Danske ingredienser skal gøre verden mere bæredygtig
Regeringen får i dag overrakt en række anbefalinger fra Vækstteam for ingrediensbranchen, som er frontløber inden for bæredygtige løsninger.
Bæredygtighed, sundhed, kvalitet og at gøre "cirkulær bioøkonomi" til et nationalt prioritetsområde.
Det er disse fire ting, som vækstteamet for ingredienser, der blev nedsat i 2018, nu anbefaler, at regeringen skal se på.
Læs også: Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig
Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
”Jeg glæder mig til at nærlæse anbefalingerne fra Vækstteamet for ingrediensbranchen. Den danske ingrediensbranche er blandt de førende i verden, og vi vil som regering gerne se på, hvordan vi kan være med til at hjælpe dem med at udbygge denne position. Samtidig bidrager branchen til, at vi får udnyttet vores ressourcer mere bæredygtigt, og det er godt både for vores eksport og miljø”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ifølge Maskinbladet.
Den danske ingrediensbranche producerer blandt andet gær i brød og enzymer til fremstilling af ost, og har samlet set en årlig omsætning på omkring 40 milliarder kroner og cirka 10.000 ansatte i Danmark ifølge Miljø- og Fødevareministeriet. Vækstteamet anbefaler, at regeringen ser nærmere på, hvordan branchen kan bidrage med endnu flere løsninger inden for cirkulær bioøkonomi.
Ingrediensbranchen er en væsentlig bidragsyder til arbejdet med at nå mange af FN's verdensmål for 2030. Eksempelvis kan ingredienser være med til at forlænge fødevarers holdbarhed og dermed reducere madspild. Ingrediensbranchen spiller også næsten per definition en central rolle i fremme af bæredygtighed, da branchen har en lang tradition for at udnytte restprodukter fra fødevare- og foderproduktionen og finde nye og innovative anvendelsesmuligheder for dem.
De relevante erhvervsorganisationer er begejstrede for udspillet.
"Når vi tager ingrediensbranchens kæmpe bidrag til en ressourceeffektiv og bæredygtig produktion – og til bedre sundhed og ernæring – i betragtning, er det meget glædeligt, at anbefalingerne sætter fokus på at gøre den til et nationalt prioritetsområde,” siger direktør for virksomhed og marked hos Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.
Læs også: Fødevareindustrien indstiller sig på bæredygtige forbrugere
Også DI er glade. Branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer siger:
”Ingrediensbranchen er en dansk styrkeposition internationalt, men det er ikke almindelig kendt blandt danskerne. Det er en skam, for det er en spændende og innovativ industri, der bidrager væsentligt til opfyldelse af mange af FN’s verdensmål.
- JMA