Dansk teknologi kan skaffe vand til verdens fattigste

Ifølge FN’s verdensmål nr. 6 skal alle mennesker på kloden have adgang til rent drikkevand i 2030. Det kræver nye løsninger. Derfor er PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond gået sammen om at teste soldrevne vandpumper, der kan skaffe vandforsyning til selv de mest fjerntliggende landsbyer i fattige lande.

Med vandstationer som disse i landsbyerne behøver befolkningen ikke gå langt efter vand..

Mere end 260 millioner mennesker må hver dag bruge mindst 30 minutter på at skaffe vand ifølge Unicef. For eksempel må kvinder og børn i udviklingslandene ofte gå langt for at nå til den nærmeste brønd, hvor vandet skal pumpes op med håndkraft. Når altså pumpen virker. For de skrøbelige håndpumpesystemer går ofte i stykker.

Svaret på den udfordring kan komme fra Danmark. PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond er i gang med at teste ny teknologi i to landsbyer i Togo i Vestafrika. Her skal Grundfos-pumper drevet af solenergi erstatte de gamle, hånddrevne modeller og automatisk pumpe vand op og sende det direkte fra brøndene og ind i landsbyerne.

Sundhed og sikkerhed

De millioner af mennesker, der bor i små landsbyer, hvor der ikke kan etableres store vandforsyningsanlæg, mærker dagligt konsekvenserne, fortæller Helene Egebjerg, der står for PlanBørnefondens bidrag til projektet.

”Hvis der ikke er adgang til rent drikkevand, må indbyggerne i landsbyerne hente det i fx floderne, hvor vandet er beskidt. Det medfører sygdomme som diarré, der på sigt kan være livstruende.”

Et indblik i teknologien bag den nye pumpeløsning i Togo. .

Selv hvis der er en brønd med håndpumpe, ligger de ofte langt fra landsbyerne, hvilket skaber problemer for de kvinder og børn, der henter vandet.

”Hvis de skal hente vand om aftenen, må de ofte gå store afstande i mørke, hvor de er meget udsatte for overfald. Det kan også gå ud over børnenes skolegang, hvis de skal bruge lang tid på at hente vand,” forklarer Helene Egebjerg.

Er din virksomhed interesseret i at støtte PlanBørnefondens arbejde, så kontakt Corporate Manager Anne Cecilie Lasa-González på anne.gonzalez@planbornefonden.dk

En bæredygtig løsning

Den nye løsning er designet af Grundfos, hvor teknisk produktchef Jesper Blankenfeldt fortæller, at systemet er bygget, så det tager hensyn til, at der også skal kunne leveres vand, når solen ikke skinner – uden at skulle opbevare vandet i tanke, hvor bakterier og andre mikroorganismer let kan forringe vandkvaliteten i den tropiske varme.

”Løsningen bygger på SQ Flex-pumpeserien, som har været på markedet i en del år. Det smarte er, at den kan fungere på forskellige energikilder. Alt fra vindenergi over en stikkontakt til solceller og batterier. Og netop solceller er en god løsning, når de skal fungere i Afrika. Men for at sikre, pumpen også virker, når solen ikke skinner, er der et backupsystem, hvor pumpen kan køre på miljøvenlige saltvandsbatterier. Batterierne lader op, når solen skinner, og driver så pumpen, når det er mørkt eller overskyet.”

Den valgte batteriløsning er ikke skadelig for hverken miljøet eller lokalbefolkningen.

”Mange steder i Afrika har det været almindeligt at bruge bly- og syrebatterier. Når de er slidt op og skal hugges op, skader det både miljøet og dem, der arbejder med batterierne. Du finder ikke noget mere miljøvenligt end saltvandsbatterierne. Ifølge vores beregninger bør de holde i godt 10 år selv i ekstrem varme,” forklarer Jesper Blankenfeldt.

Verdensmål kan blive til virkelighed

Hvis det nye pumpesystem bliver en succes, kan det være afgørende for, at vi når FN’s verdensmål og sikrer alle adgang til rent drikkevand i 2030. Det kan løse problemet for de mest isolerede landsbyer, som netop er en af målgrupperne for PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond.

Det er batterier som disse, der er med til at drive pumperne. .

”Myndighederne i Togo har ikke ressourcer til at implementere og vedligeholde vandforsyningsanlæg med opbevaringstanke i landsbysamfund med mindre end 1.500 indbyggere. Dem er der ca. 10.000 af i Togo. Med det nye pumpesystem kan vi også sikre adgang til vand i de små samfund,” fortæller Nils Thorup, der er programchef i Poul Due Jensens Fond.

Bliver forsøget i Togo en succes, har det potentiale til at hjælpe millioner af mennesker på verdensplan.

”Alene i Indien er der 1,3 millioner vandpumper, der er drevet af en generator. Sådan en bryder sammen, skal vedligeholdes og er dårlig for miljøet. Vores nye løsning kræver sådan set kun adgang til sol eller vind for at kunne fungere,” forklarer Nils Thorup.

Det nye system er skalérbart. Man kan starte med et system med lille kapacitet til få mennesker, der bruger lidt vand. Hvis folk begynder at bruge mere vand, eller landsbyen vokser, kan systemet udvides løbende. Det kan man ikke med en håndpumpe.

”I sådan et tilfælde må man starte helt forfra med en dyr investering som en boring nu engang er, når håndpumpens max-kapacitet er nået,” forklarer Niels Thorup.

Den ene af de to landsbyer til forsøget i Togo er fundet, mens det er ved at blive afklaret, hvor den anden solcellepumpe skal etableres. PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond forventer at pumperne er oppe at køre til efteråret.

20.05.2021PlanBørnefonden

Sponseret

Solceller skal bekæmpe ungdomsarbejdsløshed i Benin

Effektivt samarbejde begrænser smittespredning blandt Etiopiens flygtninge

01.07.2020PlanBørnefonden

Sponseret

08.04.2020PlanBørnefonden

Sponseret

Stærke kvinder og piger kæmper for en bedre verden

26.03.2020PlanBørnefonden

Sponseret

”Jeg ønsker ikke at være en dreng, men jeg ønsker, at jeg kunne gøre det samme som drenge”

18.09.2019PlanBørnefonden

Sponseret

Dansk teknologi kan skaffe vand til verdens fattigste

05.09.2019PlanBørnefonden

Sponseret

Danmark svigter pigers uddannelse