Danske fodboldklubber dumper i CSR

Danske superligaklubbers CSR-aktiviteter scorer lavt i forhold til andre fodbold-ligaer, viser ny europæisk undersøgelse. England, Polen og Tyskland ligger i spidsen, mens Danmark indtager en skuffende 11. plads ud af 16 europæiske ligaer. Det kan der laves om på, mener forsker i sportsøkonomi og sportsbranding.

03.07.2012

Rued Caspar Riis, CSR.dk


Det står sløjt til med CSR-arbejdet i de danske fodboldklubber, hvis man sammenligner med andre europæiske lande.

CSR i europæiske ligaer

Det schweiziske analysebureau Responsiball undersøger hvert år, hvordan fodboldklubberne i de europæiske ligaer klarer sig på CSR-området og rangerer landene efter deres resultater på områderne selskabsledelse, foreningsliv og miljø. Danmark får en kedelig 11. plads på dette års liste.

  1. England
  2. Polen
  3. Tyskland
  4. Holland
  5. Sverige
  6. Spanien
  7. Grækenland
  8. Rusland
  9. Ukraine
  10. Frankrig
  11. Danmark
  12. Portugal
  13. Italien
  14. Tjekkiet
  15. Irland
  16. Kroatien

Kilde: The “RESPONSIBALL Ranking” 2012

Det viser en frisk undersøgelse fra det schweiziske analysebureau Responsiball, som har undersøgt, hvordan fodboldklubberne i de europæiske ligaer klarer sig på CSR-området. Analysen har målt klubberne på områderne selskabsledelse, foreningsliv og miljø - og Danmark ender på en kedelig 11. plads ud af 16 undersøgte lande.

Kenneth Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og sportsbranding ved University College Nordjylland mener, at Danmarks lave placering skyldes, at CSR er en forholdsvis ny spiller i dansk fodbold.

”I relation til sport og fodbold er CSR et nyt fænomen. Foreningerne og de professionelle klubber har i mange år løftet et socialt ansvar, hvor man tager hånd om eksempelvis sundhed og integration, men manglen ligger i at kommunikere aktiviteterne ud. I dag handler det om at anvende CSR strategisk, og det er noget helt nyt i dansk fodbold,” siger Kenneth Cortsen til csr.dk.

Danmark skyder forbi
Analysen tager afsæt i anerkendte skabeloner for måling af CSR som Global Reporting Initiative og UN Global Compact, og her er et vigtigt parameter evnen til at kommunikere CSR via klubbernes hjemmesider. På det punkt er de danske klubber ikke gode nok, mener Kenneth Cortsen.

”Danmark har aktiviteter inden for CSR-området, men vi har ikke været gode til at kommunikere vores CSR-aktiviteter ud. En anden forklaring på Danmarks placering er, at fodbold er mere kommercialiseret i andre dele af Europa, og derfor er man mere bevidst om den strategiske værdi af CSR,” pointerer Kenneth Cortsen.

Det danske potentiale
Danmark har altså potentiale til at score højere næste år gennem bedre kommunikation. Men det er, ifølge Kenneth Cortsen, ikke vores eneste mulighed for forbedring.

Kenneth Cortsen er forsker i sportsøkonomi og - branding ved University College Nordjylland og Aarhus Business School..

”En anden måde er, at man kaster sig ud i flere CSR-initiativer, som er strategiske og gennemsyrer den måde, man driver forretning på. I udlandet er man meget bevidst om at fortælle om for eksempel energi på stadion, brug af vand og hvad, der ellers skal til for at holde banen i stand – det kunne Danmark lære noget af.”

Om danske fodboldklubber kan blive europamestre i CSR er dog ikke svært at svare på. Kenneth Cortsen tror ikke på, at Superligaen kan konkurrere med de store udenlandske ligaer på grund af deres enorme budgetter.

”Vi kan nok ikke nå til tops, men det er muligt at nå meget længere op.”

Kenneth Cortsen stod for den danske del af undersøgelsen, der blev offentliggjort forud for det netop afsluttede EM 2012.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online