21.06.2018 | Klima, miljø og energi
Danmarks klimaindsats bliver vurderet som ’dårlig’
Danmark får en lavere placering end normalt i nyt klima-indeks. Det skyldes regeringens sløve indsats, siger NGO.
Danmarks klimapolitik er for slap. Det kan ses på en ny rangliste udformet af NGO'en CAN. Her ligger Danmark længere nede end normalt. Arkivfoto.
En af Europas førende ngo’er, Climate Action Network (CAN), kritiserer bl.a. Danmark i et nyt klima-indeks, ‘Off target: Ranking of EU countries’ ambition and progress in fighting climate change’, der blev offentliggjort tidligere på ugen.
I indekset har man undersøgt 28 EU-landes klimapolitik. Resultatet er en rangliste prioriteret efter, hvor gode hvert enkelt land er til at implementere den grønne omstilling, hvor ambitiøse de er og hvor gode de er til at påvirke hinanden internationalt for at få ambitionerne ført ud i livet.
Her bliver Danmark tildelt en samlet pointscore på 49 procent, hvor 100 procent repræsenterer det perfekte resultat. Det betyder, at Danmark nu hører ind under kategorien ’Dårlig’.
Læs også: Dansk energieksport rummer stort potentiale, men er gået i stå
”Det er ikke lykkedes for Danmark at sætte fart på sin overgang til grøn energi. Regeringen bryster sig af forandringer, som blot viderefører den fortsatte underliggende forandring”, skriver CAN i indekset.
Et eksempel på dette er, da den danske regering annoncerede, at den vil udfase kul inden 2030. Men det skete først, efter at de tre danske kraftværksselskaber, der bruger kul, havde erklæret, at de vil udfase kul i henholdsvis 2023, 2028 og 2030.
En skuffende sjetteplads
Danmark lander lige udenfor top fem med en sjette plads, kun overgået af Sverige, Portugal, Frankrig, Holland og Luxembourg. En fin placering med tanke på, at hele 28 lande er blevet vurderet.
Men positionen skal anskues i en større sammenhæng. Danmark har i årevis fastholdt en topplacering på lignende lister, både i EU og på en international skala.
”Skal man sige noget pænt om Danmark, så er det, at Danmark stadig støtter de overordnede internationale mål for grøn energi. Men det er på den anden side heller ikke så overraskende, når landet nu har sine egne økonomiske interesser på det område”, siger CAN's direktør, Wendel Trio, til Politiken, med henvisning til den danske eksport af grønne energiteknologier.
- EST
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.