af Global Compacts arbejde med rapportering på verdensmål, og de oplyser, at man med fordel kan benytte den sammen med Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets som kommer med forslag til konkrete indikatorer, man kan arbejde med, og In Focus: Addressing Investor Needs in Business Reporting on the SDGs, som fokuserer på investorers informationsbehov.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V