16.06.2020 | Klima, miljø og energi
Danmark skal i front som grønt iværksætterland
Det 14. Klimapartnerskab har netop offentliggjort en række anbefalinger, der skal sætte Danmark i førertrøjen når det kommer til grønt iværksætteri. Flere parter i erhvervslivet er imidlertid ikke enige i anbefalingernes omfang.
Det 14. Klimapartnerskab anbefaler blandt andet indførelsen af en CO2-afgift. Alle i erhvervslivet er dog ikke enig i dette forslag.
Hvis Danmarks mål om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 skal realiseres, så kræver det udvikling af nye teknologier.
Læs også: DI: Talrige virksomheder planlagde grønne investeringer før coronakrisen
Iværksættere og start-ups er med på at bane vejen for netop den nytænkning og fornyelse, og derfor er det vigtigt, at de tænkes ind i den grønne omstilling, og det er på den baggrund, at Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, i marts i år lancerede et 14. Klimapartnerskab – partnerskabet for grønt iværksætteri.
Den 15. juni kunne partnerskabets formand og CEO for Too Good To Go, Mette Lykke, så præsentere ni anbefalinger i Børsbygningen i København.
”Det har været et både stort og givende arbejde. Jeg vil gerne sige tak til alle involverede for det fantastiske og fantastisk vigtige arbejde, som de har leveret. Vi er glade for at kunne byde med løsninger på den største opgave, som ikke bare Danmark, men som hele verden står overfor lige nu”, siger hun.
De ni bæredygtige anbefalinger omhandler blandt andet stiftelse af et grønt iværksætterkorps, prioritering af grønt indkøb og indførelsen af en klimaafgift. Særligt den sidstenævnte anbefaling har været et omdiskuteret emne i dansk erhvervsliv.
Klimapartnerskabets ni anbefalinger
- Etabler Dansk Vækstkapital ”Green” – en fokuseret grøn fund-of-fund
- Juster skattekreditordningen, så den giver incitament til at investere i ny grøn teknologi
- Skab et IPR ”Fast Track”
- Stift et grønt iværksætterkorps
- Etabler et community for grønne start-ups, hvor talent og start-ups kan mødes
- Gør grønt indkøb til en reel prioritet
- Skab en særordning for indkøb af grøn innovation
- Brug data aktivt og åbent i den grønne omstilling
- Indfør en klimaafgift, så forurening koster
CO2-afgift deler vandene
Mens Klimarådet anbefaler en CO2-afgift på 1.500 kroner per ton i 2030 og Det Økonomiske Råd ligeledes ser, at en gradvis forhøjelse af afgiften kan hjælpe Danmark ud af coronakrisen, kommer flere klimapartnerskaber ikke til samme konklusion, melder EnergiWatch.
Landtransportens klimapartnerskab fraråder blandt andet afgiften, mens energi- og forsyningssektoren ønsker at inkorporere den i bredere omfang med tilskud og stigende afgifter på el-biler når disse bliver billigere. Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren afviser i første omgang ikke afgiften, men vurderer den til at ligge for højt.
Heller ikke Tommy Ahlers selv er decideret begejstret for foreslaget, da han ikke mener, at tiden er passende til indførelsen af en CO2-afgift.
“Tiden lige nu er ikke til at vise erhvervslivet, at her kommer der en ny afgift til jer. Der har vi andre virkemidler, hvor vi sidder og diskuterer, hvad vi kan skubbe i gang”, siger han til Børsen.
Læs også: Eksperter til regeringen: Klimaløsninger bør ikke sektoropdeles
Det 14. Klimapartnerskab består af Michael Stadi fra FOM Technologies, Rasmus Bjerngaard fra Nextfood, Martin Collignon fra Tomorrow, Johanne Staugaard Johansen fra Maple, Ditte Lysgaard Vind fra Lendager TCW, Thomas Brorsen Pedersen fra Pond, Søren Riis fra GoMore, Vigga Svensson fra Continued Fashion, Tommy Andersen fra Byfounders, Alfred Birkegaard fra HelloScience og Jes Broeng fra DTU.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.