08.03.2018  |  Klima, miljø og energi

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

De Forenede Arabiske Emirater vil sænke vand- og energiforbruget med 30 procent inden 2030, og i 2050 skal 75 procent strømmen komme fra vedvarende energi. Danske virksomheder skal bidrage med løsninger.

Olie, skyskrabere og store biler er nogle af de ting, som ofte associeres med Dubai og resten af De Forenede Arabiske Emirater.

Læs også: Sejlturen over Kattegat bliver på batterier

Men det lille land på den arabiske halvø har en ambitiøs plan om at blive en bæredygtig rollemodel for resten af verden. Energi- og vandforbruget skal sænkes med 30 procent i 2030, og 20 år senere skal vedvarende energi levere 75 procent af strømmen til Dubais ca. tre millioner indbyggere. Og det skal Danmark og danske virksomheder hjælpe til med gennem bl.a. vandbesparende løsninger, beretter miljø- og fødevareministeriet.

”De Forenede Arabiske Emirater er i øjeblikket ved at omstille sig til en fremtid med et langt lavere ressourceforbrug og et meget mere effektivt affaldssystem. I dag bruger en indbygger i De forenede Arabiske Emirater i gennemsnit mere end dobbelt så meget vand som verdensgennemsnittet. Når man samtidig er et af de ti vandfattigste lande i verden, kalder det på handling. Hvis der er noget, vi kan levere fra dansk side, så er det vandbesparende løsninger og den nyeste miljøteknologi,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Sammen med omkring 40 danske virksomheder var ministeren i forrige uge på besøg i ørkenstaten, og der er masser af udfordringer, hvor de kan byde ind.

Eksempelvis bliver 95 procent af vandet i De Forenede Arabiske Emirater produceret ved af afsalte havvand. Det er en energikrævende og dyr proces - i 2016 brugte man knap 20 mia. kroner på afsaltning af vand. Samtidig er der et forholdsvist stort vandtab, når vandet skal transporteres ud til forbrugerne. Tallet er usikkert, men ligger et sted mellem 8 og 30 procent i de forskellige emirater. 

Mindre affald
Et andet fokusområde for De Forenede Arabiske Emirater er at begrænse mængden af affald og skabe en mere effektiv affaldshåndtering.

Læs også: Lego på trapperne med de første bæredygtige klodser

”To tredjedele af alt affald i Emiraterne deponeres. Det er ikke hensigtsmæssigt på sigt, og derfor har landet indført et mål om at blive ’fri for affald’. I 2017 blev der investeret 4,9 mia. kroner i affaldssystemer i Abu Dhabi og Dubai, og det er et meget attraktivt marked for nogle af de virksomheder, som vi har med på eksportfremstødet, siger Esben Lunde Larsen.

-JJK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere