Danmarks festivaler giver overskydende mad til socialt udsatte

Flere af landets festivaler skærper indsatsen mod madspild. Det sker ved et samarbejde med organisationen FødevareBanken, der indsamler overskydende mad og fordeler det til socialt udsatte.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. Senest har organisationen været på Roskilde Festival og indsamle overskydende mad fra omkring 80 madboder. Arkivfoto..

11.07.2018

CSR.dk

Sommeren er skudt i gang, og det samme er festivalssæsonen. Det betyder, at tusindvis af glade festivalgængere mødes for at høre god musik i solen, mens de nyder masser af øl og ikke mindst mad.

Madspild er derfor næsten en uundgåelig konsekvens af sommerens festivaler. Men efterhånden har de fleste festivaler taget udfordringen op og igangsat initiativer for at undgå dette.

Læs også: Organisation: Luftfragtindustri bør sætte egne standarder mod madspild 

En af løsningerne er FødevareBanken, der er en non-profit organisationen, som i løbet af festivalernes sidste dage henter overskydende mad, hvorefter det fordeles til socialt udsatte. Og det er noget flere af landets største festivaler, som Northside, Tinderbox og Roskilde Festival benytter sig af.

”FødevareBankens systematik, vores kølebiler og placering af lagre over hele Danmark gør, at vi er en attraktiv partner og kan sørge for at logistikken kan fungere. At maden så tilmed går til socialt udsatte er noget alle kan se en mening med”, siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken. 

Roskilde Festival forebygger madspild
Senest ved den netop afsluttede Roskilde Festival var det FødevareBanken, der i samarbejde med konsulentvirksomheden Rub & Stub samlede, registrerede og fordelte overskudsvarer fra omkring 80 madboder, der sammenlagt forsynede 130.000 festivalgængere henover den uge, hvor festivalen løb af stablen.

”Roskilde Festival har forebygget madspild ved, i samarbejde med boderne på festivalen, at indsamle og donere overskudsmad til udsatte borger i mere end ti år. Men vi vil gerne udbygge indsatsen, derfor har vi udvidet med samarbejdspartnere, som har gode erfaringer med bl.a. dataindsamling og generelt madspildsforebyggende arbejde”, siger divisionschef for Roskilde Festival, Hans Christian Smed. 

Foruden mad bliver der indsamlet data, som gør festivalerne klogere på, hvordan man i fremtiden minimerer madspild yderligere.

Læs også: Indspark: Undgå madspil gennem Det Runde Bord

Senere på sommeren tager FødevareBanken til Skanderborg, når Smukfest går i luften.

Også til events som DHL løbet, Royal Run og Skole OL har FødevareBanken stået for indsamling af mad og overlevering til blandt andet væresteder, herberger og kvindecentre.

- EST

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby