15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Dansk Affaldsforening har lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark. Men det kræver, at danskerne er villige til at investere i fremtiden, siger formand for foreningen.

Står det til Dansk Affaldsforening, bør der være mere cirkulær økonomi i Danmark. Derfor har de i dag lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til dette. Foto: Dansk Affaldsforening..

01.06.2017

CSR.dk

I Danmark har vi et særligt ansvar, når det kommer til fremtidens udfordringer med øget forbrug, klimabelastning og ressourceknaphed – vi bruger nemlig rigtig mange ressourcer per indbygger.

Men det kan imidlertid også give Danmark mulighed for at styrke sin position som et grønt foregangsland, mener Dansk Affaldsforening.

Mere genbrug og genanvendelse kræver nytænkning
På årsmødet Affald 2017, der foregik tidligere i dag, lancerede Dansk Affaldsforening 15 forslag, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark:

”Vi skal genbruge og genanvende mere – og så skal vi så vidt muligt skabe lukkede kredsløb af ressourcer. Det vil kræve nytænkning. Det vil kræve styring, og det vil kræve, at vi er villige til at investere i fremtiden”, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Et af forslagene er, at papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ som standard indsamles sorteret i hele Danmark. Derudover skal der ske ændringer i affaldsgebyrreglerne, så det fremover bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Og så skal der udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.

Stadig behov for offentligt ejerskab
Ifølge Mads Jakobsen er der dog stadig behov for offentligt ejerskab og styring af affaldsopgaver, hvorfor man mener, at kommunen med sit lokalkendskab og i samarbejde med borgerne bedst og mest effektivt kan definere, hvordan den konkrete sortering og indsamling skal se ud, ligesom kommunerne samtidig skal være i stand til at bygge og drive anlæg til for eksempel sortering.

Dansk Affaldsforenings forslag går imidlertid mod regeringens idë om at tvangsprivatisere al kommunal affaldsaktivitet på genanvendelsesområdet - udover indsamlingen. Det kunne dog betyde, at danskernes omstilling til den cirkulære økonomi sløves, advarer Dansk Affaldsforening:

”Vi skal fastholde kommunernes ret til at holde sammen på værdikæderne, så vi ikke taber mulighederne undervejs. Affald hænger sammen fra indsamling til energiudnyttelse”, siger Mads Jakobsen.

Ser gerne mere samarbejde
Der er dog også et stort ønske om at samarbejde med private virksomheder. Konkret foreslår Dansk Affaldsforening blandt andet, at virksomheder, som vil tage deres produkter tilbage, når de er blevet affald, skal kunne købe sig adgang til den offentlige affaldsinfrastruktur. Samtidig skal det være frit for borgerne at køre deres affald hen til andre aktører, end det kommunale affaldssystem. Og så skal det fortsat være muligt for f.eks. små håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser.

Læs også: Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje

Men det handler ikke kun om affald. Dansk Affaldsforening gør også opmærksom på, at dem, der producerer produkterne, skal tænke anderledes. 

”Vi kan hverken redde verden eller skabe en cirkulær økonomi fra bunden af skraldespanden. Derfor har vi brug for, at industrien spiller med. Produkterne skal designes på en anden måde. De skal holde længere. De skal være lettere at reparere, og så skal være lettere at skille produkterne ad og genanvende materialerne, når de bliver til affald,” mener Mads Jakobsen.

Læs alle de 15 forslag i publikationen ”Fuld skrald på den cirkulære økonomi”.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.02.2025CSR.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

04.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kan du ikke se skoven for bare træer

04.02.2025CSR.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar om CBAM

03.02.20252CTRL APS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

03.02.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vejen til langtidsholdbare arbejdspladser

03.02.2025Lundgreen ApS / MiniMax

Sponseret

Nyt blødgøringsanlæg i DK – kører uden strøm, af 62% genanvendt plast, fjerner ALT kalk

03.02.2025LindCor ApS

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Dakofa
Webinar
GRATIS webinar om Biobaserede Byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Dato

04.02.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

05.02.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact Network Denmark

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet Global Compact, og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse? Så tilmeld dig vores webinar om UN Global Compact og ESG-værktøjer og bliv klogere på hvad vi kan tilbyde din virksomhed!

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Understand the new ISO requirements on climate change

In February 2024, the International Accreditation Forum (IAF) and the International Organization for Standardization (ISO) published changes to several management standards, including ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 and ISO 55001, which means that certified companies must now take climate change into consideration.

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online