22.11.2018  |  Strategi & ledelse

Danske erfaringer skal ændre arbejdslivet for klodens fattigste

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et nyt, unikt partnerskab mellem Dansk Industri og fagbevægelsen skal støtte udviklingen af mere fair arbejdsmarkeder i udviklingslandene. Det blev tirsdag markeret ved en konference i Industriens Hus.

Fagforeninger i Honduras, børnehaver i Vietnam og ligestilling i Kenya.

Det var nogle af emnerne ved konferencen ’Verdensmål 8 i arbejde’ , som tirsdag markerede et nyt og unikt partnerskab mellem Dansk Industri (DI), 3F  og fagbevægelsens udviklings- og bistandsorganisation Ulandssekretariatet

FN’s verdensmål 8 er det mål, der handler om at skabe bæredygtig vækst og ordentlige job til alle, og formålet med partnerskabet er at støtte udviklingen af fair og velordnede arbejdsmarkeder i udviklingslandene. Udviklingsminister Ulla Tørnæs var en af hovedtalerne. 

- Danmark kan bidrage med at viden og erfaringer til at koble bæredygtig vækst med menneskerettigheder og socialt ansvar, sagde hun blandt andet.

Og det er der god brug for, understregede formanden for Kenya Manufacturing Association, Flora Mutahi i sin tale. 

- Verdensmål 8 ligger enhver afrikaners hjerte nær. I Kenya ser vi, at omkring 70 pct. af befolkningen består af unge mennesker. Og hvis virksomhederne ikke formår at skaffe anstændige job til dem, risikerer vi frem over konsekvenser i form af alvorlige folkelige opstande, sagde hun.

Til gengæld kunne hun også fortælle om den succes, som hendes organisation – bl.a. med støtte af DI – har haft med at samle sine medlemsvirksomheder om bedre arbejdsforhold og mere bæredygtige produktionsformer.

Verdensmålene er simpelthen bare en bedre platform for at få lavet nogle af de partnerskaber, som vi i virkeligheden gerne har villet lave i mange år.

Thomas Bustrup, COO/Direktør

Virksomhed: Verdensmålene er i vores DNA
Direktøren for den danske juiceproducent Orana fortalte fra sin side om, hvordan danske værdier – længe før de blev formuleret som verdensmål af FN – har givet virksomheden succes på de internationale markeder i bl.a. Indien, Vietnam og Egypten.

- Folk spørger mig, hvorfor vi har valgt at arbejde med verdensmål 8. Men det har vi faktisk ikke. Verdensmålene ligger i vores DNA. Men jeg kan godt anbefale andre at gøre det, for det giver gode resultater, sagde Niels Østerberg fra Orana.

Virksomheden har fra sin start indført danske standarder og arbejdsforhold på alle sine produktionsanlæg. Det har bl.a. resulteret i stabile og tilfredse medarbejdere, høj vækst og gode økonomiske resultater i en række lande, som eller bliver anset for at være svære at arbejde i.

- Jeg opfordrer direkte medarbejderne på vores fabrikker til at organisere sig fagligt, fordi ledelsen på den måde får en langt bedre mulighed for at være i dialog med dem, forklarede han.

Læs også: I fremtiden skal vi have penge for vores spildevand 

Modsætninger mødes om fælles interesser
De tre deltagere i partnerskabet: DI, 3F og Ulandssekretariatet, var repræsenteret af henholdsvis DI-direktør Thomas Bustrup, 3Fs næstformand Tine Christensen og LO-formand Lizette Risgaard.

Partnerskabets fokusområder

Arbejdsmarkedskonsortiet, som partnerskabet kaldes, fokuserer på fire hovedområder: 

  • Et organiseret arbejdsmarked
  • Social dialog
  • Bedre rammebetingelser
  • Konkurrencedygtige virksomheder, der arbejder bæredygtigt og ansvarligt

Læs meget mere på www.sdg8.dk 

Organisationer har hver især lang erfaring med at støtte opbygningen af arbejdsmarkedsorganisationer i udviklingslande. Men der var enighed om, at de nu med endnu større styrke kan vise både virksomheder og medarbejdere i andre lande, hvordan traditionelle modstandere kan have en fælles interesse i at søge kompromiser og lave aftaler, som holder.

- Verdensmålene er noget helt specielt. Det er simpelthen bare en bedre platform for at få lavet nogle af de partnerskaber, som vi i virkeligheden gerne har villet lave i mange år. Partnerskaber mellem os, vores medlemsvirksomheder og andre parter, som også gerne ser, at vi når nogle af disse udviklingspolitiske mål, sagde Thomas Bustrup, der er direktør i DI.

Arbejdsmarkedskonsortiet bidrager til det danske strategiske udviklingssamarbejde og har et tilsagn om finansiel støtte frem til 2021 fra Udenrigsministeriet, Danida.

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere