08.04.2020 | Menneskerettigheder
Stærke kvinder og piger kæmper for en bedre verden
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er stadig lang vej for at sikre ligestilling mellem kønnene. Her kan du møde fem piger og kvinder, der kæmper for en bedre verden for alle.
Det kan være svært at drømme stort, hvis ikke man er dreng. Sådan er det i mange af verdens lande, hvor diskrimination og overgreb er hverdagskost, hvis man er pige eller kvinde.
Men der findes små piger med store drømme om at blive premierminister, og der findes kvinder, som gør en stor forskel. På Kvindernes Internationale Kampdag hylder vi nogle af de unge piger og kvinder, der kæmper for deres rettigheder. Du kan møde fem af dem her.
Santina vil være premierminister
11-årige Santina vil gerne lede Østtimor. Til FN’s Internationale Pigedag i 2018 fik hun råd fra landets premierminister Taur Ruak, om hvordan hun kunne opnå sine drømme.
”Hvad skal der til for at få dit job en dag?” spurgte hun og fik svaret, at hun skulle studere virkelig hårdt og læse mange bøger. Noget, der ikke er fremmed for Santina, der elsker at lære.
Santina fik lov til at være premierminister for en dag, og det gav hende en følelse af at være meget magtfuld. Nu ønsker hun, at flere piger som hende også får samme mulighed.
Men der er mange ting, der står i vejen for det. Mange unge piger risikerer at blive gift tidligt.
”Jeg vil gerne, at min stemme blive hørt, så vi i fremtiden kan forhindre andre piger i at blive gift. Så kan de også få chancen for at blive premierminister, hvis det er det, de ønsker,” siger Santina.
Roxana finder sig ikke i kønsdiskrimination
Kvinder er ekstremt stærke. Det ved 17-årige Roxana fra Colombia med sikkerhed. Hun er vant til en verden, hvor kvinder dagligt møder diskrimination – blot fordi de er kvinder. Hos Plan International kæmper vi for, at unge selv skal gå i spidsen for kønsligestilling. Roxana finder en enorm styrke i at kæmpe for sagen.
”Ikke alle kan være modige. Og ikke alle kan rejse sig selv op igen og blive ved med at kæmpe, når de er nede. Men det faktum at kvinder kan gøre det, når de konstant har modstand, er unikt,” siger Roxana.
Det er mere reglen end undtagelsen, at hun bliver chikaneret af mænd, når hun går på gaden med sine venner.
”Jeg spørger dem altid: ’Hvad hvis det var din datter? Ville du ønske, at din datter blev behandlet sådan?’,” siger hun og tilføjer:
”Vi er her, vi eksisterer, og vi vil kæmpe for vores rettigheder. Hvis vi står sammen, så vil de mænd, der udøver vold mod kvinder, indse, at det er uretfærdigt, og at det ikke vil gå ustraffet hen.”
To søstre fra Nigeria kæmper mod mandsdomineret samfund
Forestil dig en verden, hvor piger og unge kvinder bliver nægtet jobs, fordi de er gift; hvor den gængse opfattelse er, at kvinder ikke kan have karriere, når de har en mand at sørge for.
”Der er mange patriarkalske praksisser i Nigeria, vi er nødt til at aflære os selv,” fortæller 23-årige Loveth, der arbejder som læge. Sammen med sin 25-årige søster Gift, ønsker hun brændende at befri det nigerianske samfund fra de negative praksisser, som hæmmer kvinders udvikling.
Gift har en kandidatgrad i udviklingsøkonomi. Hun har for nyligt mistet sit job, fordi hun blev gift.
”Jeg fik at vide, at kvinders karriere ikke blomstrer i et ægteskab. Det, der gjorde mest ondt, var, at det var en kvinde, der sagde det.”
Begge kvinder er aktivister hos Plan International og arbejder bl.a. på en kampagne, der skal tvinge alle registrerede organisationer og enheder i landet til at have en seksuel chikane-politik. Som lovene er nu, er der ikke nogen konsekvens for at chikanere kvinder på arbejdspladserne.
Alya kæmper for et bedre liv i flygtningelejr
”Du er nødt til at være stærk, udfordre modstand og aldrig give op,” siger 32-årige Alya, der er mor til fem og leder en frivillig Plan International-gruppe i flygtningelejren Azraq Camp i Jordan. Hun er et billede på, hvor stærke kvinder kan være i selve de hårdeste situationer.
Alya var gravid i sjette måned, da hun blev tvunget på flugt fra sit hjem i Aleppo i Syrien. Hun kom til lejren i 2015. Efter nogle år begyndte hun sit frivillige arbejde i lejren, hvor hun hjælper til med at forbedre de frivilliges færdigheder. Mange af dem har nemlig begrænset uddannelse.
”Jeg føler, at jeg bidrager til sammenholdet og hjælper mennesker,” siger hun.
Arbejdet har givet hende noget at stå op til hver dag, en mening i ellers barske omgivelser. Nu kæmper hun for, at hendes familie kan få en god fremtid og håber på, at hun en dag kan vende hjem til et normalt liv med sine børn og sin mand i Syrien.
Strategi & ledelse

Solceller skal bekæmpe ungdomsarbejdsløshed i Benin
Med støtte fra Danske Commodities mfl. vil PlanBørnefonden få unge kvinder ind på arbejdsmarkedet i Benin og samtidig bidrage til den grønne omstilling.
Indhold fra partner
Samfund

Dansk teknologi kan skaffe vand til verdens fattigste
Ifølge FN’s verdensmål nr. 6 skal alle mennesker på kloden have adgang til rent drikkevand i 2030. Det kræver nye løsninger. Derfor er PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond gået sammen om at teste soldrevne vandpumper, der kan skaffe vandforsyning til selv de mest fjerntliggende landsbyer i fattige lande.
Indhold fra partner
Samfund

Effektivt samarbejde begrænser smittespredning blandt Etiopiens flygtninge
Adgang til rent vand, oplysning og sanitetsprodukter. Det er hjørnestenene i den indsats PlanBørnefonden med støtte fra Poul Due Jensens Fond lige nu gør for at stoppe spredningen af COVID-19 i Etiopiens flygtningelejre.
Indhold fra partner
Samfund

Danmark svigter pigers uddannelse
En ny rapport fra UNESCO viser, at Danmark halter efter sammenlignelige lande, når det kommer til at sikre ligestilling i uddannelse gennem udviklingsarbejdet.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

”Jeg ønsker ikke at være en dreng, men jeg ønsker, at jeg kunne gøre det samme som drenge”
Den 8. marts er Kvindernes Kampdag, hvor vi hylder kvinder, der kæmper for deres rettigheder. Vores ungdomsambassadør Hinda Olad er én af dem. Du kender hende muligvis fra en DR3-dokumentar. Lige om lidt er Hinda også vært i et nyt program på Radio LOUD om ligestilling.
Indhold fra partner
Samfund

Rent vand redder økonomien
Da PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond gik sammen om at sikre vandforsyning til tre landsbyer i Togo, var det bl.a. for at forbedre sundheden for børnene og deres familier. Men projektet har fået en uventet bonuseffekt. I dag udnytter kvinderne i landsbyerne det rene vand til at forøge deres salg af fødevarer på byens marked.
Indhold fra partner