Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig
Fødevaremessen Bite Copenhagen bød på en lang række smagsprøver på fremtidens mad, og udover velsmag, så var elementer som bæredygtighed, socialt ansvar, madspild og miljøhensyn centrale.
Et usædvanligt velduftende Bella Center lagde i slutningen af sidste uge lokaler til fødevaremessen Bite Copenhagen, hvor over 160 udstillere fra hele verden bød på smagsprøver på brød, fisk, chokolade, is, frugtbarer og meget andet fast føde, samt drikkevarer som juice, saft, te, kaffe, øl, cider og spiritus.
En overordnet tendens, der ganske hurtigt viste sig at være gennemgående for indholdet i det enorme udvalg af fingerfood, pindemadder og små plastikglas, var fokuseringen på bæredygtighed og ansvar for omverdenen.
Læs også: Nyt værktøj til ansvarlig sourcing af fødevarer og tømmer
Det gjorde sig blandt andet gældende for det store antal producenter, der havde vegetariske eller veganske varer med på messen, som eksempelvis svenske Hälsans Kök, der bød på forskellige grønsagsbaserede alternativer til det CO2-tunge kød.
En anden type fødevare, der ligeledes har et noget mindre klimaaftryk end kød, er fisk, som Esbjerg-baserede Alpha Aqua har sat sig for at gøre (endnu) mere tilgængelig. Produktion af fisk er af naturlige årsager tæt knyttet til enten havet eller floder, men det vil Alpha Aqua lave om på.
Virksomheden har således udviklet et system kaldet Recirculating Aquaculture System (RAS), der gør fiskeopdræt muligt langt fra de normalt påkrævede vandressourcer, og som tilmed sørger for en optimal udnyttelse af de nødvendige ingredienser.
”Med RAS kan du groft sagt blive fiskeproducent midt i ørkenen. Der skal selvfølgelig vand i systemet, men ellers så er det hele tænkt ind. Vandet cirkulerer rundt i tanken, hvilket sørger for sunde fisk, samtidig med at det kan bruges til at dyrke alger og anden foder til dyrene. Og så samler vi deres ekskrementer sammen og bruger som gødning, så det er et helt lukket kredsløb”, forklarede ansvarlig for service og aftersales, Yuri Skov.
Udvikling i Afrika, registrering af madspild og bionedbrydeligt bestik
Også det sociale ansvar vejede tungt for mange af udstillerne. Det gjaldt blandt andet danske Social Foodies, der var mødt frem med et udvalg af chokolader og nødder, alt sammen produceret med råvarer sourcet i Afrika, hvor man engagerer sig i en lang række projekter, der skaber arbejdspladser, uddannelse og stærkere lokal økonomi.
”Det handler om at forbedre livet for bønderne og deres familier, og det gør vi bedst, synes vi, ved at hjælpe dem med at opbygge forretninger i form af små landbrug, hvor fra vi så kan aftage nogle råvarer til en fornuftig og fair pris”, fortalte social business coordinator Jonas Corfitz Broustbo.
Derudover var forhindring af madspild et stort tema på messen. Danske eSmiley var eksempelvis på plads for at fremvise sin FoodWaste-løsning, der er et simpelt registreringsværktøj med mulighed for integreret vægt, der gør det nemt at veje og registrere madspildet i det professionelle køkken.
Læs også: Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling
Endelig skal al den klimavenlige mad naturligvis også serveres på ansvarlig vis, og til det formål var producenter som bl.a. Greenway og Duni til stede med en stribe produkter, der efter endt anvendelse kan vende fuldt ud tilbage til naturen.
Det gælder eksempelvis engangsservice og andre cateringartikler fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade, der er bionedbrydelige og certificeret komposterbare, ligesom Greenway også tilbyder biologisk nedbrydeligt pakkefyld og andre typer emballage.