01.06.2017  |  Klima, miljø og energi

15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Dansk Affaldsforening har lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark. Men det kræver, at danskerne er villige til at investere i fremtiden, siger formand for foreningen.

I Danmark har vi et særligt ansvar, når det kommer til fremtidens udfordringer med øget forbrug, klimabelastning og ressourceknaphed – vi bruger nemlig rigtig mange ressourcer per indbygger.

Men det kan imidlertid også give Danmark mulighed for at styrke sin position som et grønt foregangsland, mener Dansk Affaldsforening.

Mere genbrug og genanvendelse kræver nytænkning
På årsmødet Affald 2017, der foregik tidligere i dag, lancerede Dansk Affaldsforening 15 forslag, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark:

”Vi skal genbruge og genanvende mere – og så skal vi så vidt muligt skabe lukkede kredsløb af ressourcer. Det vil kræve nytænkning. Det vil kræve styring, og det vil kræve, at vi er villige til at investere i fremtiden”, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Et af forslagene er, at papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ som standard indsamles sorteret i hele Danmark. Derudover skal der ske ændringer i affaldsgebyrreglerne, så det fremover bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Og så skal der udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.

Stadig behov for offentligt ejerskab
Ifølge Mads Jakobsen er der dog stadig behov for offentligt ejerskab og styring af affaldsopgaver, hvorfor man mener, at kommunen med sit lokalkendskab og i samarbejde med borgerne bedst og mest effektivt kan definere, hvordan den konkrete sortering og indsamling skal se ud, ligesom kommunerne samtidig skal være i stand til at bygge og drive anlæg til for eksempel sortering.

Dansk Affaldsforenings forslag går imidlertid mod regeringens idë om at tvangsprivatisere al kommunal affaldsaktivitet på genanvendelsesområdet - udover indsamlingen. Det kunne dog betyde, at danskernes omstilling til den cirkulære økonomi sløves, advarer Dansk Affaldsforening:

”Vi skal fastholde kommunernes ret til at holde sammen på værdikæderne, så vi ikke taber mulighederne undervejs. Affald hænger sammen fra indsamling til energiudnyttelse”, siger Mads Jakobsen.

Ser gerne mere samarbejde
Der er dog også et stort ønske om at samarbejde med private virksomheder. Konkret foreslår Dansk Affaldsforening blandt andet, at virksomheder, som vil tage deres produkter tilbage, når de er blevet affald, skal kunne købe sig adgang til den offentlige affaldsinfrastruktur. Samtidig skal det være frit for borgerne at køre deres affald hen til andre aktører, end det kommunale affaldssystem. Og så skal det fortsat være muligt for f.eks. små håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser.

Læs også: Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje

Men det handler ikke kun om affald. Dansk Affaldsforening gør også opmærksom på, at dem, der producerer produkterne, skal tænke anderledes. 

”Vi kan hverken redde verden eller skabe en cirkulær økonomi fra bunden af skraldespanden. Derfor har vi brug for, at industrien spiller med. Produkterne skal designes på en anden måde. De skal holde længere. De skal være lettere at reparere, og så skal være lettere at skille produkterne ad og genanvende materialerne, når de bliver til affald,” mener Mads Jakobsen.

Læs alle de 15 forslag i publikationen ”Fuld skrald på den cirkulære økonomi”.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere