Danmark på vej ind i Hong Kong-konvention
Ny regler fra Miljøministeriet betyder, at Danmark snart kan tiltræde Hong Kong-konventionen, der skal sikre forsvarlig ophugning af skibe for at beskytte mennesker og miljø.
Strande i Indien, Pakistan og Bangladesh har gennem en længere årrække været aftagere af store skibe fra hele verden, når de ikke længere kan tjene deres ejere. Her er de så blevet hugget op, ofte under mildest talt uhensigtsmæssige forhold for både miljø og arbejdere.
Det vil den såkaldte Hong Kong-konvention gerne lave om på, ved at understøtte en mere sikker og miljømæssigt forsvarlig udnyttelse af de ressourcer, skibene udgør i form at stål, reservedele, kabler, elektronikrester osv.
Danmark har hidtil stået udenfor den godt syv år gamle konvention, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er nu på vej med nye regler, der betyder, at Danmark kan tiltræde aftalen. Reglerne er netop sendt i høring, og Danmark forventer at kunne tiltræde konventionen i foråret 2017, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
”Det gør stærkt indtryk at se forholdene på de værfter i Asien, hvor mange udtjente skibe hugges op. Derfor har det været en vigtig prioritet at få de danske regler tilpasset, så vi kan tiltræde Hong Kong-konventionen, der er med til at fastsætte globale standarder for sikker ophugning af skibe. Det skal sende et stærkt signal til andre lande – jo flere lande, der tiltræder, jo hurtigere kan konventionen træde i kraft”, siger Esben Lunde Larsen.
Dele af konventionen er allerede vedtaget i EU med den såkaldte Skibsophugningsforordning, og med Danmarks tiltrædelse er der ifølge Danmarks Rederiforening større mulighed for, at flere lande på globalt plan vil tiltræde konventionen.
”Det er rigtig positivt, at ministeren nu sikrer, at Danmark snart kan tiltræde konventionen. Op mod 70 procent af verdens skibsophugning foregår i tredjeverdenslande, så globale regler er helt afgørende for at sikre, at ophugningen sker på en forsvarlig måde. Vi skal derfor presse på for at flere lande følger trop, så konventionen kan træde endeligt i kraft. Indtil det sker, opfordrer vi alle vores rederier til at overholde de kommende krav frivilligt”, siger foreningens adm. direktør, Anne H. Steffensen.
Læs også: Norsk rederibranche vil sikre miljø og arbejdsforhold
Danmarks Rederiforening oplyser, at der i gennemsnit bliver sendt ti danskopererede skibe til ophugning om året. En lille del bliver ophugget i Danmark, mens resten bliver sendt til værfter i Indien, Kina og Tyrkiet.
-AK