Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig

Fødevaremessen Bite Copenhagen bød på en lang række smagsprøver på fremtidens mad, og udover velsmag, så var elementer som bæredygtighed, socialt ansvar, madspild og miljøhensyn centrale.

Social Foodies bød på adskillige smagsprøver på virksomhedens produkter i form af chokolade og diverse nødder. Foto: Anders Kampmann.

03.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et usædvanligt velduftende Bella Center lagde i slutningen af sidste uge lokaler til fødevaremessen Bite Copenhagen, hvor over 160 udstillere fra hele verden bød på smagsprøver på brød, fisk, chokolade, is, frugtbarer og meget andet fast føde, samt drikkevarer som juice, saft, te, kaffe, øl, cider og spiritus.

En overordnet tendens, der ganske hurtigt viste sig at være gennemgående for indholdet i det enorme udvalg af fingerfood, pindemadder og små plastikglas, var fokuseringen på bæredygtighed og ansvar for omverdenen.

Den lille udgave af Alpha Aqua RAS-løsning er kompakt nok til, at den kan opstilles og drives nærmest hvor som helst, bare der er et stabilt underlag. Foto: Anders Kampmann.

En anden type fødevare, der ligeledes har et noget mindre klimaaftryk end kød, er fisk, som Esbjerg-baserede Alpha Aqua har sat sig for at gøre (endnu) mere tilgængelig. Produktion af fisk er af naturlige årsager tæt knyttet til enten havet eller floder, men det vil Alpha Aqua lave om på.

Virksomheden har således udviklet et system kaldet Recirculating Aquaculture System (RAS), der gør fiskeopdræt muligt langt fra de normalt påkrævede vandressourcer, og som tilmed sørger for en optimal udnyttelse af de nødvendige ingredienser.

”Med RAS kan du groft sagt blive fiskeproducent midt i ørkenen. Der skal selvfølgelig vand i systemet, men ellers så er det hele tænkt ind. Vandet cirkulerer rundt i tanken, hvilket sørger for sunde fisk, samtidig med at det kan bruges til at dyrke alger og anden foder til dyrene. Og så samler vi deres ekskrementer sammen og bruger som gødning, så det er et helt lukket kredsløb”, forklarede ansvarlig for service og aftersales, Yuri Skov.

Udvikling i Afrika, registrering af madspild og bionedbrydeligt bestik
Også det sociale ansvar vejede tungt for mange af udstillerne. Det gjaldt blandt andet danske Social Foodies, der var mødt frem med et udvalg af chokolader og nødder, alt sammen produceret med råvarer sourcet i Afrika, hvor man engagerer sig i en lang række projekter, der skaber arbejdspladser, uddannelse og stærkere lokal økonomi.

”Det handler om at forbedre livet for bønderne og deres familier, og det gør vi bedst, synes vi, ved at hjælpe dem med at opbygge forretninger i form af små landbrug, hvor fra vi så kan aftage nogle råvarer til en fornuftig og fair pris”, fortalte social business coordinator Jonas Corfitz Broustbo.

Greenway var på plads med en mængde forskellige eksempler på bionedbrydelig service fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade. Foto: Anders Kampmann.

Derudover var forhindring af madspild et stort tema på messen. Danske eSmiley var eksempelvis på plads for at fremvise sin FoodWaste-løsning, der er et simpelt registreringsværktøj med mulighed for integreret vægt, der gør det nemt at veje og registrere madspildet i det professionelle køkken.

Læs også: Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling

Endelig skal al den klimavenlige mad naturligvis også serveres på ansvarlig vis, og til det formål var producenter som bl.a. Greenway og Duni til stede med en stribe produkter, der efter endt anvendelse kan vende fuldt ud tilbage til naturen.

Det gælder eksempelvis engangsservice og andre cateringartikler fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade, der er bionedbrydelige og certificeret komposterbare, ligesom Greenway også tilbyder biologisk nedbrydeligt pakkefyld og andre typer emballage.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø