Danske fodboldklubber dumper i CSR

Danske superligaklubbers CSR-aktiviteter scorer lavt i forhold til andre fodbold-ligaer, viser ny europæisk undersøgelse. England, Polen og Tyskland ligger i spidsen, mens Danmark indtager en skuffende 11. plads ud af 16 europæiske ligaer. Det kan der laves om på, mener forsker i sportsøkonomi og sportsbranding.

03.07.2012

Rued Caspar Riis, CSR.dk


Det står sløjt til med CSR-arbejdet i de danske fodboldklubber, hvis man sammenligner med andre europæiske lande.

CSR i europæiske ligaer

Det schweiziske analysebureau Responsiball undersøger hvert år, hvordan fodboldklubberne i de europæiske ligaer klarer sig på CSR-området og rangerer landene efter deres resultater på områderne selskabsledelse, foreningsliv og miljø. Danmark får en kedelig 11. plads på dette års liste.

  1. England
  2. Polen
  3. Tyskland
  4. Holland
  5. Sverige
  6. Spanien
  7. Grækenland
  8. Rusland
  9. Ukraine
  10. Frankrig
  11. Danmark
  12. Portugal
  13. Italien
  14. Tjekkiet
  15. Irland
  16. Kroatien

Kilde: The “RESPONSIBALL Ranking” 2012

Det viser en frisk undersøgelse fra det schweiziske analysebureau Responsiball, som har undersøgt, hvordan fodboldklubberne i de europæiske ligaer klarer sig på CSR-området. Analysen har målt klubberne på områderne selskabsledelse, foreningsliv og miljø - og Danmark ender på en kedelig 11. plads ud af 16 undersøgte lande.

Kenneth Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og sportsbranding ved University College Nordjylland mener, at Danmarks lave placering skyldes, at CSR er en forholdsvis ny spiller i dansk fodbold.

”I relation til sport og fodbold er CSR et nyt fænomen. Foreningerne og de professionelle klubber har i mange år løftet et socialt ansvar, hvor man tager hånd om eksempelvis sundhed og integration, men manglen ligger i at kommunikere aktiviteterne ud. I dag handler det om at anvende CSR strategisk, og det er noget helt nyt i dansk fodbold,” siger Kenneth Cortsen til csr.dk.

Danmark skyder forbi
Analysen tager afsæt i anerkendte skabeloner for måling af CSR som Global Reporting Initiative og UN Global Compact, og her er et vigtigt parameter evnen til at kommunikere CSR via klubbernes hjemmesider. På det punkt er de danske klubber ikke gode nok, mener Kenneth Cortsen.

”Danmark har aktiviteter inden for CSR-området, men vi har ikke været gode til at kommunikere vores CSR-aktiviteter ud. En anden forklaring på Danmarks placering er, at fodbold er mere kommercialiseret i andre dele af Europa, og derfor er man mere bevidst om den strategiske værdi af CSR,” pointerer Kenneth Cortsen.

Det danske potentiale
Danmark har altså potentiale til at score højere næste år gennem bedre kommunikation. Men det er, ifølge Kenneth Cortsen, ikke vores eneste mulighed for forbedring.

Kenneth Cortsen er forsker i sportsøkonomi og - branding ved University College Nordjylland og Aarhus Business School..

”En anden måde er, at man kaster sig ud i flere CSR-initiativer, som er strategiske og gennemsyrer den måde, man driver forretning på. I udlandet er man meget bevidst om at fortælle om for eksempel energi på stadion, brug af vand og hvad, der ellers skal til for at holde banen i stand – det kunne Danmark lære noget af.”

Om danske fodboldklubber kan blive europamestre i CSR er dog ikke svært at svare på. Kenneth Cortsen tror ikke på, at Superligaen kan konkurrere med de store udenlandske ligaer på grund af deres enorme budgetter.

”Vi kan nok ikke nå til tops, men det er muligt at nå meget længere op.”

Kenneth Cortsen stod for den danske del af undersøgelsen, der blev offentliggjort forud for det netop afsluttede EM 2012.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V