Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Ny vejledning fra UN Global Compact og Global Reporting Initiative giver klare retningslinjer for, hvordan virksomheder kan fortælle om deres arbejde med verdensmålene. Den bygger på kendte principper, og beder om at få både det gode og det dårlige med.

19.12.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med en ny udgivelse om rapportering og verdensmålene vil de to organisationer bidrage til at fjerne usikkerhed og uvished om, hvordan de skal arbejde med de 17 mål.

Således får virksomhederne i  rapporten Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide vejledning i, hvordan de kan definere og prioritere, sætte mål for og rapportere på deres bidrag til FN’s 17 verdensmål. Hensigten er, at alle virksomheder uanset størrelse kan gøre brug af de forskellige elementer i den proces, vejledningen foreslår, og som er indsat som grafik til højre.

Fra "Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide". .

Både negativt og positivt skal med
Det bærende princip i vejledningen er, at virksomheder skal se på både deres positive og negative bidrag til verdensmålene. Det skal ske gennem det, rapporten kalder ”principled prioritization”, hvor man med udgangspunkt i etablerede principper undersøger:

  1. Risiko for mennesker og miljø, hvor virksomheder kan bidrage til verdensmålene ved at håndtere deres aktiviteters potentielle og aktuelle negative påvirkninger af mennesker og miljø – både i egen drift og i værdikæden.
  2. Muligheden for at skabe verdensmålsrelaterede produkter, services og investeringer som bidrager positivt opfyldelsen af målene.

I en pressemeddelelse siger GRI’s direktør, Tim Mohin, da også, at vejledningen vil ”...hjælpe virksomhederne med at komme videre fra den nuværende trend hvor man bare kortlægger aktiviteter og programmer ud fra verdensmålene og hen mod at skabe forandring”. Noget man vist godt kan oversætte til, at rapportering på verdensmål som en kommunikationsøvelse med gode historier og ikoner i fine farver bør være fortid.

Se det som en forlængelse af ledelse og implementering
Repræsentanter for en international gruppe af virksomheder, er også kommet med deres input til vejledningen, og bakker om fokus på handling. En af gruppens deltagere er Lene Bjørn Serpa, som har ansvaret for governance og integration af bæredygtighed i A.P. Møller-Mærsk – herunder rapportering. 

Lene Bjørn Serpa fra A.P. Møller-Mærsk har deltaget i den gruppe af virksomheder, som har hjulpet Global Compact og GRI med at udvikle rapporteringsvejledeningen. .

”Virksomheder er modsat stater ikke forpligtet til at rapportere på deres bidrag til verdensmålene, men vi oplever klart stigende forventninger fra stakeholders om, at vi gør det. Det har været en af virksomhedsgruppens input til vejledningen, at den må tale om rapportering i bredeste forstand, hvor rapporteringen er en forlængelse af ledelse og implementering,” siger Lene Bjørn Serpa.

Læs mere: Pharmavirksomhed rapporter direkte på SDG-targets

Tre år efter verdensmålenes lancering er situationen den, at virksomhederne prøver sig frem med rapportering på verdensmålene. Det fører til rigtig mange modeller og varianter.

”Men hvis der skal ske et ordentligt ryk frem på rapportering for virksomheder, kræver det enighed om, hvad best practice er. Her har vores input været, at det ikke skal være en isoleret indsats at rapportere på verdensmålene set i forhold til det virksomhederne allerede bør og gør, når de rapporterer på deres samfundsansvar,” siger Lene Bjørn Serpa.

Principper og væsentlighed
Måske af den grund er vejledningen er en samtænkning af forventningerne til rapportering i forhold til Global Compacts 10 principper, GRI’s rapporteringsstandard, verdensmålene, retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s guidelines for multinationale selskaber.

Og lige så snart man hiver disse nøgleværktøjer ud af CSR-redskabsskuret, så er man færdig med at arbejde kun med det, man bedst kan overskue selv. Så handler det om hvor ens påvirkning er størst og hvad stakeholderne forventer. Eller som der står i lanceringspressemeddelelsen:

Læs mere: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Vejledningen fraråder virksomheder at udvælge verdensmål og tilknyttede målsætninger baseret på hvad der er lettest for dem at rapportere på. I stedet bør virksomheder fokusere på, hvad det er vigtigst for dem at arbejde med og derfor også væsentligst for deres forretning.”

Flere gode råd
Vejledningen kommer som en del af Global Compacts arbejde med rapportering på verdensmål, og de oplyser, at man med fordel kan benytte den sammen med Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets som kommer med forslag til konkrete indikatorer, man kan arbejde med, og In Focus: Addressing Investor Needs in Business Reporting on the SDGs, som fokuserer på investorers informationsbehov.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

17.12.2024CSR.dk

Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

16.12.2024Valified

Sponseret

TEKNIQ & Valified: Over 500 virksomheder på vej mod en grønnere fremtid

16.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E5: Ressourceforbrug og Cirkulær Økonomi

12.12.2024Valified

Sponseret

Grøn omstilling og teknologi går hånd i hånd hos Thürmer Tools

09.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan rapporterer du på forbrugere af din virksomheds ydelser og produkter?

06.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Toyota Material Handling Danmark modtager prestigefyldt EcoVadis Platin certifikat

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams