20.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Klimaplan: Regeringen vil bygge verdens første energi-øer

Regeringen fremlægger klimahandlingsplanen, der gennem seks spor skal fremme grønne teknologier, øge energieffektiviseringer, sikre grøn varme til danskerne, omstille industrien og skabe en helt grøn affaldssektor. Flere industriaktører er tilfredse med planens fokus.

I dag kan regeringen officielt præsentere den første del af klimahandlingsplanen, der bl.a. indeholder initiativer, som skal sættes i gang med det samme og som vil reducere drivhusgasudledningerne på den korte bane.

Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Samtidig investeres der markant i udviklingen af fremtidens grønne teknologier, der skal skabe fundamentet for drivhusgasreduktioner på længere sigt.

"Coronakrisen er alvorlig, men den har kun gjort behovet for at tænke på udviklingen af Danmark større. En udvikling, der både skal være grøn og økonomisk klog. Vi skal have modet til at forandre, mens vi bygger op. Derfor præsenterer regeringen i dag en plan, der skaber grundlaget for tusindvis af grønne arbejdspladser. Det første af mange skridt mod en bæredygtig fremtid, hvor vi sikrer Danmark og danske virksomheder den grønne førerposition. Vi er stolte af at præsentere forandringer, der vil få markant betydning for Danmark. Ikke bare nu og her eller i 2030, men langt ind i fremtiden", siger finansminister Nicolai Wammen (S). 

Planen indeholder derudover en etablering af to energi-øer, der skal tage hul på en ny epoke i det danske vindeventyr. Øerne skal øge mængden af havvind massivt, og samtidig gøre det muligt at bruge den grønne strøm i tanken på lastbiler, fragtskibe og fly.

Flere energirenoveringer og ingen CO2-afgifter
EjendomDanmark, der for nylig lancerede et katalog med 17 grønne forslag til ejendomssektoren, påpeger, at rammerne for regeringens planer om energieffektiviseringer skal styrkes, hvis ambitionerne om mere effektivt energiforbrug kan nås.

”Uanset hvordan man vender og drejer det, skal vi have kigget på vores bygninger, hvis de grønne ambitioner skal indfries. Derfor er det også vigtigt, at regeringen har energieffektivisering med i sin klimahandlingsplan. Men det kræver samtidig, at der bliver bedre rammer for de grønne investeringer”, siger administerende direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Regeringens samlede udspil består af seks hovedspor

Ny epoke med energi-øer

Fremtidens grønne teknologier: Grønne brændstoffer og CO2-fangst

Effektiv brug af energien og renoveringer

Grøn varme til danskerne

Omstilling af og samarbejde med erhvervslivet

Grøn affaldssektor og mere genanvendelse

I Dansk Metal er man meget tilfredse med, at regeringens udspil er støvsuget for høje CO2-afgifter. Afgifter, der potentielt vil føre til udflytning af danske virksomheder og dermed tab af danske arbejdspladser, mener brancheorganisationen.

”Jeg synes simpelthen, at de eksperter der taler for CO2-afgifter, skylder svar på, hvordan man undgår, at virksomhederne og deres udledninger ikke bare flytter til udlandet. Og politikerne, der er for CO2-afgifter, skylder svar på, hvordan vi fastholder beskæftigelsen i ProduktionsDanmark. Der er ingen tvivl om vi skal lave en markant grøn omstilling, men det skal ikke koste arbejdspladser”, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

Læs også: CO2-afgifter skal indfri Danmarks klimaambitioner

Samlet set giver planen en drivhusgasreduktion på to millioner tons. Regeringen vil fremlægge yderligere udspil på den anden side af sommerferien. Regeringen forventer endvidere at indkalde Folketingets partier til de første forhandlinger af udspillet i løbet af næste uge.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere