Danone i Danmark er nu B Corp-certificeret

Danones årelange ambition om at blive en af de første fuldt certificerede multinationale B Corp når med de danske aktiviteter vigtig milepæl.

Grafik: Danone/B Corp.

16.08.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Danones første B Corp-certificering kom i 2018 med virksomhedens amerikanske aktiviteter. I fødevareproducentens årsrapport for 2022 erklærede de, at 74,2 procent af deres globale salg nu er dækket af B Corp-certificeringen. Et kvalificeret gæt er, at med inklusionen af bl.a. det danske salg har Danone nu krydset grænsen til de sidste 25 procent. Målet er at ramme 100 procent i 2025.

Hvordan bliver man B Corp?

B Corp er en global bevægelse af virksomheder, der forpligter sig til at skabe positiv samfundsforandring gennem deres forretning.

B Corp-certificering opnås gennem en grundig verifikationsproces, der administreres af non-profitorganisationen B Lab. Her bliver virksomhedens sociale og miljømæssige præstationer vurderet i en såkaldt Impact assessment med en gennemgang af virksomhedens indvirkning på medarbejdere, kunder, lokalsamfund og miljø.

Der er 75 certificerede B Corps i Danmark, for mere information kan man kontakte Nille Skalts, grundlægger og direktør i B Corp Nordic på tlf. 5362 0414 eller nskalts@bcorporation.eu

"Vi er meget glade for at kunne meddele, at vores forretning i Danmark har opnået B Corp-certificeringen, og at vi nu er en del af det voksende fællesskab af B Corps i Danmark. Vores ambition er at fremme sundhed gennem mad til så mange mennesker som muligt på den mest bæredygtige måde. B Corp-certificeringen viser, at vi er på rette vej mod at nå dette mål," siger Miki Aho, Country Manager for Danmark og Norge.

Nogle af de seneste beslutninger, som bidrager til det mål, er at Danone Nordics i 2023 skiftede fra lastbilstransport på fossilt brændstof til HVO (hydrobehandlet vegetabilsk olie). Samtidig introducerede Danone Nordics et frivilligt program, hvor medarbejdere dedikerer en arbejdsdag om året til humanitære formål.

"Danone har en lang historie med at anerkende, at økonomisk vækst skal balancere med socialt ansvar, hvilket er en arv, vi er meget stolte af. Denne arv harmonerer i høj grad med B Corp-certificeringen og den forpligtelse, vi har påtaget os. Vi er stolte af certificeringen, og vi ønsker at accelerere arbejdet endnu mere," siger Miki Aho.

Multinationale B Corps kan gøre stor forskel
Historien om B Corp og Danone begynder tilbage i 2015, hvor de to parter begyndte at udvikle metoder til at certificere multinationale og børsnoterede virksomheder, som kunne sætte skub i udbredelsen af B Corp-bevægelsen og gøre den mere mainstream.

I dag har bevægelsen flere end 7.500 certificerede medlemmer i mere end 80 lande. Heraf udgør SMV’er stadig over 95 procent, men 28 procent af beskæftigelsen i B Corp ligger hos de knap 100 multinationale virksomhedsmedlemmer – defineret som virksomheder med en årlig omsætning på mere end en milliard US dollar. Det er f.eks. Nespresso, Natura, Patagonia, Ben & Jerry’s og Bonduelle.

B Corp-organisationen er begejstret for at have multinationale selskaber i bevægelsen. Man tror på, at de store virksomheder har en vigtig rolle at spille i udviklingen af en ny fortælling om virksomhedernes rolle og i at skabe synlighed om alle B corps bidrag til at ændre kultur, praksis og selve måden kapitalisme fungerer på.

Murren i B Corp-krogene
Ikke alle bevægelsens medlemmer er lige så begejstrede for de store selskabers indlemmelse i B Corp. For hvordan kan det stemme overens med den oprindelige B Corp mission, som var – og er – at ændre måden kapitalismen fungerer på for at redde verden. 

Utilfredsheden har bl.a. ført til, at 30 B Corps efter certificeringen af Nespresso i foråret 2022 sendte et åbent brev til B Lab, som er ansvarlig for certificeringerne, hvor de pegede på, at indlemmelsen af virksomheder med så velkendte problematikker som i produktionen af kaffe, risikerede at underminere hele B Corp-bevægelsens troværdighed og mission.

B Lab anerkendte protesten, men understregede at Nespresso var bedømt og levede op til alle krav i certificeringen, og at kravene endda er højere for store virksomheder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle