Dansk fond hjælper hundreder af børnesoldater til frigivelse i Sydsudan

Over 300 børn, 87 af dem piger, blev i dag frigivet af væbnede grupper efter længere tids forhandling med UNICEF og partnere. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden støtten til UNICEFs arbejde fra Det Obelske Familiefond.

300 børnesoldater blev i dag frigivet i Sydsudan, blandt andet takket være støtte fra Det Obelske Familiefond..

Over 300 børn, 87 af dem piger, blev i dag frigivet af væbnede grupper efter længere tids forhandling med UNICEF og partnere. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden støtten til UNICEFs arbejde fra Det Obelske Familiefond. 

Siden januar 2016 har Det Obelske Familiefond støttet UNICEFs program for beskyttelse af børn i Sydsudan med omkring 10 millioner kroner, og størstedelen af støtten er gået til UNICEFs indsats for at få frigivet børnesoldater og til at få dem tilbage til normale liv igen.

Dagens frigivelse i Yambio er den største frigivelse af børn i næsten tre år og bare første skridt i en proces, som ventes at føre til, at mindst 700 børn vil blive frigivet i de kommende uger.

"Det er i grunden ret enkelt: Børn skal ikke være soldater. Derfor er det helt indlysende for os at støtte UNICEFs vigtige arbejde i Sydsudan, og det er med stor glæde, at vi ser frigivelsen af endnu en stor gruppe børnesoldater, som nu skal hjælpes tilbage til et normalt børneliv,” siger Sune Gylling Æbelø, kommunikationschef i Det Obelske Familiefond.

UNICEF og partnere arbejder gennem aktivt fortalerarbejde og forhandling med ledere i væbnede grupper for at få børn, som er indrulleret i væbnede grupper, frigivet.

Herefter starter det helt akutte og mere langsigtede arbejde for at få de frigivne børn på ret køl igen.

Efter frigivelsen

Efter en frigivelse sørger UNICEF og partnere for, at børnene modtager læge-, krise- og psykosocial hjælp. Og umiddelbart efter starter det mere langsigtede arbejde med at få børnene integreret i familien og samfundet igen. Børn som har slægtninge umiddelbart i nærheden vil så hurtigt som muligt blive genforenet med deres familier, mens andre børn starter deres vej tilbage til livet i omsorgscentre indtil deres familier er blevet fundet.

UNICEF arbejder helt ned på familieniveau med at skabe de bedst mulige betingelser for barnets vej tilbage i familien. 

Ved børnenes hjemkomst vil deres familier få tre måneders madhjælp for at gøre det så let som muligt for børnene at blive en del af familien igen. De vil også modtage træning i færdigheder, som gør dem i stand til at tjene penge, støtte familiens husholdning og øge fødevaresikkerheden. Når familierne er selvforsynende, så er risikoen for, at nogle af børnene kunne finde på at lade sig rekruttere af væbnede grupper igen, nemlig mindre.

UNICEF vurderer, at 19.000 børn efter mere end fire års borgerkrig fortsat er indrulleret i væbnede styrker og grupperinger i Sydsudan. Derfor arbejder UNICEF fortsat med sine partnere for at sikre fremtidige frigivelser og reintegration af børn fra væbnede grupper.

Novo Nordisk og UNICEF indgår globalt samarbejde om forebyggelse af overvægt og fedme blandt børn

20.11.2019UNICEF Danmark

Sponseret

09.04.2019UNICEF Danmark

Sponseret

Børnehaver er afgørende for børns muligheder

28.03.2019UNICEF Danmark

Sponseret

Lions katastrofehjælp støtter cyklonramte børn i Mozambique

27.03.2019UNICEF Danmark

Sponseret

Førstehjælp fra fonde redder liv!

05.03.2019UNICEF Danmark

Sponseret

World Diabetes Foundation og UNICEF går sammen om at bekæmpe diabetes

18.12.2018UNICEF Danmark

Sponseret

Fantasidyr giver danske skolebørn en bedre hverdag