Danmarks festivaler giver overskydende mad til socialt udsatte
Flere af landets festivaler skærper indsatsen mod madspild. Det sker ved et samarbejde med organisationen FødevareBanken, der indsamler overskydende mad og fordeler det til socialt udsatte.
Sommeren er skudt i gang, og det samme er festivalssæsonen. Det betyder, at tusindvis af glade festivalgængere mødes for at høre god musik i solen, mens de nyder masser af øl og ikke mindst mad.
Madspild er derfor næsten en uundgåelig konsekvens af sommerens festivaler. Men efterhånden har de fleste festivaler taget udfordringen op og igangsat initiativer for at undgå dette.
Læs også: Organisation: Luftfragtindustri bør sætte egne standarder mod madspild
En af løsningerne er FødevareBanken, der er en non-profit organisationen, som i løbet af festivalernes sidste dage henter overskydende mad, hvorefter det fordeles til socialt udsatte. Og det er noget flere af landets største festivaler, som Northside, Tinderbox og Roskilde Festival benytter sig af.
”FødevareBankens systematik, vores kølebiler og placering af lagre over hele Danmark gør, at vi er en attraktiv partner og kan sørge for at logistikken kan fungere. At maden så tilmed går til socialt udsatte er noget alle kan se en mening med”, siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken.
Roskilde Festival forebygger madspild
Senest ved den netop afsluttede Roskilde Festival var det FødevareBanken, der i samarbejde med konsulentvirksomheden Rub & Stub samlede, registrerede og fordelte overskudsvarer fra omkring 80 madboder, der sammenlagt forsynede 130.000 festivalgængere henover den uge, hvor festivalen løb af stablen.
”Roskilde Festival har forebygget madspild ved, i samarbejde med boderne på festivalen, at indsamle og donere overskudsmad til udsatte borger i mere end ti år. Men vi vil gerne udbygge indsatsen, derfor har vi udvidet med samarbejdspartnere, som har gode erfaringer med bl.a. dataindsamling og generelt madspildsforebyggende arbejde”, siger divisionschef for Roskilde Festival, Hans Christian Smed.
Foruden mad bliver der indsamlet data, som gør festivalerne klogere på, hvordan man i fremtiden minimerer madspild yderligere.
Læs også: Indspark: Undgå madspil gennem Det Runde Bord
Senere på sommeren tager FødevareBanken til Skanderborg, når Smukfest går i luften.
Også til events som DHL løbet, Royal Run og Skole OL har FødevareBanken stået for indsamling af mad og overlevering til blandt andet væresteder, herberger og kvindecentre.
- EST