Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

En ny rapport fra CONCITO viser, at Danmarks brug af nye tilskudsordninger i det første implementeringsår af EU’s nye landbrugsreform kun har haft begrænset positiv effekt på klimaet, biodiversiteten og miljøet.

Pænt ser det ud, men blomsterstriber langs vejen har ikke den store effekt på biodiversiteten. Den nye rapport fra CONCITO påpeger, at vi skal bort fra kortvarige indsatser som denne og hen mod en langt mere målrettet indsats med stor effekt.. Foto: Colourbox

29.05.2024

CSR.dk

Den fælles landbrugspolitik er en hjørnesten i EU's samlede indsats for at støtte og regulere landbrugssektoren og er flere gange genforhandlet for at tilgodese nye behov. Den seneste reform for perioden 2023-27 har fokus på at styrke miljø, klima og biodiversitet, men det er foreløbig ikke sket i større omfang i Danmark.

Det fremgår af en ny rapport, hvor CONCITO har analyseret Danmarks implementering af den nye landbrugspolitik, CAP (Common Agricultural Policy),  efter det første år. Rapporten evaluerer de nye elementer i reformen, herunder en ny gennemførelsesmodel, forstærkede grønne krav og bio-ordninger, samt, hvordan disse bidrager til både EU's og Danmarks mål for klima, biodiversitet og miljø.

“EU har sat ambitiøse mål for både biodiversitet, miljø og klima, og den nye landbrugspolitik skal understøtte, at landbruget bidrager til den samlede grønne omstilling i Europa. Men foreløbig ser det sløjt ud, og der er brug for, at politikere både i Folketinget og Europa-Parlamentet gør en helhjertet indsats for at få landbrugspolitikken til at levere på den grønne dagsorden,” siger forfatter på rapporten, projektleder Simone Højte, CONCITO.

Begrænset grøn effekt

Den beskedne grønne effekt, der trods alt er kommet ud af den nye landbrugsreform, skyldes hovedsageligt  kortsigtede indsatser med udtagning af jord fra produktionen. Dette har reduceret landbrugets drivhusgasudledninger med ca. 1 %, bidraget til 9-14 % af reduktionsmålet for kvælstofudledningen til vandmiljøet, mens effekten på biodiversitet potentielt har været lige så negativ som positiv. Rapporten peger på, at dette skyldes væsentlige mangler både i EU's CAP lovramme, men især også det ambitionsniveau danske politikere har lagt i den danske CAP plan. 

Rapporten viser ydermere, at de nye grønne elementer i flere tilfælde har været ufokuserede, overlappende, kompenserende og i nogle tilfælde kontraproduktive. Et eksempel er implementeringen af et nyt biodiversitetskrav til landbrugerne, som også er blevet kendt som ’brakkravet’. 

”Formålet med biodiversitetskravet var at skabe mere marknatur, men den måde, det er blevet implementeret på, har nogle steder tilskyndet landbrugerne til at rydde eksisterende natur for at skabe ny natur, og det har forringet arealernes naturværdi”, siger Simone Højte. 

Nye bio-ordninger er ikke særlig effektive

Bio-ordninger, som er et helt nyt element i den nye CAP-reform, har til formål at støtte landbrugerne med deres klima-, miljø- og biodiversitetsindsatser. Ordningerne har dog overordnet set ikke været særlig populære det første år, og kun ca. 60 % af budgetterne er brugt. Dertil er de mest populære ordninger designet sådan, at deres primære formål var at støtte specifikke sektorer, herunder malkekvæg, stivelseskartofler og sukkerroer, frem for at levere grønne resultater. Ca. 276 mio. kr. svarende til ca. 60 % af budgettet for bio-ordningerne gik dermed til at betale for eksisterende aktiviteter uden at fremme miljømæssige forbedringer.

"Hovedparten af de uddelte midler til bio-ordninger er gået til allerede eksisterende aktiviteter. Vi ser et stort behov for at styrke designet af bio-ordningerne for at sikre, at de ikke kun støtter landbrugerne økonomisk, men også bidrager med konkrete miljømæssige forbedringer," påpeger Simone Højte.

Den danske regering kan gøre bio-ordningerne mere regionaliserede med indbyggede incitamentsmodeller og dermed i højere grad opnå den ønskede effekt. Konkret anbefaler rapporten at, den danske regering målretter den måde midlerne i bio-ordningerne bliver tildelt på, for eksempel ved at basere dem på potentialekort for høj biodiversitet eller risiko for kvælstofudvaskning til vandmiljøet.

Fleksible EU-rammer muliggør forbedringer

Den gode nyhed er, at selvom EU’s lovramme for CAP ikke er tilstrækkelig til at sikre ambitiøs implementering af CAP i Danmark, er den så fleksibel, at den danske regering kan vælge at gøre deres implementering mere ambitiøs, målrettet, målbar og effektiv.

“Det er faktisk det, som er meningen med den nye gennemførelsesmodel, som EU har introduceret. Det kræver blot politisk prioritering,” påpeger Simone Højte.

CONCITO-rapporten fremhæver også behovet for en mere omfattende ændring i EU's landbrugspolitik med en større reform af CAP, herunder udfasning af den direkte indkomststøtte og den produktionsstøtte, der gives til klimabelastende produktionsformer, samt nye instrumenter som vil prissætte de drivhusgasudledninger, som kommer fra landbruget. 

"Der er behov for innovative løsninger, både inden for og uden for CAP, for at takle de mange udfordringer, som landbrugssektoren står overfor. De kommende medlemmer af Europa-Parlamentet får en vigtig rolle i at sætte disse reformer på dagsordenen og sikre en mere bæredygtig fremtid for europæisk landbrug," siger Simone Højte.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams